Lijmwoorden: let your message stick like glue

Je werd geboren met geweldige talenten en een nietsontziende wilskracht. Dat jij ooit je eigen business zou leiden en de mensen zou verblijden met jouw expertise, dat was gewoon voorbestemd. Haja!

Nu enkel nog de rest van de wereld overtuigen. Ai… Hoe doe je dat?

Met teksten die blijven plakken, dus. Webteksten, blogartikels, nieuwsbrieven, e-books, whitepapers, klantencases en de posts op je sociale media? Geen kat die ze uitleest als er niets inzit wat hen bindt.

Allez nu… terwijl je net zoveel boeiends te vertellen had!

Jammer, ja.

Hoe zorg je er dan wél voor dat lezers blijven hangen tot het eind?

Stop genoeg lijm tussen je tekst

Lijm in de vorm van – tada! – lijmwoorden. Die zorgen namelijk voor samenhang in je hele tekst. Want ze ‘lijmen’ zinnen aan elkaar en nemen zo de lezer bij de hand, van inleiding tot slot.

Er zijn twee soorten lijmwoorden (en ik gebruikte ze allebei heel bewust in de alinea hierboven):

  • verwijswoorden (die, ze)
  • verbindingswoorden (namelijk, want, zo)

Had je dat door? Waarschijnlijk niet. Je liet je zeer gewillig loodsen doorheen de zinnen. En dat was exact mijn bedoeling.

Lijmwoorden heb je nooit te veel, integendeel. Hoe meer colle, hoe beter de marchandise plakt, n’est-ce pas?

Hieronder som ik alle soorten lijmwoorden graag even op voor jou, zodat ze ook écht aan je hersenpan (en daarna aan je pen) blijven kleven.

Verwijswoorden tegen de verveling

Verwijswoorden doen wat ze zeggen: ze verwijzen naar een woord dat ofwel al eerder in de tekst genoemd is, ofwel wat verderop staat. Ze verwijzen dus evengoed terug als vooruit.

Hierbij zijn er opnieuw twee soorten: voornaamwoorden en bijwoorden. Gebruik ze naar hartenlust om vervelende herhalingen te vermijden en je tekst kort, fris en vlot te houden.

Voornaamwoorden

  • hij, zij/ze, het, hen
  • zijn, haar, hun
  • deze, die, dit, dat, wat

Bijwoorden

  • daarmee, hierin, daaronder, ertussen, waarop, nu, daar…

Verbindingswoorden voor de fun

Verbindingswoorden (of signaalwoorden) doen óók wat ze zeggen: ze verbinden zinnen en dikwijls hele tekstdelen met elkaar. Daarbij geven ze ook telkens een zeker ‘verband’ aan:

Opsomming

  • Ten eerste, ten slotte, en, of, bovendien, ook, verder, eveneens, daarnaast, evenals…

Tegenstelling

  • Maar, toch, echter, hoewel, daarentegen, anderzijds, in tegenstelling tot, desalniettemin…

Tijd

  • Toen, vroeger, voordat, nu, telkens als, wanneer, terwijl, nadat, daarna, later…

Reden

  • Want, omdat, daarom, aangezien, dus, namelijk, wegens…

Oorzaak en gevolg

  • Door te, doordat, ten gevolge van, dankzij, te danken/wijten aan…

Doel en middel

  • Om te, zodat, daartoe, daarmee…

Voorwaarde

  • Als, indien, wanneer, in het geval dat, tenzij, mits…

Toelichting

  • Bijvoorbeeld, zo, ter illustratie, zoals…

Vergelijking

  • Zoals, gelijk, evenals, net als, in vergelijking met, hetzelfde, evenzo…

Conclusie en samenvatting

  • Dus, kortom, samengevat, dat betekent, vandaar dat, hieruit volgt, met andere woorden, om kort te gaan, tot slot…

Als je je tekst een logische structuur meegeeft en die tekstverbanden expliciet maakt met verbindingswoorden, dan maak je het je lezers zo gemakkelijk mogelijk. Dan zijn ze volledig mee en wordt lezen zelfs fun. Want ze begrijpen de inhoud ten volle en gaan door tot het einde.

Best een hele uitdaging om lezers zover te krijgen, ja. Vraag maar eens aan jongeren hoe tof zij “begrijpend lezen” vinden op school. En jij? Welke teksten lees jij met plezier van begin tot eind?

“Met lijmwoorden neem je de lezer mee op sleeptouw. Want verwijswoorden verscherpen de zintuigen en verbindingswoorden triggeren de nieuwsgierigheid.”

Conclusie: stick like glue

Een tekst lezen is een vaardigheid die op zich al een grote focus vereist. Dat terwijl onze hersenen ook nog eens constant worden afgeleid door wat we horen, zien, voelen en denken. Ik weet dat je nu al op het filmpje hieronder wil klikken. Maar wacht nog even, de clue komt eraan!

Hoe houden we onze lezers bij de (ongetwijfeld interessante) inhoud van onze nieuwsbrieven, blogartikels en zo goed als alle teksten?

Door genoeg lijmwoorden tussen je zinnen en alinea’s te stoppen. Zo neem je de lezer mee op sleeptouw, laat je zijn aandacht niet verslappen. Want verwijswoorden verscherpen de zintuigen en verbindingswoorden triggeren de nieuwsgierigheid.

Go ahead. Klik maar. 😀

In other words: let your message stick like glue. Wat me instant doet denken aan deze zwoele schijf van Sean Paul, uit de tijd dat ik als 23-jarig veulen R-‘n-B-gewijs tegen de dansvloer hing geplakt. Daar zijn geen filmpjes van, gelukkig.

Wist ik jou helemaal tot hier te brengen? Dan is mijn missie geslaagd. 🙂

En laat gerust jouw mening achter: schrijf jij je teksten altijd even bewust?

Jippie-a-jeej! Dit was het allerlaatste artikel van de blogreeks ‘Schrijf s.p.e.c.i.a.a.L.’. Die ‘L’ staat dus voor ‘lijmwoorden’, juist ja. Kom je graag álle basiskenmerken van een goede tekst te weten? Lees dan de hele reeks. En daarna? Gebruik de s.p.e.c.i.a.a.l.-checklist bij alles wat je schrijft en kom ongemeen krachtig naar buiten met je business.

Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard

Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!