Op die eerste pagina belanden van de zoekresultaten in Google? Daar droomt elke ondernemer van! Maar wat moet je daar precies voor doen? Ha! Je website SEO-proof inrichten én consistent vullen met SEO-copywriting.

Ofwel leer je hoe je die skills zelf in de vingers krijgt, ofwel neem je een enthousiaste SEO-copywriter onder de arm. Hoe dan ook, is je website je lief en wil je effectief gaan scoren in Google? Dan moet je tenminste de basis van SEO meehebben, toch?

Ideaal, want daar lees je op deze pagina alles over. 😎

SEO = Search Engine Optimization of zoekmachineoptimalisatie

Scoren in Google met seo-copywriting

SEO betekent Search Engine Optimization, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Dan richt je jouw website zo in dat je organisch steeds hoger rankt in Google.

Dat wil zeggen: zónder te betalen!

SEO is de overkoepelende term voor heel wat hokjes die best wél aangevinkt staan, wil je bij Google in de gratie vallen.

Ten eerste zijn er de websitetechnische vereisten, waarvoor ik eens vriendelijk richting mijn collega-webdevelopers en designers kijk.

Al even belangrijk is de ‘inhoudelijke’ SEO-checklist van je website. SEO-copywriting en contentbeheer, dus.

Yep, that’s where I come in! 😊

Wat is SEO-copywriting?

SEO-copywriting wil dus zeggen dat je websitecontent voorziet (structuur, teksten, beelden) die geoptimaliseerd is voor de zoekmachines. Zo zorg je ervoor dat potentiële klanten je website & blog snel en makkelijk vinden in Google, als ze op zoek zijn naar precies jouw diensten of producten.

Hoe meer geïnteresseerden jou vinden, hoe meer kans uiteraard dat jij op die manier klanten wint. En ook: hoe groter je expertenstatus wordt in de ogen van Google. Waarop die je nóg wat hoger plaatst. Zie je? Het effect van SEO werkt exponentieel!

De basis van SEO-copywriting vind je terug in het Google zoekvenster: de zoekwoorden. Dat zijn de termen – of eerder zinnetjes – die mensen intikken om heel snel en precies de gewenste informatie te vinden. En Google wil die mensen op hun wenken bedienen, dat is hun kernmissie.

Ik kan je geen eerste plaats beloven, nope. Maar ik garandeer je wél dat je website steeds hoger rankt dankzij steengoede SEO-copywriting!

Ben je een loodgieter in de regio Aalst en wil je helemaal bovenaan verschijnen als mensen “loodgieter Aalst” intikken? Helaas… voor elk zoekwoord kunnen er maar een tiental bedrijven op die eerste pagina prijken.

Ik kan je geen eerste plaats beloven, nope. Maar ik garandeer je wél dat je website dankzij steengoede SEO-copywriting steeds hoger zal landen in de Google Ranking.

Zoekwoorden: de heilige graaltjes van het internet

zoekwoorden zijn de heilige graaltjes van het internet

Daarom is het dus belangrijk om eerst alle haalbare zoekwoorden te achterhalen voor jóuw business, binnen jóuw branche, in jóuw regio en voor jóuw doelpubliek.

Zoekwoorden zijn de heilige graaltjes van het internet. En maak je vooral geen illusies, het gaat er tegenwoordig ruig aan toe op dat wereldwijde web.

Zo tellen bedrijven massa’s geld neer in Google Ads om te ranken op de meest ingetikte zoekwoorden. Dan zijn ze niet meer bezig met SEO, maar met SEA: Search Engine Advertising.

Niks mis mee! Dat is hun goede recht. Alleen, daarmee nemen ze de (dure) shortcut die enkel loont op korte termijn

SEO-copywriting, da’s 100% garantie voor eeuwig en drie dagen!

En steengoede SEO-copywriting werkt 100% zeker op lange termijn, inderdaad. Wat zeg ik? Voor eeuwig en drie dagen! 🥳

Kijk, SEO is eigenlijk simpel. Zorg gewoon dat al je webteksten en blogartikels geschreven en gepubliceerd zijn volgens de SEO-regels. Regels die Google nota bene zélf opstelt. En al wie zich hier niet aan houdt, wordt afgestraft. Ook dat nog, zeg!

Nope, Google houdt niet van valsspelers en verandert (nou ja, optimaliseert) heel regelmatig de spelregels. Je moet het allemaal maar weten. Geen nood, ik volg het SEO-nieuws op de voet. Zal ik je op de hoogte houden? Schrijf je dan hier in voor mijn SEO-nieuwsbief!

Nu al goesting om zelf een SEO-proof blog te starten? Dan helpt dit artikel je op weg!
>>> Een blog schrijven in WordPress? 5 cruciale SEO tips voor beginners

Wat houdt SEO-copywriting nu concreet in?

Bon. Je weet nu wat SEO-copywriting is en je beseft dat het van levensbelang is om steeds hoger te scoren in Google. Maar wat houdt SEO teksten schrijven nu concreet in?

Zo pakken jij en/of je SEO-copywriter het aan:

STAP 1 – Zoekwoordenonderzoek

Ga eerst en vooral op zoek naar haalbare en relevante zoekwoorden, precies op maat van jouw business én jouw zoekende potentiële klanten. Bekijk hier een visueel stappenplan van een keywordonderzoek.

STAP 2 – Concurrentieanalyse

Ga op zoek naar je belangrijkste concurrenten online, analyseer hoe sterk zij al staan in Google en voor welke zoekwoorden zij ranken. Wat kom je te weten over hun SEO-strategie? Op welke vlakken kan jij beter doen? Stel jezelf haalbare doelen. Ontdek hier mijn methode voor een grondige concurrententieanalyse.

STAP 3 – Kwalitatieve SEO-teksten

Schrijf kwalitatieve SEO-teksten met een logische structuur en jouw zoekwoorden (en hun synoniemen) netjes in de pagina verwerkt. Ook in de url, de titels en de metateksten keren die zoekwoorden terug. Hou het absoluut natuurlijk! Google kijkt steeds meer op een menselijke manier naar je teksten.

STAP 4 – Hoge leesbaarheid & wervende copywriting

Google scant dus niet alleen het ’technische’ luikje, maar beoordeelt ook de toegankelijkheid van je teksten. Schrijf bijvoorbeeld met begrijpelijke woorden en zinnen, niet te veel herhaling, net genoeg lijmwoorden, etc. Maak het geheel boeiend en aangenaam om te lezen. Alles wat bijdraagt tot een vlotte, wervende tekst, zeg maar. Toevallig heb ik daar deze handige schrijfchecklist voor gemaakt.

STAP 5 – Metateksten & alt-teksten

Dat kleine stukje tekst dat verschijnt bij de zoekresultaten? Dat heet de “snippet”, met de SEO-titel en de meta-beschrijving. Ook die voorzie je best zelf. Net als de alt-tekst bij je afbeeldingen. Dat doe je vlak nadat je een pagina of blogartikel hebt ingevoerd in je websiteplatform.

Hulp nodig bij je website of blog?

Je ziet, SEO-copywriting omvat veel méér dan een tekst schrijven met wat zoekwoorden erin. Het vereist extra technische kennis en kunde die een gewone copywriter niet altijd bezit. Deze SEO-copywriter dus wel. 😉

Hoe kan ik je helpen?

Benieuwd hoe goed je website nu al scoort in Google?

Je kan je SEO-score heel eenvoudig zelf achterhalen, binnen dit en 15 minuten. Hoe?

Dat toon ik je heel graag in een videotutorial die jij helemaal gratis kan downloaden. Curieus, ja? Klik snel door!

Friends?