blog

Een zoekwoordenonderzoek in 7 heldere stappen

Hoe voer je een zoekwoordenonderzoek?

Waarom wordt je website maar niet gevonden?

Omdat je content niet matcht met wat je klanten zoeken. En dat bedoel ik dus letterlijk. Als jij het op je website hebt over “rvs keukens”, terwijl je klanten vooral “inox keukens” in het zoekvenster tikken… Tja, dan komen deze mogelijke kopers nooit tot bij jou gesurft.

Dus het is eenvoudig: spreek de taal van de klant. Altijd en overal, ook op je website. Maar hoe onderzoek je dat dan?

Begin altijd met een zoekwoordenonderzoek

In vakjargon spreken we over een “zoekwoordenonderzoek“. En ja, dat is cruciaal om degelijke webteksten te schrijven die ook scoren in Google.

Voor elk websiteproject voer ik eerst en vooral zo’n onderzoek uit. Zo cre毛er ik dat belangrijke SEO-kader waarin ik in een latere fase de teksten schrijf. SEO staat trouwens voor Search Engine Optimization, oftewel: je website optimaliseren voor zoekmachines zoals Google.

De duistere kant van SEO

Toen ik me begon te verdiepen in SEO-copywriting, merkte ik dat er nogal een duister sfeertje rond hing. Niemand gaf zijn SEO-geheimen zomaar prijs. Geheimen waar ze -met alle respect- pas na lang zoeken en testen waren achtergekomen. Omdat er toen simpelweg geen handleidingen waren.

Nu nog niet echt, trouwens. En het blijft eeuwig zoeken en testen, want SEO hangt volledig af van de grillen van Google. Eens om de zoveel tijd veranderen zij bewust hun zoekparameters –de gevreesde algoritmes- en laten ons vooral in het ongewisse over wat en hoe precies. Een ietwat frustrerend kat-en-muisspelletje.

Dankuwel Yoast!

Maar gelukkig kunnen wij, SEO-copywriters, ondertussen wel rekenen op bedrijven zoals Yoast, die hun expertise heel graag etaleren en nieuwe inzichten meteen delen.

Er is zelfs een heuse Yoast Academy met kwalitatieve online cursussen. En de Yoast plug-in biedt een zeer goede ondersteuning tijdens het schrijven zelf. Natuurlijk vragen zij voor sommige diensten wel een centje. But hey, that’s only fair!

Dus ja, ook ik ben geweldige fan van Yoast. En ik ben een trouwe lezer van hun nieuwsbrieven en blogs, zodat ik wekelijks up-to-date blijf over de nieuwste SEO-trends.

Zo optimaliseer je zoekwoorden

Nu, zelf deel ik mijn kennis ook heel graag. Waarom zoiets veranderlijks als SEO krampachtig geheimhouden? Nope, daar doe ik echt niet aan mee.

Dus op basis van eigen ervaringen en gesterkt door de betere vakliteratuur maakte ik voor jullie een handige infografiek. Met daarin mijn eigen werkmethode. Het hoeven niet altijd lange teksten te zijn. 馃槈

In 7 heldere stappen leer je concreet hoe je een degelijk zoekwoordenonderzoek voert. Hoe je dus je zoekwoorden optimaliseert voor je klanten 茅n veel beter scoort in Google.

Laat me gerust weten of je hiermee aan de slag kan. Ik leer namelijk ook graag bij van jullie. 馃檪

Hoe schrijf je SEO-gericht z贸nder copywriter?

Hoe schrijf je SEO-gericht zonder copywriter?

Yeah I know, ik spreek nu eventjes tegen mijn eigen winkel. Maar een collega-websitebouwer stelde me die vraag. En terecht. Want niet iedereen heeft na het bouwen van een website zomaar eventjes budget over om ook nog SEO-proof webteksten te laten schrijven. Ik begrijp dat volledig.

Dus: hoe kan je er dan zelf voor zorgen dat je webteksten op zijn minst SEO-gericht zijn?

