Plannen voor een nieuwe website? Of wil je hem vernieuwen? Je wil in ieder geval dat hij beter gevonden wordt online. Dan is een zoekwoordenonderzoek absoluut noodzakelijk. Zo’n onderzoek is het vertrekpunt van jouw SEO-strategie, maar euh… dat wist je waarschijnlijk al.
Hoe je dan een degelijk zoekwoordenonderzoek voert? Aha! Je bent niet de enige die zich deze vraag stelt. Of Google raadpleegt daarvoor.
Speciaal voor de schrijfgrage doe-het-zelver (zoals jij, right?) schreef ik dit blogartikel bijeen. Met daarin – in klare mensentaal – mijn kennis en ervaring ‘in the field’ als SEO-copywriter.
Read, learn & score!
Dit artikel kreeg een volledige make-over op 21 september 2021 💪
Wat is een zoekwoordenonderzoek en waarom moet dat?
Met een zoekwoordenonderzoek (of keyword research) ga je op zoek naar de exacte woorden, zinnen en vragen die iemand intikt in het Google zoekvenster.
Meer specifiek: jouw ideale klant die overduidelijk op zoek is naar jouw diensten en/of producten. Of: hij heeft een probleem in jouw expertiseveld en googelt naar informatie, instructies, knowhow, een dringende oplossing.
Met een zoekwoordenonderzoek achterhaal je cruciale info
- Welke zoekwoorden worden vaak genoeg ingetikt in Google? (zoekvolume)
- Hoe fel zet de concurrentie in op die zoekwoorden? (moeilijkheidsgraad)
Dankzij die kennis kan jij je website veel gerichter afstemmen op jouw ideale klant én bespeel je de online markt op een slimme manier.
Schrijf je dan ook nog eens authentieke SEO-teksten rond die keywords? Dan komen je webpagina’s steeds hoger in de Google Ranking. Daarom is keyword research dus een must!
Met welke SEO-tools doe je zoekwoordenonderzoek?
Op het internet vind je tientallen grote en kleine SEO-tools. De meeste zijn betalend, vele zijn semi-betalend (freemium) en enkele zijn gratis. Elke tool kan wel iets unieks of legt een andere focus.
Hieronder 3 tools die ik als SEO-copywriter het vaakst gebruik voor keyword research, gericht op de Google zoekmachine:
Ubersuggest
Ubersuggest is by far mijn favoriet! Deze tool is ‘über’gebruiksvriendelijk, toont exacte cijfers (haalt die deels van Google) en is voldoende betrouwbaar. Het is een middelgrote all-in-one tool voor de solo-ondernemer met een hoog doe-het-zelfgehalte.
Ubersuggest is freemium. Je krijgt 3 zoekopdrachten gratis per dag, daarna word je vriendelijk verzocht te betalen. Maar het kleinste maandabonnement is zeer schappelijk en op elk moment opzegbaar. De moeite waard!
Answer The Public
Typ simpelweg je hoofdzoekwoord in en Answer The Public genereert alle mogelijke vragen die aan Google worden gesteld over je topic. Inspiratie nodig voor je blogartikel? Dan kunnen deze vragen zomaar je tussentitels worden!
Ten tweede krijg je ook suggesties te zien rond je focus keyword in alfabetische volgorde. Géén zoekvolumes of concurrentielevels bij deze freemium tool. En dure maandabonnementen, dat ook. Maar voor ‘one quick search a day’ komt deze wel handig van pas!
Google Ads Keyword Planner
Vroeger gebruikte ik de gratis Keyword Planner van Google zo goed als elke dag. Tja, hij is zeer betrouwbaar en nog steeds gratis. Maar niet zo makkelijk meer te gebruiken in zijn volle glorie.
Alleen als je een betalende Google Ads campagne hebt lopen, krijg je de precieze cijfers te zien. Los daarvan krijg je wel enorm veel suggesties en synoniemen bij je keywordplan!
💪 PRO TIP!
Mijn ervaring? Gebruik verschillende tools als je research doet. Vergelijk en voeg de beste resultaten samen. Zo kom je mijns inziens tot een betrouwbare lijst van spot-on zoektermen voor jouw website.
Hoe voer je een degelijk keyword research? Een helder 7-stappenplan!
Zelf aan de slag voor je website op een efficiënte manier? Volg dan deze 7 stappen voor een degelijk zoekwoordenonderzoek:
STAP 1 – Welke zoekwoorden zijn de basis?
Je business rust op enkele basistermen waar je moeilijk onderuit kan. Dat zijn woorden die je ideale klant heel waarschijnlijk ook intikt. Om die termen te achterhalen, begin je met een brainstorm:
- Wie ben je? Wat doe je? Wat is jouw missie?
- Wat zijn jouw producten en diensten? Voor wie?
- Wat is jouw USP (unique selling point)?
Stel jezelf in de schoenen van je klanten en partners. Bedenk wat zij zouden intikken als ze op zoek zijn naar jouw producten of diensten. Wat zijn hun problemen? Met welke vragen zitten ze?
💪 PRO TIP!
Vertrek ook eens vanuit het Google zoekvenster: typ een basisterm in en onderaan de zoekresultaten geeft de zoekmachine jou al meteen extra suggesties mee.
Noteer alles wat kan doorgaan als zoekterm. Op dit moment weet je natuurlijk nog niet hoe populair elke term is…
STAP 2 – Welke zoekwoorden zijn hot?
In een volgende stap ga je jouw lijst met zoekwoorden aftoetsen aan de realiteit. Waar zoekt jouw ideale klant op dit moment écht naar? De precieze data over elk zoekwoord kom je te weten met een SEO-tool als Ubersuggest.
