Een blog schrijven in WordPress? 5 cruciale SEO tips voor beginners

Je eerste blog schrijven in WordPress mét impact, hoe doe je dat? Zodat Google je fenomenale blogartikel ook effectief oppikt en toont aan geïnteresseerde ‘googelaars’. Zodat nieuwe bezoekers nog eens terugkomen, zich abonneren op je schrijfsels en uiteindelijk enthousiaste klanten worden.

En zodat jij, prille blogger, de moed niet verliest… omdat er geen kat op je blog afkomt. 😿

Ik gaf je net drie onweerstaanbare redenen om verder te lezen. Doe dat vooral.
Want wat nu volgt, zijn 5 cruciale SEO tips voor beginners om een blog te schrijven in WordPress.

In den beginne was er… de zoekvraag

Alrightie, je hebt een gloednieuwe website en nu wil je een blog schrijven in WordPress. “Hello world!”, roept het eerste artikel je toe. Wat nu, vraag je je af. Zal ik mezelf dan maar voorstellen? Pweuuut! Dat doet je ‘Over Ons-pagina’ al. Trouwens, is dat écht wat je lezers willen? Nope.

Een blog schrijven begint met de zoekvraag van de lezer. Naar welke informatie is hij precies op zoek? Wil hij de beste boekhouder vinden van Wetteren? (spoiler alert: dat is mijn zus 🙂 ) Wil hij weten waarnaartoe en wattedoen deze zomer in eigen land? Wil hij iets bijleren over cybersecurity, social media marketing, manuele relaxatietherapie of succesvol bloggen… om maar iets te noemen?

Dan geef je hem in je blog precies wat hij wil. Hoe je dát achterhaalt?

TIP 1 – Start met een zoekwoordenonderzoek

Meteen mijn allerbelangrijkste SEO tip voor jou! Vertrek altijd van een zoekwoordenonderzoek. Geen zorgen! Dat is eigenlijk poepsimpel, zelfs voor beginners. Oké ja, je stopt er wat tijd in… maar denk eens aan al die nieuwe bezoekers die straks feilloos de weg naar je blog vinden. En blijven vinden!

Voor een zoekwoordenonderzoek raad ik je deze betrouwbare keyword tools aan:

De basisversies van al deze tools zijn gelukkig nog gratis of freemium en het principe is heel eenvoudig. Tik het onderwerp van je blog in en kijk wat dat geeft. Voor de goede orde: een zoekwoord kan ook perfect uit een (stukje) zin bestaan.

Je krijgt antwoord op deze vragen

  • Hoe vaak tikken mensen in jouw doelregio dit zoekwoord in? (zoekvolume)
  • Welke andere zoekwoorden geeft de tool jou? (zoekwoordsuggesties)
  • Hoe gegeerd is elk zoekwoord op de ‘keyword’ markt? (concurrentie)

Maak zo je lijstje op van “hot keywords” die tegelijk haalbaar zijn. Hoe concreter, hoe beter!

***Omdat ik Ubersuggest dus echt de max vind, heb ik ondertussen de betalende versie genomen. Die gebruik ik om mijn eigen SEO contentplan op te stellen. En die van mijn klanten, natuurlijk. 💪

TIP 2 – Bouw de H1-titel op rond hot keywords

Volgende SEO tip! Kijk eens naar de titel helemaal bovenaan? Die heb ik niet toevallig gekozen. Het zoekwoordenonderzoek voor deze blog wees uit dat “blog schrijven in WordPress” en “SEO tips voor beginners” op dit moment hot en haalbaar zijn om succesvol op te ranken.

Dus stopte ik net deze zoekwoorden in de hoofdtitel, aja. In SEO vakjargon noemen we die de H1-titel. WordPress vormt de H1-titel automatisch om tot de url (websiteadres) van jouw blogartikel. Zo maak je het voor Google (en je lezers) dus kristalhelder waarover je blog gaat.

“Goede SEO copywriting valt net níet op, omdat je in de eerste plaats schrijft voor mensen. Toevallig zit die vlotte tekst doorspekt van zoekwoorden, iets wat Google dan weer oppikt.”

TIP 3 – Volg de basisregels van goede SEO copywriting

Na de H1-titel schrijf je de intro of inleiding van je blog. Ook daarin verwerk je al meteen die hot keywords. Doe dat op zo’n manier dat je de lezer niet stoort. Goede SEO copywriting valt net níet op, omdat je in de eerste plaats schrijft voor mensen. Toevallig zit die vlotte tekst doorspekt van zoekwoorden, iets wat Google dan weer oppikt.