1. Bepaal eerst je keywords

Keywords zijn de zoektermen en zinnetjes die potenti毛le klanten intikken in Google om jouw diensten en producten te vinden. Schakel een SEO-specialist in en die zal voor jouw branche en in jouw regio een grondig keywordonderzoek beginnen.

Maar met een portie gezond verstand en de suggesties van de Google zoekbalk kom je ook al ergens. Stel zo een lijst van zoektermen samen waarop je wil gevonden worden. Gebruik die termen regelmatig in je teksten. Denk daarbij ook aan synoniemen.

2. Schrijf met structuur

Lezers willen natuurlijk zo snel mogelijk de informatie vinden waarnaar ze op zoek zijn. En ook Google “leest” jouw website aan de hand van de structuur op de webpagina’s. Daar zijn bepaalde 鈥regeltjes鈥 voor, wist je dat?

Je tekst indelen met tussentitels en behapbare alinea’s is bijvoorbeeld al van SEO-levensbelang. Verwerk zeker ook je keywords in de titels. Per alinea stip je de belangrijkste woorden best even aan in het vet. En mag er gerust wat tekst op een pagina staan? Ga dan voor minimaal 300 woorden!

3. Schrijf zoals je spreekt

Als laatste bemerking kan het absoluut niemands intentie zijn om ellenlange zinnen te produceren met uiterst complexe woorden en misplaatste zinsneden waarin jouw publiek zich abrupt verslikt en aldus de zin helemaal opnieuw dient te aanschouwen.

Get the idea?

De gouden regel: schrijf zoals je spreekt. Altijd. Overal. We noemen dat 鈥榠n dialoogvorm鈥 schrijven. En mensen lezen dat het liefst. Echt waar. Ook de boodschap blijft veel beter hangen zo. Een betere leesbaarheid zorgt voor bezoekers die graag wat langer op je site blijven plakken. En dat pikt Google dan weer op.

Enkele concrete tips voor leesbare teksten?

 • Hou je zinnen kort en zoveel mogelijk enkelvoudig. Dus met maar 1 werkwoord erin. Hoe meer punten en komma鈥檚 er staan, hoe beter.
 • Gebruik veel verbindingswoorden: en, maar, dus, zoals, toch, daardoor鈥 En zinnen mogen hier gerust mee beginnen, jawel!
 • Ban schrijftaal voor eeuwig uit je woordenschat. Zeg 鈥榚erst鈥 en niet 鈥榓anvankelijk鈥, 鈥榓uto鈥 en niet 鈥榲oertuig鈥, 鈥榮turen鈥 en niet 鈥榸enden鈥. Genoeg 鈥榓mbtenarees鈥 te vinden op het net, trouwens!
 • Kies voor positieve taal en woorden. Zeg 鈥楤el me gerust鈥 in plaats van 鈥楢arzel niet me te contacteren鈥.
 • Schrijf met actieve werkwoorden, vermijd passieve zinnen. 鈥淒e goederen zullen door ons verstuurd worden op 8 mei鈥 wordt dan 鈥淲ij leveren uw bestelling op 8 mei.鈥 Of beter nog: 鈥淯 krijgt uw bestelling op 8 mei.鈥

Klaar om zelf in je SEO-pen te kruipen of heb je nog vragen? Stel ze mij in een reactie hieronder!

Copywriter (38) bijt zich vast in klant (met alle gevolgen van dien)

hond bijt zich vast in een tas

Het zou zomaar een kop in de krant kunnen zijn morgenvroeg. En voor je het weet, overkomt het ook jou binnenkort!

Onlangs liep ik mijn vrolijke zelve te wezen op een netwerkevent. Je weet wel, aan dat grote meer waar ondernemers al eens samenkomen. Ze krijgen een naambadge opgespeld, worden losgelaten op een lekker buffet. En op elkaar. Een geweldige formule!

