Een zoekwoordenonderzoek in 7 heldere stappen

Jouw seo strategie in 7 stappen

Waarom wordt je website maar niet gevonden?

Omdat je content niet matcht met wat je klanten zoeken. En dat bedoel ik dus letterlijk. Als jij het op je website hebt over “rvs keukens”, terwijl je klanten vooral “inox keukens” in het zoekvenster tikken… Tja, dan komen deze mogelijke kopers nooit tot bij jou gesurft.

Dus het is eenvoudig: spreek de taal van de klant. Altijd en overal, ook op je website. Maar hoe onderzoek je dat dan?

Begin altijd met een zoekwoordenonderzoek

In vakjargon spreken we over een “zoekwoordenonderzoek“. En ja, dat is cruciaal om degelijke webteksten te schrijven die ook scoren in Google.

Voor elk websiteproject voer ik eerst en vooral zo’n onderzoek uit. Zo creëer ik dat belangrijke SEO-kader waarin ik in een latere fase de teksten schrijf. SEO staat trouwens voor Search Engine Optimization, oftewel: je website optimaliseren voor zoekmachines zoals Google.

De duistere kant van SEO

Toen ik me begon te verdiepen in SEO-copywriting, merkte ik dat er nogal een duister sfeertje rond hing. Niemand gaf zijn SEO-geheimen zomaar prijs. Geheimen waar ze -met alle respect- pas na lang zoeken en testen waren achtergekomen. Omdat er toen simpelweg geen handleidingen waren.

Nu nog niet echt, trouwens. En het blijft eeuwig zoeken en testen, want SEO hangt volledig af van de grillen van Google. Eens om de zoveel tijd veranderen zij bewust hun zoekparameters –de gevreesde algoritmes- en laten ons vooral in het ongewisse over wat en hoe precies. Een ietwat frustrerend kat-en-muisspelletje.

Dankuwel Yoast!

Maar gelukkig kunnen wij, SEO-copywriters, ondertussen wel rekenen op bedrijven zoals Yoast, die hun expertise heel graag etaleren en nieuwe inzichten meteen delen.

Er is zelfs een heuse Yoast Academy met kwalitatieve online cursussen. En de Yoast plug-in biedt een zeer goede ondersteuning tijdens het schrijven zelf. Natuurlijk vragen zij voor sommige diensten wel een centje. But hey, that’s only fair!

Dus ja, ook ik ben geweldige fan van Yoast. En ik ben een trouwe lezer van hun nieuwsbrieven en blogs, zodat ik wekelijks up-to-date blijf over de nieuwste SEO-trends.

Zo optimaliseer je zoekwoorden

Nu, zelf deel ik mijn kennis ook heel graag. Waarom zoiets veranderlijks als SEO krampachtig geheimhouden? Nope, daar doe ik echt niet aan mee.

Dus op basis van eigen ervaringen en gesterkt door de betere vakliteratuur maakte ik voor jullie een handige infografiek. Met daarin mijn eigen werkmethode. Het hoeven niet altijd lange teksten te zijn. 😉

In 7 heldere stappen leer je concreet hoe je een degelijk zoekwoordenonderzoek voert. Hoe je dus je zoekwoorden optimaliseert voor je klanten én veel beter scoort in Google.

Laat me gerust weten of je hiermee aan de slag kan. Ik leer namelijk ook graag bij van jullie. 🙂

Jouw SEO-strategie in 7 simpele stappen
Friends?

Jouw mening hierbij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.