Zit je website vol verweesde content? Boehoe! 😭

Een nieuwe #magicseotrick mét videotutorial! Deze keer gaat het over verweesde content op je website en roepen we de hulp in van Hansje & Grietje om veel sneller gevonden te worden online.

Zit je al klaar voor de pc? Klik dan op de video hieronder en doe gewoon mee met mij. Lees je daarna alles graag nog eens na? Het volledige transcript vind je onder deze video. 🤘

Zit je website vol verweesde content? Check dan deze videotutorial!

Wat is verweesde content?

Met verweesde content bedoelen we pagina’s of blogartikels op je website die verweesd zijn achtergebleven. Dat wil zeggen dat er geen enkele pagina of andere blog verwijst naar die pagina of “teruglinkt” met een interne link.

Dat klinkt best zielig en ja, dat is het ook… Stel je voor, al die wenende weesjes op je website omdat er niemand naar hen omkijkt. *boehoe* 😭

Waarom zijn die weesjes zo’n probleem?

Google heeft een welbepaalde manier om jouw website te doorzoeken of te ‘crawlen’. Neem nu dat hij binnenkomt op je homepagina. Dan zal hij daar alle links volgen die hij daar vindt. Links die jij daar natuurlijk hebt gezet.

Google belandt dus op die manier van de ene pagina op de andere. Een beetje zoals Hansje & Grietje de kruimeltjes in het bos volgen, da’s vergelijkbaar. Dus als jij veel te weinig of zelfs geen kruimeltjes rondstrooit op jouw pagina’s, dan wordt het supermoeilijk voor Google om zijn weg te vinden in jouw website.

Hetzelfde geldt ook voor jouw bezoekers: als jij hen te weinig links of kansen geeft om door te klikken naar de andere pagina’s op jouw website, dan vinden zij gewoon niet wat jij wil dat ze vinden.

Oplossing: goeie internal linking

Nu, die kruimeltjes strooien – of die interne links voorzien – dat noemen we met een SEO-term: internal linking‘.

En als je dat goed doet, dan…

 • gaan jouw pagina’s en blogartikels veel beter gevonden worden. Door Google én door de bezoeker.
 • gaat Google ook veel meer waarde toekennen aan die content, omdat jij die zelf zo populair hebt gemaakt met je links.
 • gaan jouw pagina’s hoger scoren in de zoekresultaten van Google. Omdat die pagina’s dan waardevoller zijn.

Zo achterhaal je die verweesde content

Wat te doen tegen die verweesde content? Wel, heel simpel: hou je interne links in de gaten en werk die regelmatig bij. Dat hoeft echt niet zo heel veel tijd in beslag te nemen.

Ik doe dat zelf 1 keer per maand en met die kleine inspanning kan je toch een grote impact creëren in Google.

Hoe je dat doet, toon ik je in deze mini-videotutorial. Doe gerust mee, zet je klaar aan de pc en dan gaan we samen in onze website.

Magisch stappenplan:

 1. Log in op je WordPress website. Heb je geen WordPress, geen paniek. Ook jij kan hier wat van opsteken.
 1. Had jij de Yoast SEO plug-in al geïnstalleerd? Er is een gratis basisversie. Die kan je nu gewoon installeren, on the spot. Zo krijg je heel wat krachtige tools en truukjes die jou helpen je website te optimaliseren voor Google.

💡 Ondertussen maak ik al gebruik van de Yoast SEO Premium versie, de betalende upgrade, maar uiteindelijk ook nog heel erg betaalbaar. Daar kan je dan net iets meer mee. Maar goed, voor vandaag is de basisversie prima om die verweesde content te achterhalen op je website.

 1. Ga naar het overzicht van je blogberichten. Achter elk blogbericht zie je extra info staan, voorzien door Yoast. Vandaag is het ons te doen om die 2 laatste kolommen. Die gaan over jouw interne links, jouw internal linking. De eerste kolom zegt jou hoeveel uitgaande links elk blogartikel heeft naar andere pagina’s en blogs. De laatste kolom heeft het over het aantal binnenkomende interne links naar elk blogartikel. Staat hier een “nul” bij? Dan zit je met verweesde content. Nu je dat weet, kan je er iets aan doen ook. 😉
 1. Scrol door je andere blogartikels en denk eens goed na waar je nog een link kan leggen naar je verweesde blogartikels. Dan doe je dat… en dan ben je klaar.

Is verweesde content altijd een probleem?

Neen, verweesde content hoeft niet altijd zo’n probleem te zijn.

Het is niet zo dat je krampachtig op elke pagina van je website links móet plaatsen van en naar andere pagina’s. Dat hoeft niet. Of dat je een bepaald aantal links minimaal moet hebben. Dat staat nergens geschreven.

Wat wél belangrijk is, is dat jouw interne links zo relevant mogelijk zijn. Logisch, relevant… dat ze jouw bezoekers écht verder helpen doorheen je website. En onthou, je bezoeker… da’s eigenlijk Google. En Google, da’s jouw bezoeker. Die twee zijn één en dezelfde, dus we gaan ons echt wel richten op die klantvriendelijkheid.

Wat zijn goeie of relevante links?

 • Denk maar aan die blogartikels van daarnet. Dan ga je verwante artikels met elkaar linken.
 • Of je laat de bezoeker weten op je ene dienstenpagina: hey, ik heb ook nog die en die service. Da’s misschien ook jouw ding?
 • Denk ook aan je homepagina van waaruit je verder linkt naar je over-onspagina, bijvoorbeeld. Of naar andere zaken die je in de spotlight wil zetten.

Welke content mag wel verweesd blijven?

Er zijn ook pagina’s die weesjes mogen blijven. Welke dan? Pagina’s met minder relevante content, zoals je cookiebeleid, een bedankpagina na een inschrijving of een tijdelijke landingspagina.

Neem nu, je doet een zomeractie en je schrijft daar een landingspagina voor. Als de zomer voorbij is, dan is die pagina niet meer relevant. Moet die dan nog hoog in Google komen? Nee, hé. Dus zulke pagina’s mogen gerust weesjes blijven.

Conclusie:

Internal linking is wel degelijk belangrijk voor jouw website.

 • Zorg ervoor dat jouw pagina’s en blogartikels op een logische en relevante manier naar elkaar doorverwijzen met die interne links.
 • Doe elke maand de weesjescheck op je website om verweesde content op te sporen tussen je nieuwe pagina’s en blogs.
 • Zorg ervoor dat Google zo gemakkelijk mogelijk door je website kan navigeren – denk aan Hansje & Grietje – zodanig dat hij jou veel sneller terugvindt en dat hij ook jouw content steeds hoger plaatst in de zoekresultaten.

Ben jij ook zo’n SEO-nieuwsgierigaard?

Blijf me dan zeker volgen op m’n online kanalen. Druk op de abonneerknop in YouTube en/of volg me op LinkedIn (semi-serieuze Myriam) en Instagram Stories (zotte Myriam).

Aja, en hier op mijn website vind je nog een exclusieve videotutorial die je helemaal gratis kan aanvragen. Dan leer ik je hoe je – ook gratis – je eigen SEO-score achterhaalt. Benieuwd?

Magische SEO-copywriter nodig? Myriam Beeckman tovert jouw copy om!

Let’s magically connect!

Myriam is al jaren verslaafd aan twee dingen: schrijven en het web. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-copywriter én SEO-copytrainer. Ha! Als omnihongerig wezen is ze continu op zoek naar de nieuwste SEO-trends. Daarmee helpt ze haar klanten en cursisten scoren online. Naar verluidt komt er zelfs magie bij kijken, yep!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *