Zeg, welk(e) keyword(s) vul je in bij Yoast of Rankmath?

Welk keyword vul je in bij Yoast of Rankmath?

Deze blog schreef ik speciaal voor An. Want An stuurde me vandaag een zeer concrete vraag:

“Is het beter om ‘kinesist Aalst’ als 1 zoekwoord in te geven of als 2 aparte zoekwoorden in je SEO plug-in?”

Het ultrakorte antwoord: voor Google doet het er niet toe welk zoekwoord je invult in je SEO plug-in.

Huh?! Hoezoniet? Misschien is dat wat An nu lichtjes verbijsterd denkt. Misschien denk jij dat ook? Ook al heet je niet An maar Meike, Chloé, Liesbeth of Katrien?

Lees vooral verder en ontdek het mysterie van het keywordvakje in plug-ins als Yoast en Rankmath. ✨

Je vult je keyword niet in voor Google

Da’s verschieten, hé. Want nee, Google “leest” niet wat je invult als keyword bij je SEO plug-in. Of liever: niet meer

Vijftien jaar geleden was dit wel nog het geval. Toen baseerde Google zich o.a. op jouw zoekwoorden in het keywordvakje* om te weten waarover je pagina ging. Ook wel de “keywords meta tag” genoemd.

*Eigenlijk sla ik hier nog een tussenstap over en is m’n uitleg niet 100% correct. Maar dat doet er nog minder toe en zo breng ik je nog meer in de war. Afijn. 😇

Brave contentkrakken zoals jij en ik typten in dat vakje één of meerdere relevante zoekwoorden in. Maar zoals je weet, lopen er ook niet-zo-brave gladjanussen rond. Die zagen hun kans schoon om het keywordvakje te vervuilen met honderd(en!) populaire zoektermen die in feite NIKS te maken hadden met de inhoud van de pagina.

Gevolg? Mensen kregen redelijk foute pagina’s voorgeschoteld en waren daar niet zo mee gediend. Google ook niet en die besloot op een bepaald moment deze keywords meta tag te negeren.

En jawel, deze tag staat nu nog steeds bij de ‘unsupported tags’ in de Google Guidelines:

unsupported tags by Google

Waarom vul je het keywordvakje dan toch in?

Aha! Dat heeft alles te maken met de SEO plug-in die je gebruikt als contentbeheerder. De twee meest bekende zijn Yoast en RankMath. Hun bijhorende keywordvakjes vul je dus zeker in. Waarom?

Wel, een SEO plug-in helpt je met de optimalisatie (de “O” in SEO 😉) van je on-page SEO. Dat wil zeggen: alle regeltjes waaraan je SEO-tekst moet voldoen.

Hieronder zie je de checklist van Yoast:

Checklist in de yoast plugin

Terwijl je aan het schrijven bent, geven de bolletjes aan of je SEO-proof bezig bent via de welbekende kleurencode. Centraal bij deze checklist staat je keyword (of keyphrase). Dat moet je dus eerst ingeven, zodat de plug-in je checklist correct kan inkleuren.

Logisch? Logisch.

Welk keyword vul je in bij Yoast en Rankmath?

Terug nu naar de initiële vraag: wat vul je hier dan precies in? Wel, bij de screenshot van Yoast hieronder staat het antwoord al in de titel van het vakje “focus keyphrase”:

👉 Je vult hier welgeteld 1 zoekwoord in, namelijk je hoofdzoekwoord of focus keyword.

Het focus keyword is het zoekwoord of het zinnetje dat mensen effectief intikken in de Google zoekbalk. En de eerste 10 niet-gesponsorde zoekresultaten die Google dan laat zien? Dáár wil je tussen staan met de pagina die je aan het schrijven bent. Liefst in de TOP 3, uiteraard.

voorbeeld keywordvakje in Yoast plugin

Zorg dat elke pagina van je website focust op een uniek hoofdzoekwoord zoals “zoekwoordenonderzoek”, “sanseveria verzorgen” of “wat is de beste hospitalisatieverzekering”. Je ziet, een focus keyword kan ook prima bestaan uit meerdere woorden.

Als je slim zoekwoordenonderzoek hebt gedaan, kan je met eenzelfde pagina ook nog ranken voor andere zoekwoorden. We noemen dit de secundaire keywords. Die kan je niet invullen in de gratis versie van Yoast en zelfs in de Premium versie doe ik dat niet. Een tool blijft ook maar een tool.

Zoals zo vaak, hangt heel veel af van wie ermee werkt en wat eraan voorafging …

SEO-contentcreatie is een vak apart

SEO-content schrijven is een vak dat je al doende in de vingers krijgt. Zo’n SEO plug-in is een handig hulpmiddel om alle on-page SEO-checks in de gaten te houden, jazeker.

Maar er zijn nog andere factoren waar je succes evenzeer van afhangt:

  • Is je focus keyword relevant en populair genoeg bij je doelpubliek?
  • Is je focus keyword haalbaar voor jouw website om mee te scoren?
  • Hoe staat het met je online markt? Veel concurrentie of juist niet?

Dat alles kom je te weten tijdens een grondig SEO-onderzoek, waarbij je enerzijds je eigen website onder de loep neemt en anderzijds je online markt doorgrondt. Tot je pareltjes van focus keywords overhoudt waarvan je zeker weet dat ze de moeite zijn om een goeie SEO-pagina voor te schrijven.

Beste An, om te antwoorden op je vraag:

Alle uitleg hierboven was nodig om jouw specifieke vraag goed te kunnen beantwoorden:

“Is het beter om ‘kinesist Aalst’ als 1 zoekwoord in te geven of als 2 aparte zoekwoorden in je SEO-plugin?”

Wel, nu begrijp je waarom je exact 1 focus keyword ingeeft bij je SEO-plugin en daarin zo specifiek mogelijk gaat: ‘kinesist Aalst’. Wel op voorwaarde dat je zeker weet dat dit zoekwoord én populair én haalbaar is voor de betreffende website.

✨ BONUS ✨

Jouw vraag is extra bijzonder, omdat dit over een lokale SEO-pagina (of geo-pagina) gaat. Ik vermoed dat je ook pagina’s wil maken voor ‘kinesist Lede’, ‘kinesist Haaltert’, ‘kinesist Erpe-Mere’, enzovoort?

Zorg dan dat je niet alleen goed onderzoek voert, maar ook dat je elke geo-pagina apart vult met authentieke & kwalitatieve teksten.

Want in dit gloednieuwe AI-tijdperk kan je in een luttele muisklik nu honderd(en!) geo-pagina’s tegelijk creëren. Trap niet in die val. Google is één en al AI en heeft zulke SEO-trucs al even rap door.

Wat wil Google al járenlang? Juist, geen vervuilende gladjanussen in zijn TOP 10. Niet dat ik denk dat je zo bent, An. Verre van.

Veel succes met je website(s) en bedankt voor je interessante vraag! 🙏

***

Heb jij ook zo’n SEO-gerelateerde vraag en vind je nergens een degelijk antwoord? Klik dan op onderstaande knop en vertel. Ik beloof je snel een antwoord terug. Wie weet wijd ik er ook een hele blog aan. 😁

Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard

Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!