Copywriter (38) bijt zich vast in klant (met alle gevolgen van dien)

Het zou zomaar een kop in de krant kunnen zijn morgenvroeg. En voor je het weet, overkomt het ook jou binnenkort!

Onlangs liep ik mijn vrolijke zelve te wezen op een netwerkevent. Je weet wel, aan dat grote meer waar ondernemers al eens samenkomen. Ze krijgen een naambadge opgespeld, worden losgelaten op een lekker buffet. En op elkaar. Een geweldige formule!

Het was mijn eerste keer. Kwispelend en nieuwsgierig liep ik kriskras door de roedel. Af en toe eens flashen met die badge, of course. Hier en daar wat knowhow opvangen. Tot plots een man zichzelf en zijn bedrijf aan mij voorstelt. Hij vraagt daarna wat ik doe. Ik glimlach en zeg “copywriter”. Waarop hij de meest pijnlijke grimas trekt.

De vloek van de copywriter

“Ik ben altijd een beetje bang van copywriters…”, biecht hij op.

“Hoezo?”, vraag ik verontwaardigd. De emotie in mijn stem lichtjes overdreven, ik geef toe.

“Omdat je nooit goed weet van tevoren hoe je ze hebt. Wat ze vragen. Of ze wel genoeg naar je zullen luisteren. Of ze bereid zijn extra schrijfkunsten te doen.”

Ik viel uit de lucht. Natuurlijk horen copywriters trouw te zijn aan hun opdrachtgever! En we bieden normaal toch een full service. Van de eerste briefing tot het laatste punt. Wel is het zo dat hoe groter de klik is, hoe beter de creaties. En velen van ons worden niet graag aan creatieve banden gelegd, dat ook.

“Kijk”, zei ik tegen de ondernemer. “Mag ik het ras copywriters -wie we zijn, hoe we werken- eens kort toelichten?” Hij knikte.

De eerste briefing

Het eerste wat we doen is de oren goed spitsen met pen, papier en koffie in de aanslag. Wie ben jij precies? Wat is jouw missie en wat zijn je drijfveren? Wat doe je met je bedrijf? Wat wil je uitstralen? Welke producten of diensten bied je aan?

Haal er op dit moment ál je bestaande teksten en onuitgewerkte ideeën maar bij. En misschien ook best een pleister of twee. Want wij hangen al stevig aan je lippen!

Research en voorbereiding

Je woorden zinderen nog na wanneer we gezwind huiswaarts trekken. Ons schrift vol schema’s en flarden zinnen. Zie je, wij zijn hypergevoelig voor jouw vakjargon en toon.

Thuis spitten we jouw hele website uit -tot op het bot- en besnuffelen al jouw sociale mediakanalen. Het bronmateriaal dat je ons meegaf? Dat analyseren we zorgvuldig als voorbereiding op de nieuwe opdracht.

De eerste versie

Dan doen we waar we goed in zijn. Waarvoor jij ons tenslotte hebt ingehuurd. We schrijven. En schrappen. En schrijven. En schrappen. Want alleen zo ontstaat die magische formule die perfect het imago van je zaak uitstraalt, aansluit bij jouw ideale klanten en je producten of diensten in de spotlights zet.

Daarmee is een brokje ervaring gemoeid, maar ook een hele kom ongemene focus. We noemen dat de “schrijfroes”. En copywriters die in hun roes zitten, maak je best niet meteen wakker.

hond bijt zich vast in een tas

Feedback en tweede versie

Maar op een bepaald moment is de kluif gekloven en onze creatieve drang weer voor even bevredigd. Wij presenteren jou daarop vol trots onze spitsvondige schrijfkunsten. Met de vraag of je die even kritisch zou willen nalezen, uiteraard.

Spaar ons maar niet en spuw alle kritieken gerust onze kant uit. Een eerste versie is altijd nog een werkdocument. Onthoud hierbij wel: hoe concreter je jouw feedback maakt, hoe gemakkelijker wij de tekst kunnen bijschaven. Doorgaans is de tweede versie ook de finale.

De onuitwisbare gevolgen

Het duurt niet lang of de nieuwigheden worden opgepikt, geliket en verspreid. De sociale tamtam doet zijn werk. En zie, je krijgt ineens beduidend meer grip op de klanten en hun noden. Je website wordt al vaker bezocht. Nieuwe mensen komen af op een nieuwe stijl. Je valt op. En iedereen vraagt zich luidop af vanwaar dit nu ineens komt.

Dan zeg je: “Tja… ik was helemaal in de greep van die copywriter daar. Het is haar schuld. Met haar grote ogen en lange oren. Om nog maar te zwijgen van haar scherpe tanden. Want weet je… copywriters, die bijten zich ongemeen vast in je vel.”

Graag ook eens weten hoe dat voelt?

Magische SEO-copywriter nodig? Myriam Beeckman tovert jouw copy om!

Let’s magically connect!

Myriam is al jaren verslaafd aan twee dingen: schrijven en het web. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-copywriter én SEO-copytrainer. Ha! Als omnihongerig wezen is ze continu op zoek naar de nieuwste SEO-trends. Daarmee helpt ze haar klanten en cursisten scoren online. Naar verluidt komt er zelfs magie bij kijken, yep!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.