Wat is een copywriter?

Magische SEO copywriter nodig? Myriam Beeckman tovert jouw copy om!

Een mens zou het op den duur nog vergeten. Vijf jaar geleden struinde ikzelf het internet af, op zoek naar informatie over mijn soon-to-be collega’s. Wat is een copywriter eigenlijk? Wat doet die precies? Waarom zou je er eentje inschakelen? Of als je zelf beter wil worden in copywriting: waar begin je?

Ondertussen zijn mijn schrijfuren als fulltime copywriter al zodanig aange(d/t)ikt, dat ik hier uit eigen ervaring accuraat kan op antwoorden. Vandaar dit blogartikel, recht uit het werkveld!

1. Een copywriter, wat is dat voor een beest?

Zodus: wat is een copywriter? Die vraag krijg ik nog iedere keer als ik aan mensen net heb verteld wat ik doe voor de kost. En dan verduidelijk ik: “Ik schrijf teksten voor bedrijven.” Oooh, knikken ze dan. Al moeten we wel meteen een onderscheid maken…

Het gros van de copywriters geraakt verzeild op de afdeling communicatie & marketing van een groot bedrijf. Anderen werken freelance en haken hun bootje vast aan verschillende marketingbureaus. Nog andere copywriters (zoals ik) kozen voor het ruime ondernemerssop en werken rechtstreeks met de eindklant, projectgewijs en helemaal op maat.

SEO-copywriter Myriam Beeckman heeft kleurrijke mapjes vast. Dit is haar portfolio van vaste klanten.

2. Wat ons copywriters verbindt?

Diep vanbinnen bezitten we allemaal diezelfde drive:

  • Elke copywriter heeft een ongelofelijke liefde voor taal, communicatie en vooral: mensen. Wij zijn gefascineerd door de psychologie van marketing en gieten die universele principes graag in unieke teksten die inslaan en verkopen.
  • Wij zijn verbeten perfectionisten. Dat onze teksten correct zijn, is nogal wiedes. Maar ook alles daarrond moet 100% correct aanvoelen, met een heldere boodschap, gepaste toon en creatieve verpakking.
  • Copywriters zijn gefocuste werkpaarden. Wij doorploegen onverschrokken de wereld van onze klant (en diens klanten) en verdwijnen daarna úrenlang in onze schrijfbubbel.

Wij zijn beesten ja, maar wel van het aardige soort! 😜

Copywriters zijn gefocuste werkpaarden. Wij doorploegen onverschrokken de wereld van onze klant (en diens klanten) en verdwijnen úrenlang in onze schrijfbubbel. Wij zijn beesten ja, maar wel van het aardige soort!

3. Wat doet een copywriter nu precies?

Allemaal goed en wel, maar wat doet een copywriter nu precies? Wel, dat “schrijven voor bedrijven”, is tamelijk kort door de bocht. Want in werkelijkheid doen we zoveel meer:

  • Brainstormen: wij denken mee over jouw communicatie en marketing, jouw ideale klant, welke content bij hem/haar past. Wie, wat, waar, wanneer, waarom, hoe en hoeveel keer.
  • Interviewen & researchen: wij werken en leven ons helemaal in, stellen (véél) vragen en verzamelen input met het doorzettingsvermogen van een filatelist.
  • Schrijven, uiteraard! Weet wel dat ieder van ons zijn specialiteiten heeft. Zo is mijn expertise copywriting voor websites of SEO copywriting. Anderen focussen meer op social media marketing, emailmarketing of offline copywriting (persberichten, bedrijfsmagazines, brochures en ander publimateriaal).
  • Evalueren en finetunen: voor onze vaste klanten houden wij ook graag de vinger aan de pols. Want marketing is trial-and-error. Wat werkt wel voor de doelgroep? Wat niet? En zo kom je weer in die brainstormfase terecht…
person writing on white paper
Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

4. Wat is een copywriter jou waard?

Je hebt nu een beter beeld van wie we zijn en wat we doen. Maar waarom zou je als ondernemer een copywriter onder de arm nemen? Of anders gezegd: wat is een copywriter jou waard?

Ik zie 3 overduidelijke voordelen:

  • Wij nemen al dat schrijfwerk met plezier uit jouw handen. Dus: jij wint meer tijd.
  • Wij geven jou een authentieke, consistente stem. Dus: jij komt professioneel naar buiten.
  • Wij zorgen dat de juiste boodschap inslaat bij de juiste mensen. Dus: jouw omzet stijgt.

Plus: wij zijn het klankbord dat vele ondernemers nog al te vaak missen. Ook ik spar met collega-copywriters over mijn contentstrategie! Omdat het mij zoveel meer inzichten oplevert.

5. Zelf de basisknepen van copywriting leren?

Nu kan het natuurlijk ook zijn dat je dit blogartikel hebt opengeklikt omdat je zelf copywriter wil worden. Of je bent een schrijfgrage kennisexpert en je staat ervoor open de basisknepen van het copywriting vak te leren?

Dat juich ik alleen maar toe! Mijn missie is álle gedreven en talige ondernemers te ondersteunen in hun plannen, precies waar zij dat nodig hebben. Daarom organiseer ik ook opleidingen.

Op dit moment loopt de SEO-copywriting cursus “Hoe blog ik SEO-proof?”. Op één ultrapraktische dag neem ik je mee op een boeiende tocht doorheen SEO-wonderland. Je krijgt inzicht in the bigger SEO picture en ik toon je stapsgewijs en heel concreet hoe jijzelf een SEO-proof blogartikel schrijft.

Scoren in Google, benieuwd hoe je dat zelf doet?

Van keywordonderzoek tot metateksten, wil je zelf je website naar die eerste Googlepagina schrijven?

Nog vragen voor mij?

Of wil je jouw ervaring met/als copywriter(s) delen? Ik lees je reactie graag in de comments! 😎

Magische SEO-copywriter nodig? Myriam Beeckman tovert jouw copy om!

Let’s magically connect!

Myriam is al jaren verslaafd aan twee dingen: schrijven en het web. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-copywriter én SEO-copytrainer. Ha! Als omnihongerig wezen is ze continu op zoek naar de nieuwste SEO-trends. Daarmee helpt ze haar klanten en cursisten scoren online. Naar verluidt komt er zelfs magie bij kijken, yep!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.