De meeste tools geven je ook nieuwe zoekwoordideeën mee. Zo zet je jouw online research steeds verder, wat het bijzonder boeiend maakt. Maar… verlies je niet al te veel in die cijfers!
Een “hot” zoekwoord wil nog niet zeggen dat je er op kan scoren met je website.
STAP 3 – Welke zoekwoorden zijn haalbaar?
Elke website heeft een bepaalde kracht online. We noemen dat: jouw domeinautoriteit (DA). Die beïnvloedt mee jouw plaats in de zoekresultaten.
Hoe sterk sta je tegenover je concurrenten voor een bepaald zoekwoord? Is hun DA veel hoger, dan hebben zij een streepje voor in de SEO-ratrace, juist. Al hoeft dat niet altijd zo te zijn.
Ik zie ook regelmatig websites met een kleine DA landen in de Google top 10. Hoe dan? Met killer quality content die het opmerkelijk beter doet dan die van de concurrenten. Ongeacht hun DA!
Feit blijft: tijdens jouw zoekwoordenonderzoek check je dus óók altijd de haalbaarheid per zoekterm.
Benieuwd welke SEO-kansen je nu laat liggen?
Tijdens een videocall van 45 minuten duiken we samen in de belangrijkste metrics van je website.
Vooraf heb ik al een SEO-scan gedaan, zodat ik je kan vertellen waar je grootste SEO-kansen zitten.
Volledig GRATIS, jawel. Maar alleen voor ambitieuzelingen.
Denk je serieus na over een SEO make-over voor je website en voel je dat wij een match zijn?
Vraag dan hier je gratis SEO-scan aan. On the house!
STAP 4 – Waarom gaan klanten op zoek?
Goed. Je hebt nu een lijst van populaire én haalbare zoekwoorden die passen bij jouw business. Wat nu? Bedenk er de gepaste content bij en geef je bezoekers exact wat ze willen op je website.
Stel dus altijd de zoekintentie voorop. Wat willen jouw klanten precies?
- louter informatie opzoeken
- iets bijleren
- producten of diensten vergelijken
- het beste koopje scoren
- …
Bijvoorbeeld:
- Tikt iemand in: “remedies tegen stress”, dan is die op zoek naar tips om zichzelf te helpen. Voor deze zoekterm schrijf jij dan een waardevol blogartikel met als call-to-action (CTA) dat de lezer jouw gratis e-werkboek kan downloaden. Een harde salespagina zal hier niet veel uithalen, akkoord?
- Iemand die intikt “stress coaching wetteren”, is al zover dat hij of zij wil geholpen worden door een coach in de buurt. In dat geval schrijf je een dienstenpagina die volledig past bij deze zoekintentie. De CTA leidt logischerwijze naar je contactformulier. Zet ook je telefoonnummer goed zichtbaar op de pagina.
STAP 5 – Structureer je website slim
Terug effe uitzoomen nu. Want de structuur van je website staat op dit moment nog niet op punt. Dat kan je pas doen als alle resultaten van het zoekwoordenonderzoek voor je liggen.
Wat is de bedoeling? Dat je zoveel mogelijk topzoekwoorden verwerkt in de url’s van je webpagina’s. Een url is het websiteadres van een pagina dat begint met https://… En daarna vul je die pagina’s met SEO-proof content, zoals je in dit blogartikel te weten komt.
Stop dus structuur in je website. Werk een boomstructuur uit met verschillende levels. Begin met alle hoofdpagina’s en hang er subpagina’s aan vast. Orden je online business op een logische manier. Da’s niet alleen gebruiksvriendelijk, maar ook Google kan je website dan veel vlotter crawlen.
STAP 6 – Blijf zoekwoordenonderzoek voeren
Een zoekwoordenonderzoek is nooit ‘af’. De markt evolueert constant. Je klanten krijgen nieuwe noden, dus ook hun zoekopdrachten veranderen. Vandaar: blijf op zoek gaan naar die heilige graaltjes!
Doe minstens 1 keer per jaar een uitgebreid keyword research voor je business. Vergelijk met de zoekwoorden waarop je nu al inzet. Hoe scoor je daarop met je website? Hou de vinger aan de pols.
Blijf waardevolle content maken rond nieuwe zoekwoorden. Denk aan blogartikels, klantencases, een FAQ-pagina of kennisbank. Deel je expertise op een authentieke manier en bouw zo steeds meer autoriteit op, voor mens én voor Google.
STAP 7 – Evalueer en stuur bij waar nodig
Tot slot: evalueer en stuur bij waar nodig. Ja, SEO rendeert fantastisch op lange termijn. Op voorwaarde dat je ermee bezig bent. Volg van maand tot maand je resultaten op en optimaliseer je SEO-strategie.
En dan bedoel ik niet alleen zoekwoordenonderzoek doen, maar ook: je concurrenten analyseren, de technische gezondheid van je website monitoren, je webcontent beheren en zorgen dat je website lééft.
Graag meer van dattem?
Interessant, hé! Wil je je nóg meer verdiepen in die boeiende wereld?
Lees hier alles over SEO-copywriting.
Blijf je graag op de hoogte van kakelvers SEO-nieuws en de beste SEO-copytricks? Schrijf je dan in voor m’n maandelijkse nieuwsbrief. No spam, erewoord. 🖖
Vond je dit een waardevol artikel? Laat het me zeker weten enne… spread that magic!
Download deze handige infografiek!
Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard
Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!