Schrijf in je eigen STIJL of tone of voice

POPQUIZ! Weet je nog wat de letters S.P.E.C.I.A.A.L. betekenen als het over krachtig schrijven gaat? Zónder te spieken bij de volgende alinea graag… 😉

Juist! Wil je teksten met karakter, dan schrijf je die in je eigen Stijl, Positief, Eigentijds, Correct, In ’t kort, Actief, Afwisselend en met Lijmwoorden.

In dit blogartikel ga ik dieper in op jouw eigen stijl. Jouw tone of voice dus. Heb je die al?

Waarom een tone of voice

Jouw eigen tone of voice hoort onvermijdelijk bij de uitstraling van je merk, je branding. Net als je logo, je huisstijl en je flashy website maakt de manier waarop je communiceert je herkenbaar voor de buitenwereld.

Als je steeds op eenzelfde manier naar buiten komt, dan creëer je vertrouwen. En dat is, zoals je weet, nodig om die klantenstroom op gang te houden.

In je communicatiestijl liggen je waarden weerspiegeld. Van je bedrijf, jaja, maar ook van de mensen erachter. Wie zijn jullie? Wat drijft jullie? Wat maakt jullie blij, bang, boos, verdrietig?

Ook een bedrijf kan en mag gevoelens laten zien, natuurlijk wel. Denk aan al die merken die zich maatschappelijk en sociaal engageren. Die al eens een standpunt durven in te nemen. Het is een manier om te connecteren met je klanten én dat te blijven.

Wees uniek, ook als KMO

Je tone of voice hoort net zo uniek te zijn als jijzelf. Iedereen heeft zijn manier van doen en zeggen. Met typische uitdrukkingen, stopwoordjes, veel tamtam of weinig woorden, aan een rustig tempo of juist heel energiek.

Ben je solo-ondernemer, dan heb je al een eigen tone of voice. Want je bent gewoon jezelf. Maar kom je ook voldoende als je eigen unieke zelve naar buiten? Daar al eens bij stilgestaan?

Leid je een KMO, dan is een eigen tone of voice ontwikkelen een absolute must. Want kijk, jij bent niet de enige in je zaak die communiceert met de buitenwereld.

Mails, offertes, presentaties, nieuwsbrieven, advertenties, website en sociale media… je onderneming komt via vele verschillende pennen naar buiten.

Schrijven die allemaal in eenzelfde communicatiestijl? Je denkt van wel? Kan je die dan ook even benoemen?

Benoem je communicatiestijl

Stel, er komt een nieuwe medewerker in je organisatie. Of je bespreekt je marketing en communicatie met een externe schrijfpartner *ahum*. 😀

Hoe zou jij je communicatiestijl dan omschrijven? Hieronder enkele mogelijke kenmerken:

  • Formeel of informeel?
  • To the point of verhalend?
  • Inspirerend of informerend?
  • Fun of serieus?
  • Mainstream of exclusief?
  • Gebruik je emoticons of niet?
  • Spreek je vanuit de wij- of de ik-vorm?
  • Spreek je je publiek aan met jij, u of jullie?

Heb je hier nog nooit over nagedacht, neem dan nu (nú dus) een blocnote en schrijf eerst je bedrijfswaarden op: betrouwbaarheid, harmonie, groei, prestige, respect, zekerheid… Wat staat bij jouw bedrijf centraal? Hier vind je een lange lijst met kernwaarden.

Tracht jouw waarden daarna te herleiden tot 3 kernwoorden. Dat is de basis van jouw tone of voice. Op basis van deze 3 woorden kan je jouw communicatiestijl verder benoemen.

Bijvoorbeeld:
Mijn eigen tone of voice is gebaseerd op de kernwoorden ‘enthousiasme‘, ‘creativiteit‘ en ‘no-nonsense‘. Hoe uit ik dat in mijn teksten?

Ik schrijf vrij informeel en energiek, soms ronduit spreektalig. Ik spreek de lezer consequent aan in de jij-vorm. Ik gebruik emoticons, ook naast sociale media. Mijn zinnen zijn kort en helder, met een creatieve kwinkslag. Enthousiast, creatief en no-nonsense: dat is gewoon wie ik ben en wat ik wil uitstralen naar mijn lezers toe.

💡 Nog een tip!

Ga gerust eens rondsnuffelen op de websites en de sociale mediakanalen van de concurrentie. Hoe pakken zij het aan in hun communicatie? En hoe reageren hun fans daarop? Dat geeft ook al enkele inzichten.

Maar opgelet! Trap niet in de val om een communicatiestijl na te apen. Ontwikkel je eigen, unieke tone of voice. Remember?

Jouw tone of voice op elk kanaal

Heb je jouw tone of voice afgebakend en uitgeschreven? Deel dit belangrijke stukje huisstijl dan met al je medewerkers. Of bewaar het gewoon voor jezelf en voor mensen die met je business meedenken.

Tot slot nog even die open deur intrappen: gebruik jouw communicatiestijl op elk kanaal, online én offline. En hou zeker in de gaten hoe je klanten, lezers en volgers reageren. Slaat je tone of voice aan? Schaaf bij, als je merkt van niet!

Vind je het een hele uitdaging om je eigen tone of voice te vinden?
Dan doen we dat toch samen?

Dit blogartikel maakt deel uit van een hele BLOGREEKS over krachtig schrijven: Schrijf s.p.e.c.i.a.a.l.

Magische SEO-copywriter nodig? Myriam Beeckman tovert jouw copy om!

Let’s magically connect!

Myriam is al jaren verslaafd aan twee dingen: schrijven en het web. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-copywriter én SEO-copytrainer. Ha! Als omnihongerig wezen is ze continu op zoek naar de nieuwste SEO-trends. Daarmee helpt ze haar klanten en cursisten scoren online. Naar verluidt komt er zelfs magie bij kijken, yep!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.