Bekoor mens én Google: een taal-joor vol juicy tips!

Vorige week zat ik in überfocus te schrijven. Toch wel, met de tong tussen de tanden zo. Een vaste klant had zijn diensten uitgebreid met een nieuw product en wilde nu een bijhorende verkooptekst voor online gebruik. Gepeperde SEO-copywriting, dus.

Alrightie then. Eerst even een checklist opmaken van de belangrijkste doelen hier:

  1. De naam van het nieuwe product moet blijven hangen bij de lezer.
  2. De tekst moet converteren, oftewel: mensen aanzetten tot verkopen.
  3. De tekst moet SEO-proof zijn, oftewel: Google overtuigen om hoger te ranken.

Moeten, moeten, moeten? In dit geval wel, ja. SEO-copywriting moet mens én Google bekoren.

De mens en Google… wat hebben zij dan wel gemeen? Terwijl ik gedreven de SEO-copywriting checklist afvinkte, kwam ik tot een bijzonder clichématig inzicht.

“Verandering van spijs doet eten”

Inderdaad. Niet alleen de mens, maar ook Google kan een gevarieerd taaldieet best wel smaken. Hoe meer je afwisselt in je taalgebruik, hoe gemakkelijker die zoete SEO-koek erin gaat, eigenlijk.

Voor mij is gevarieerd schrijven zowat ‘dagelijkse kost’ geworden… (ik laat hier even wat ruimte om mijn taalgrapje volledig tot zijn recht te laten komen.) Maar ik begrijp ook dat het advies ‘schrijf afwisselend’ redelijk abstract overkomt bij de mens die niet schrijft om den brode.

En daarom zwier ik in dit blogartikel graag deze 3 juicy schrijftips op uw taal-joor, zie!

1. Wissel af in woordenschat
2. Wissel af in zinsopbouw
3. Wissel af in zinslengte

“SEO-copywriting komt erop neer je tekst net genoeg te kruiden met zoektermen en de rest creatief op smaak te brengen met termen uit hetzelfde woordveld.”

1. Wissel af in woordenschat

Een lekker gerechtje bestaat uit een gebalanceerde blend van ingrediënten. Te veel van hetzelfde zou algauw vervelen. Zo ook met de woorden in je tekst.

Gebruik bewust synoniemen als je het vaak over eenzelfde product of dienst moet hebben. Synoniemen zijn woorden met (ongeveer) dezelfde betekenis. Mijn klant, die van daarnet, zit in de ICT-wereld. Ik had het in zijn webtekst niet enkel over ICT-oplossingen, maar ook over de cyberwereld, pc-problemen, IT’ers, computeraanvallen… Een mooie afwisseling van synoniemen, dus.

Snel synoniemen vinden doe je op mijnwoordenboek.nl en synoniemen.net. Die laatste website heeft nog een handige extra: woordvelden genereren. Geef een term in, bijvoorbeeld “huis”, en je krijgt een interactief ‘taalweb’ te zien vol synoniemen, plus ook nog eens hún synoniemen. Klik gerust in ’t rond…

Superfun! Enfin, toch als je een taalnerd bent, zoals ik.

En Mister Google dan? O ja, die lust ook geweldig veel pap van synoniemen. De Googlebots zijn al zodanig slim dat ze een webtekst óók screenen op synoniemen.

Want, weet Google, een tekst volgepropt met eenzelfde zoekwoord leest een mens niet zo graag. Synoniemen bevorderen de leesbaarheid van een tekst net wél. Hoe prettiger een webtekst leest, hoe hoger Google die dus rankt in de zoekresultaten.

Snap je nu hoe subtiel SEO-copywriting kan zijn? Het komt erop neer je tekst net genoeg te kruiden met zoekterm(en) en de rest creatief op smaak te brengen met termen uit hetzelfde woordveld.

2. Wissel af in zinsopbouw

Nog iets waar Google hard op let, is je zinsopbouw. Beginnen je zinnen vaak met hetzelfde woord en/of zinsdeel? Dan heeft Google dat gezien, zeg! Een niet-geoefend schrijver trapt al eens in die val…

Ik kom zelf helaas nog genoeg foute webteksten tegen. Ik surf dan rond op het internet en ik zie hoe het niet moet op sommige websites. Ik krijg dan vaak de neiging om de eigenaar een mailtje te sturen.

Geef toe, het maakt je tekst niet bepaald plezant om te lezen. Google herkent dat dus ook en bestraft je met een lagere plaats in de zoekresultaten. Door te spelen met de zinsvolgorde, creëer je meer natuurlijke flow in je hele tekst en leg je accenten, daar waar ze nodig zijn:

Helaas kom ikzelf nog genoeg foute webteksten tegen. Terwijl ik rondsurf op het internet, zie ik hoe het niet moet op sommige websites. Vaak krijg ik dan de neiging om de eigenaar een mailtje te sturen.

Veel beter, toch? But wait! Wat zou het leven zijn zonder uitzonderingen? Flauwe, herkauwde kost, right. Er is één bepaald taaldingetje waar je best wél dezelfde zinsopbouw aanhoudt: opsommingen.

Als je zaken opsomt, is het net smaakvoller om het zo te doen:

Wil je een steengoede webtekst schrijven, zorg dan dat:
> de titel meteen de aandacht trekt,
> de tekst is opgedeeld in scanbare alinea’s,
> de tussentitels de grote lijnen weergeven,
> de SEO-titel en metatekst goed zijn ingesteld.

PS: Google likt duimen en vingers af bij opsommingen. Zeker doen bij SEO-copywriting, dus!

3. Wissel af in zinslengte

Als elke gang bij een diner even copieus was, dan zaten je gasten al met een indigestie nog vóór het dessert. Er is een reden waarom we graag starten met een petite amuse-bouche en eindigen met een stevig digestiefke. Dus: maak ook je teksten behapbaar en luchtig voor je lezers.

Hoe? Wissel af in zinslengte: nu eens korte, dan weer langere zinnen. Laat je teksten zingen! Over de meest ideale zinslengte heb ik het al eens eerder gehad in dit blogartikel: ‘Maak een punt van je komma’s’.

En ja hoor, ook Google bekijkt met argusogen de lengte van je zinnen. Straffe kost, nietwaar?

Conclusie

Schrijf afwisselend is dus de boodschap, zowel op woord- als zinsniveau. Gebruik synoniemen en andere termen uit hetzelfde woordveld. Begin opeenvolgende zinnen niet steeds met hetzelfde woord. Varieer ook met de zinsvolgorde. Een uitzondering daarbij zijn opsommingen: daarbij hou je beter wél eenzelfde volgorde aan. Wissel tot slot af in zinslengte. Pas deze tips toe en de lezer eet uit je hand. 😉

Geweldig bedankt dat je dit blogartikel las. Het belicht “afwisselend schrijven” en stelt de tweede A voor van de blogreeks ‘Schrijf s.p.e.c.i.a.A.l.’. Daarbij staat elke letter voor een basiskenmerk van een goede tekst. Gebruik deze checklist bij alles wat je schrijft en kom meteen krachtiger naar buiten.

Waar wacht je nog op?

Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard

Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!