Het was mijn eerste keer. Kwispelend en nieuwsgierig liep ik kriskras door de roedel. Af en toe eens flashen met die badge, of course. Hier en daar wat know-how opvangen. Tot plots een man zichzelf en zijn bedrijf aan mij voorstelt. Hij vraagt daarna wat ik doe. Ik glimlach en zeg 鈥Copywriter鈥. Waarop hij de meest pijnlijke grimas trekt.

De vloek van de copywriter

鈥淚k ben altijd een beetje bang van copywriters鈥︹, biecht hij op.

鈥淗oezo?鈥, vraag ik verontwaardigd. De emotie in mijn stem lichtjes overdreven, ik geef toe.

鈥淥mdat je nooit goed weet van tevoren hoe je ze hebt. Wat ze vragen. Of ze wel genoeg naar je zullen luisteren. Of ze bereid zijn extra schrijfkunsten te doen.鈥

Ik viel uit de lucht. Natuurlijk horen copywriters trouw te zijn aan hun opdrachtgever! En we bieden normaal toch een full service. Van de eerste briefing tot het laatste punt. Wel is het zo dat hoe groter de klik is, hoe beter de creaties. En velen van ons worden niet graag aan creatieve banden gelegd, dat ook.

鈥淜ijk鈥, zei ik tegen de ondernemer. 鈥淢ag ik het ras copywriters -wie we zijn, hoe we werken- eens kort toelichten?鈥 Hij knikte.

De eerste briefing

Het eerste wat we doen is de oren goed spitsen met pen, papier en koffie in de aanslag. Wie ben jij precies? Wat is jouw missie en wat zijn je drijfveren? Wat doe je met je bedrijf? Wat wil je uitstralen? Welke producten of diensten bied je aan?

Haal er op dit moment 谩l je bestaande teksten en onuitgewerkte idee毛n maar bij. En misschien ook best een pleister of twee. Want wij hangen al stevig aan je lippen!

Research en voorbereiding

Je woorden zinderen nog na wanneer we gezwind huiswaarts trekken. Ons schrift vol schema鈥檚 en flarden zinnen. Zie je, wij zijn hypergevoelig voor jouw vakjargon en toon.

Thuis spitten we jouw hele website uit -tot op het bot- en besnuffelen al jouw sociale mediakanalen. Het bronmateriaal dat je ons meegaf? Dat analyseren we zorgvuldig als voorbereiding op de nieuwe opdracht.

De eerste versie

Dan doen we waar we goed in zijn. Waarvoor jij ons tenslotte hebt ingehuurd. We schrijven. En schrappen. En schrijven. En schrappen. Want alleen zo ontstaat die magische formule die perfect het imago van je zaak uitstraalt, aansluit bij jouw ideale klanten en je producten of diensten in de spotlights zet.

Daarmee is een brokje ervaring gemoeid, maar ook een hele kom ongemene focus. We noemen dat de 鈥渟chrijfroes鈥. En copywriters die in hun roes zitten, maak je best niet meteen wakker.

Feedback en tweede versie

Maar op een bepaald moment is de kluif gekloven en onze creatieve drang weer voor even bevredigd. Wij presenteren jou daarop vol trots onze spitsvondige schrijfkunsten. Met de vraag of je die even kritisch zou willen nalezen, uiteraard.

Spaar ons maar niet en spuw alle kritieken gerust onze kant uit. Een eerste versie is altijd nog een werkdocument. Onthoud hierbij wel: hoe concreter je jouw feedback maakt, hoe gemakkelijker wij de tekst kunnen bijschaven. Doorgaans is de tweede versie ook de finale.

De onuitwisbare gevolgen

Het duurt niet lang of de nieuwigheden worden opgepikt, geliket en verspreid. De sociale tamtam doet zijn werk. En zie, je krijgt ineens beduidend meer grip op de klanten en hun noden. Je website wordt al vaker bezocht. Nieuwe mensen komen af op een nieuwe stijl. Je valt op. En iedereen vraagt zich luidop af vanwaar dit nu ineens komt.

