Freelance copywriter gezocht? Zo matcht het wél!

Freelance copywriter gezocht? Zo matcht het wel!

“Ik ken geen enkele andere freelance copywriter die werkt zoals jij, Myriam.” Dat merkte de ondernemer fijntjes op aan de andere kant van de lijn.

Rechttoe rechtaan, zo. Een eerlijkheid die ik weet te waarderen bij collega-ondernemers, dat wel.

Maar de opmerking zelf? Die wist ik toch niet zo gauw te plaatsen…

Freelance copywriter gezocht: hic et nunc?

Bedoelde ze dit nu op een positieve of negatieve manier? Ze had al samengewerkt met tal van freelance copywriters, had ze net verteld. En van haar huidige copywriter werd ze ook niet echt gelukkig.

Dus was ze op zoek naar een nieuwe freelance copywriter die haar kon bijstaan in haar dagdagelijkse communicatie en marketing: blogartikels, nieuwsbrieven, advertenties op social media… dat soort dingen.

Vooral ad hoc-werk, hoorde ik. Als zij een kladtekst doorstuurde, dan kreeg ze graag de herwerkte versie binnen enkele dagen terug. Op dat punt liep het al eens mis en…

Mijn oren flapperden voor de tweede keer op een kwartier tijd. “Euhm… excuseer”, onderbrak ik de woordenstroom, “dan denk ik niet dat wij goed zullen matchen. Dat is niet hoe ik werk.”

“Ah nee?”, klonk het nieuwsgierig.

“Nee, sorry. Ik ben geen fan van holderdebolder opleveren. Dat lukt me gewoon niet.”

“Ah nee?”, klonk het nu verontwaardigd.

Iedere copywriter zijn werkwijze… Vraag ernaar!

“Zie je, ik werk met vaste tijdsblokken“, verduidelijkte ik.

“Voor al mijn klanten reserveer ik van tevoren halve of volledige schrijfdagen in mijn agenda. Op die dagen werk ik exclusief voor jouw business en in bulk. Zo bundelen we alle briefings en taken met duidelijke deadlines. Dat werkt volgens mij het efficiëntst.”

“En wat dan met de dringende zaken?”, vroeg ze.

“Wat is er zó dringend dat je het niet van een maand tevoren kan plannen?”, pareerde ik. “En wat met de feedback? Daar reken je best ook nog wat extra tijd voor.”

Het bleef effe stil aan de lijn. Ik vroeg me af of ik niet wat té straight forward was geweest… Maar nee, dacht ik onmiddellijk daarna. Stick to your values!

Als je inzet op freelance copywriting, dan kadert dat best in een groter communicatieplaatje. En daar denk je goed over na van tevoren. Toch?

Betrek je freelance copywriter erbij van in het begin

Zo zweer ik heilig bij een slimme en strakke marketingplanning. Als je inzet op freelance copywriting, dan hoort dat te kaderen in een groter communicatieplaatje, vind ik. En daar denk je dus goed over na van tevoren. Toch?

Je zet al je businessdoelen uit, je koppelt daar allerlei marketingacties aan en je plant je deadlines in. Hoe eerder, hoe liever! Dán pas zet jouw freelance copywriter zijn eerste letter op papier.

Het liefst is hij zelfs helemaal mee met jouw marketingverhaal en betrek je hem er al bij van bij de brainstorm. Dat levert hoogkwalitatieve teksten op met een consistente tone of voice.

En nu we het toch over die tone of voice hebben…

Zoek de match voor jóuw tone of voice

Iedere freelance copywriter heeft zijn eigen natuurlijke schrijfstijl. Dat kan hypercorrect en zakelijk zijn of juist wat spreektaliger en speelser (guilty!). Formeel of informeel, mainstream of apart, hardcore salesgericht of net heel subtiel.

Er is geen goede of foute stijl, laat dat duidelijk zijn. Belangrijk is dat jij weet of jouw copywriter van nature aanleunt bij jóuw tone of voice. Want hoe dichter hij (of zij 😎 ) bij zichzelf mag blijven:

  • hoe gemakkelijker het schrijfproces verloopt;
  • hoe minder jij aan te merken hebt op de teksten;
  • hoe minder tijd, energie en geld jouw freelance copywriter je kost.

Dus, zoek je naar die ene magische copywriter die de stem wordt van jóuw business? Zoek dan ook naar een match in tone of voice!

SEO Copywriter Myriam Beeckman, magische schrijfkracht voor jouw website

Gespecialiseerd in welke copywriting precies?

Tot slot pols je tijdens de kennismaking ook eens waarin de copywriter precies gespecialiseerd is.

Want schrijven, da’s eigenlijk net zoals sporten. Sommige mensen doen het liever dan andere, da’s waar. En sommigen sporten zelfs zo graag dat ze er hun kost mee verdienen. Maar beoefenen ze daarom álle disciplines? Doen ze álle sporten even graag? Nope! 😉

Net als topsporters bijten freelance copywriters zich vast in een bepaalde tak van de schrijfkunst. Ze verdiepen zich in alle knepen en oefenen, oefenen, oefenen… tot de perfectie. Noem hen gerust expert in hun schrijfvakgebied.

Zo heb je copywriters die ultrabedreven zijn in short copy (korte teksten) of long copy (lange teksten), in print copy (op papier) of online copy, in B2B– of net B2C-marketing, in ghostwriting (boeken) of journalistiek, enz.

Extra leestip!
Benieuwd naar wát copywriters precies doen, zo’n hele dag lang? Lees dan hier verder: Wat is dat, een copywriter?

Conclusie: vraag door en wees bloedeerlijk

Je kan dus onmogelijk alle freelance copywriters over eenzelfde kam scheren. Doe je dat toch, dan stropt jullie samenwerking vroeg of laat.

En ja, akkoord… het kan wel even duren voor je jóuw ideale freelance copywriter hebt gevonden. Iemand met wie het prettig en natuurlijk samenwerken is, die volledig mee is met jouw marketingverhaal. Iemand die de juiste tone of voice meegeeft aan jouw business én die ook nog eens expert is in de teksten die jij nodig hebt.

Moeilijk te vinden, zo’n match? Nee, hoor. Gewoon goed doorvragen tijdens de kennismaking en bloedeerlijk durven communiceren over de samenwerking. Langs beide kanten. 😉

Vraag je je af of wij een magische match zijn?

Dan maken we toch gewoon open en bloot kennis met elkaar…

Of vond je dit artikel zo verhelderend dat je het graag wil delen? Be my guest: spread the magic! 🙌

Magische SEO-copywriter nodig? Myriam Beeckman tovert jouw copy om!

Let’s magically connect!

Myriam is al jaren verslaafd aan twee dingen: schrijven en het web. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-copywriter én SEO-copytrainer. Ha! Als omnihongerig wezen is ze continu op zoek naar de nieuwste SEO-trends. Daarmee helpt ze haar klanten en cursisten scoren online. Naar verluidt komt er zelfs magie bij kijken, yep!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.