Na de intro van je blog volgt al een eerste tussentitel die hiërarchisch gezien net iets minder belangrijk is dan de H1-titel. Daarom noemen we de tussentitels op dit niveau de H2-titels. Google beschouwt die wel nog altijd als kerninfo. Dus wat denk je? Ook hierin verwerk je, waar mogelijk, relevante zoekwoorden en hun synoniemen.

SEO copywriting is soms puzzelen, yep. Maar ik bekijk het eerder als een gezonde uitdaging. 😁

Onder elke H2-titel schrijf je telkens enkele blokjes gewone tekst. Maak je alinea’s niet te lang: 3 tot 4 regeltjes per alinea blijft prettig leesbaar. En onze zoekwoorden? Juist! Die laat je ook in de gewone tekst een paar keer vallen.

Is dat alles? Euhm, not really.

TIP 4 – Schrijf in WordPress met de Yoast plug-in

Zegt de naam “Yoast” je iets? Dat is een Nederlands bedrijf, opgericht door ene… Joost, jawel. Op tien jaar tijd groeide dit bedrijf uit tot een wereldwijde referentie voor SEO en SEO copywriting. In dit geval weet Yoast het dus absoluut wél. (Sorry, die woordgrap lag voor het grijpen…)

Yoast werd beroemd om zijn plug-ins voor WordPress. Mocht dat nog niet het geval zijn, installeer die dan effe. Jouw beste 2 minuten tijdsinvestering ooit!

Deze plug-in (met gratis basisversie) is onmisbaar voor bloggers en SEO copywriters. Want hij fungeert als een extra paar ogen tijdens het schrijven.

Zo houdt Yoast voor jou in de gaten of je:

  • keyword density niet te hoog of te laag strandt,
  • tekst voldoende interne en externe links bevat,
  • blog genoeg woorden telt,
  • tekst vlot leesbaar blijft voor mensen – ja, die herkent dat,
  • en nog een heleboel andere parameters!

Maar daarover hoef jij je dus niet meer druk te maken. Want de Yoast plug-in monitort nu alles voor jou. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is zoveel mogelijk bolletjes op groen krijgen. Oranje is eigenlijk ook al ‘oké’…

Je hebt het nu al zo’n 1000 woorden met me volgehouden, waarvoor mijn oprechte dank, dierbare lezer!

Klaar voor de finale?

TIP 5 – Geef je blog een finishing touch

Ga je voor die allesverpletterende impact met je blog? Dan heb ik nog deze finishing touch tips voor jou:

🖌 Geef je blog voldoende “lucht”

Dat doe je met kwalitatieve afbeeldingen, video’s, quotes, infografieken en… doodgewone witruimte. Zorg voor lees-RUST. Opsommingen worden in die zin ook altijd in dank afgenomen.

🖌 Maak elke blogtekst s.p.e.c.i.a.a.l.

Dit ezelsbruggetje heb ik uitgewerkt voor de lustige doe-het-zelf-schrijvers onder jullie. Dit is de ultieme schrijfchecklist voor een vlotte tekst die ook effectief wordt gelezen. Opgelet! Duik je in deze copywriting blogreeks, dan is dat op eigen risico. Wie weet wanneer je terug boven water komt!

🖌 Eindig je blog met een call-to-action

Maar zónder te vervallen in ‘platte commerce‘. Maak subtiel de omslag naar je eigen diensten. Push de lezer niet. Laat wel weten dat hij met vragen bij je terecht kan. Nodig hem uit om op je blog te reageren of de link te delen. Ga zeker in dialoog met je publiek.

🖌 Laat onder je blog een ‘bio auteur’ na

Die is dan vooral toegespitst op de nieuwe bezoekers die jou of je website helemaal niet kennen. Wedden dat je naam blijft hangen, nog lang nadat ze jouw fantastische blog van a tot z hebben verslonden?

Wat denk jij van deze blog vol SEO tips voor beginners?

Ga je ermee aan de slag? Ik hoor het graag. Of neenee, ik léés het graag! Bij voorkeur in een blogartikel van jouw hand. 😎

Post gerust een link naar je blog of website in de comments!

Roept deze blog nu allerlei vragen bij je op? Schiet je in een lichte paniek? Ik kan je perfect leren hoe je SEO-proof blogt. Yep, ook jij kan dat.

Magische SEO-copywriter nodig? Myriam Beeckman tovert jouw copy om!

Let’s magically connect!

Myriam is al jaren verslaafd aan twee dingen: schrijven en het web. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-copywriter én SEO-copytrainer. Ha! Als omnihongerig wezen is ze continu op zoek naar de nieuwste SEO-trends. Daarmee helpt ze haar klanten en cursisten scoren online. Naar verluidt komt er zelfs magie bij kijken, yep!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.