Dan zeg je: 鈥淭ja鈥 ik was helemaal in de greep van die copywriter daar. Het is haar schuld. Met haar grote ogen en lange oren. Om nog maar te zwijgen van haar scherpe tanden. Want weet je鈥 copywriters, die bijten zich dus wel vast in je vel.鈥

Graag ook eens weten hoe dat voelt? Bel me, mail me of boek me dan nu!

Hoe kan een freelance copywriter mij helpen?

wat doet een copywriter?

Ja zeg, wat kan ik eigenlijk voor je betekenen?

Twee dames aan een desk

Vorige week liep ik langs bij de bank. Zitten er twee dames aan de desk. Vraagt de ene wat mijn beroep is. Ik antwoord fier聽freelance copywriter’.聽Fronst de andere de wenkbrauwen en vraagt nieuwsgierig: ‘Tiens, een copywriter, wat is dat eigenlijk?’

Best moedig van die dame. Tot een jaar geleden was ikzelf ook nog nooit een freelance copywriter ‘in het echt’ tegengekomen. Dus ik kan me voorstellen dat de doorsnee mens zich maar moeilijk een beeld kan vormen van wat wij precies doen.

Ik vertelde de dames dat alle foldertjes op hun desk, alle affiches聽aan de muur en alle tekst op hun website hoogstwaarschijnlijk door een copywriter werden geschreven. Maar dan wel een copywriter die voltijds op de dienst Communicatie van de bank werkt. Uiteindelijk doet een freelance copywriter hetzelfde, zij het聽op zelfstandige basis.

Specialist freelance copywriter

Elke freelance copywriter heeft zo zijn specialisaties: de schrijfprojecten waar hij zich het best bij voelt en die hij ook als de beste kan. Niet iedere copywriter schrijft graag webteksten bijvoorbeeld. Ook al omdat dit ondertussen heel wat specifieke vaardigheden en kennis vereist.

De ene is een kei in short copy, terwijl de ander veel liever聽long copy聽schrijft.聽 Dan is er ook nog聽vertaalwerk, redigeerwerk, zakelijke communicatie en allerlei andere tekst.

Ben jij als ondernemer op zoek naar een freelance copywriter, kies er dan niet lukraak eentje uit. Ga eerst na wat zijn specialiteit is en kijk of dit overeenkomt met wat jij precies nodig hebt.

Jouw copywriter aan huis

‘Ja maar’, hoor ik je denken, ‘st茅l nu dat ik jou voor een opdracht inhuur, wat levert mij dat op?’ Dan antwoord ik ten eerste ‘meer聽tijd‘. Want goede teksten bedenken en schrijven -dat heb je zelf ook al ondervonden- dat gaat niet van 1-2-3. Dus wat als je jouw reclame of websitevulling聽zorgeloos kan overlaten aan een freelance specialist?

Ten tweede neem je ook een hoogstpersoonlijk klankbord in huis. Want een copywriter doet meer dan schrijven alleen. Hij leert jouw bedrijf van top tot teen kennen en kruipt daarbij graag in jouw hoofd. Samen bepalen jullie veel meer dan de inhoud op papier. Voor wie, met welk doel en met welke toon? Welke marketingstrategie rollen jullie samen uit?

Al dat denkwerk zal uiteindelijk ook lonen. Want met de juiste strategie en de juiste woorden聽zullen meer klanten je zaak en producten聽positief opmerken. Meer nieuwsgierige blikken voor de vitrine en op je website, meer volk in de winkel, meer geld in de kassa.

En dat was uiteindelijk toch wat je voor ogen had, niet?

Copywriter in Wetteren en ver daarbuiten

‘Allez, de commerci毛le afsluiter is daar…’

Dus, beste ondernemer, zit je al een hele tijd verveeld met je teksten, je website聽of聽je social media? En ben je nog niet helemaal overtuigd om deze freelance copywriter in huis te halen?

Dan stel ik voor dat we聽vrijblijvend een babbeltje聽doen om te zien wat jij erbij kan winnen.

