Noem mij gerust een kommaneuker. Als schrijver komt een hooggevoelig taalinstinct natuurlijk wel goed van pas. Maar als klant heb ik er toch vaak last van.
Ook tussen jouw klanten zitten kommaneukers. Echt wel. Voor hen kan de kwaliteit van je webtekst het verschil maken tussen kopen of gaan lopen. Een paar tips terwijl ik verder vertel?
Wel dan.
Gisteren zat ik wat te googelen op zoek naar zomerse verkoeling. Wat dacht ik van een unieke beleving op een Vespa? Kom maar op! Dat dacht ik toen ik verder klikte.
Tip 1 Check je spelling
Duidelijke website, aantrekkelijk design, een header die doet dromen van wapperende haren en wilde avonturen… en in de eerste titel een spelfout: vespa beleving. Dat moet aaneen, mompelt de taalnazi in mij. Iets verder vind ik nog meer van dat: gps route, vrijgezellen feest, onze kant en klare vespa routes met gps begeleiding. O jee.
Akkoord, niet iedereen kan taalexpert zijn. Net daarom doe je best eens de moeite om je spelling te checken voor je op ‘publiceren’ drukt.
Tip 2 Schrijf fris
Ook de ongelukkige woordkeuze valt hier op. Soms te zwaar, te ouderwets voor een website met zo’n frisse uitstraling. Zeg niet tegemoet komen aan al uw wensen, beter: al uw wensen vervullen. Of beter nog: al je wensen vervullen. Want het gaat tenslotte over ritjes met een Vespa, geen staatsbezoek. Ook voor eeuwig te bannen uit je woordenschat: reeds, bezichtigen, te allen tijde, nuttigen, de tocht aanvatten en gans (in plaats van heel).
Tip 3 Lees luidop na
Met argusogen lees ik ondertussen verder: Een elektrische scooter kan op gewenst locatie gebracht worden en eventuele tussendoor opgeladen worden.
Een mooi bewijs dat je nooit klaar bent met een tekst als je laatste punt is gezet. Nalezen is de boodschap. En het liefst luidop, zodat je het ritme van elke zin goed kan horen en vergeten woorden of andere foutjes eruit kan halen.
Tip 4 Leer smurfen
En ja, ook nu moeten we het over die ene regel hebben. Het elfde gebod volgens sommigen, met uitsterven bedreigd volgens Kristien Hemmerechts: de dt-regel. Hoe dan ook, hij is nog steeds van kracht en jawel, hij vereist een beetje grammaticaal inzicht. Maar weet je, alles valt te leren. Ook smurfen in de tegenwoordige tijd.
Tip 5 Zoek het op
Tot slot: kweek gezonde reflexen. Twijfel je aan taal of spelling? Zoek het op!
- woordenlijst.org voor de enige correcte Nederlandse spelling
- taaladvies.net voor kwaliteitsvol taal- en stijladvies
- de smurfenregel voor je eigen gemoedsrust en die van je klanten
En anders: schakel gewoon een copywriter met een overgevoelig taalinstinct in.