Ziezo. Dat was zo erg nog niet. 馃檪

Online marketing: 23 onmisbare basisinzichten

23 basisinzichten van online marketing. Myriam Beeckman legt het je glashelder uit in dit blogartikel.

Elke dag word je overspoeld door gesponsorde berichten op social media. Ze schreeuwen je toe, beschuldigend bijna.

Of je ondertussen al helemaal mee bent met online marketing. Dat je toch beseft dat dit de toekomst is. Dat je beter de helft van je marketingbudget zou pompen in online advertenties, want ja, al je concurrenten doen het. En al v茅茅l langer dan jij, uitroepteken. En je websiteranking in Google? Toch minstens op pagina 1, hoopt een kraakheldere en uiterst vrolijke stem met een aanstekelijke tune op de achtergrond.

Daarvan krijg je het toch warm en koud tegelijk? Want je denkt aan de wat, de hoe en de wanneer krijg je dat in godsnaam nog gedaan, uitroepteken, vraagteken, uitroepteken.

En weet je, je hebt gelijk.

Begin bij het begin

Want het k贸st wel wat tijd, wil je het goed doen. En dat laatste vereist dan weer specifieke kennis van wat tegenwoordig werkt online.

Maar kijk. Laat je vooral niet opjutten en begin gewoon bij het begin: inzicht krijgen in de materie.聽Vandaar dit blogartikel. Om een paar basisinzichten en cijfers met jou te delen over die online marketing.

Eerlijk is eerlijk: op deze website ben ik de cijfers voor jou gaan halen. Je leest er maar liefst 163 inzichten gebaseerd op recent en gefundeerd onderzoek. Ik heb er voor jou de meest relevante uitgehaald. Zo hoef jij daar je tijd al niet meer in te stoppen, knipogende smiley.

Zodus. Online marketing. Ikzelf zweer nog steeds bij deze heilige drievuldigheid:

 • SEO (zoekmachineoptimalisatie)
 • social media
 • bloggen

Ook al ben je niet de grote multinational met zoveel duizenden euro’s marketingbudget, je kan er w茅l voor zorgen dat deze drie zaken ten minste in orde zijn en blijven.

Waarom? Lees vooral verder.

Zorg dat je website SEO-proof is

 • Google is verantwoordelijk voor 96% van alle zoekverkeer en voor 94% van al het organische (niet-betaalde) verkeer op je website. Zorg dus eerst en vooral dat Google blij wordt van je website. Nieuwe bezoekers volgen gegarandeerd vanzelf.
 • Organische SEO scoort 5,66 keer beter dan betaalde zoekadvertenties (Google Ads). Herlees. Laat doordringen. Het enige wat je dus hoeft te hebben, beste ondernemer, is tijd (en een klein beetje geduld). SEO werkt uitstekend op lange termijn. Wat zeg ik? Excellent!
 • 27% van alle websites wereldwijd wordt gehost door WordPress. Dat is niet zo gek, want WordPress is een zeer budget- en gebruiksvriendelijke doe-het-zelf-websitebouwer. En in WordPress kan je dan weer Yoast gebruiken: een SEO plug-in die erop toeziet dat je website ultra-SEO-proof is en blijft.

Online marketing = content marketing

Je hoort de term content marketing tegenwoordig overal vallen in de B2B-wereld. De term zegt het zelf al: geef je publiek relevante en unieke inhoud, content waar ze 茅cht iets aan hebben. Zo onderscheid je jezelf vandaag, toon je wie je echt bent en doe je aan ultieme klantenbinding.

De cijfers:

 • De top 3 van content marketing is: bloggen (65%), social media (64%) en case studies (64%).
 • Content marketing genereert 3 keer meer leads dan betaalde zoekadvertenties.
 • 63% van alle marketingspecialisten richt al zijn pijlen op zijn ‘ideale klant’.
 • B2B-marketeers vinden bloggen de belangrijkste vorm van content marketing, terwijl dat bij B2C visuele content is.
 • 60% van B2B-marketeers beweert het moeilijk te hebben om goede content te bedenken die hun publiek activeert.
 • 63% van de kopers wil hun persoonlijke gegevens聽maar al te graag prijsgeven in ruil voor een e-book.

Is het wat triestig gesteld met je verkoopcijfers of klantenbestand? Dan is het nu (meer dan ooit) tijd om blogartikels of case studies te beginnen posten op je website. Of maak eens een e-book en geef die gratis weg (lees: genereer leads) via social media.

Zorg wel dat je precies weet voor wie je schrijft. Stel daarom eerst een profiel op van die ene klant waarmee jij het liefst werkt. En nee, het valt niet mee om elke maand nieuwe content te voorzien. Maar hey, daar kan je je ook bij laten helpen, toch? Ben je veeleer B2C? Dan leer je het best zo vlug mogelijk hoe je succesvolle video’s maakt en post.

Blijf actief op social media

De kans is groot dat je bij online marketing eerst en vooral aan social media denkt. En dat is best terecht. Voor wie toch nog extra overtuiging nodig heeft:

 • Gemiddeld spenderen we dagelijks ongeveer 20 minuten op Facebook.
 • Meer dan 50% van de smartphonegebruikers checkt zijn social media van zodra hij wakker is.
 • 64% van online shoppers zegt dat een video op social media hen heeft overtuigd om te kopen.
 • 86% van de vrouwen kijkt eerst op social media voor ze een aankoop doen.
 • Social media wordt voor 80% bekeken vanop een mobiel toestel. Belangrijk om te weten hoe je je content best post.
 • Gemiddeld 51% van het marketingbudget wordt besteed aan mobile advertising.

grafiek online marketing: hoeveel spendeert een persoon aan verschillende sociale media platformen?
Bron: Pew Research Center

 

Trakteer regelmatig op lekker blogvoer

Net wat ik nu aan het doen ben voor jou. Ik blog trouwens met ab-so-lute overtuiging, want ik wil jou iets waardevols bijleren. Jou laten zien dat #1: online marketing hot stuff is en #2: dat helemaal niet zo duur of onoverkomelijk hoeft te zijn als jij wel denkt.

De enige investering? Juist, jouw tijd. Maar die zal het uiteindelijk meer dan waard zijn:

 • 81% van de internetgebruikers beschouwt blogartikels wel degelijk als betrouwbare bronnen van informatie en advies.
 • Waardevolle content genereert tot wel 2000% (geen typfout!) meer verkeer naar je website dan halfbakken lucht.
 • 61% van de lezers doet een aankoop op aanraden van een blogpost. ‘Hoe-doe-je’-posts hebben daarbij het meest succes.
 • Een top-zoveel met een oneven getal trekt 20% meer verkeer dan een lijstje met een even getal.
 • 73% van de B2B-bedrijven posten case studies.
 • Een blogpost mag best lang zijn: tussen 1000 en 1500 woorden om goed te scoren op SEO.
 • 3 uur 20 minuten is de gemiddelde tijd gespendeerd aan een blog schrijven.
 • Wil je het absolute maximum halen uit je websiteverkeer, schrijf dan 16 blogs per maand (dat maakt -ahum- 53 uur en 20 minuten).

Maar geen paniek: een haalbare 2 blogartikels per maand is ook al zeer ok茅.

Natuurlijk hoop ik nu dat je dit blogartikel waardeert en mijn naam niet zo gauw vergeet. Dat je geprikkeld bent en mij in de toekomst聽contacteert. Want je bent wel overtuigd en je wil het wel doen. Alleen weet je niet precies hoe of wanneer.

Dan help ik je graag met je websiteteksten en je content marketingplan. Neem ik je social media onder handen en hou ik die wekelijks up-to-date. Schrijf ik maandelijks rake blogartikels voor jouw ideale klant.

Online marketing voor de kleine zelfstandige? Het kan!