Waarom contentmarketing niet zonder SEO kan. En omgekeerd.

Ja hoor, het bestaat nog steeds: contentmarketing zonder SEO en SEO zonder contentmarketing. Waarom toch?

Zo begrijp ik niet dat ondernemers 10.000 euro tegen een website kunnen gooien die SEO-proof is (in het begin dan) en die daarna nooit nog wordt geüpdatet. Of dat ambitieuze doe-het-zelvers hun blog volschrijven met boeiende artikels… zonder eerst na te gaan wat mensen willen lezen.

Superjammer gewoon! Daarom is dit blogartikel een liefdesverklaring voor beide expertises. Ik leg je heel graag uit waarom contentmarketing & SEO sámen het perfecte koppel zijn om jouw business exponentieel te laten groeien online. 💪

Waarom contentmarketing niet zonder SEO kan. Een blog van Myriam Beeckman

Wat is contentmarketing?

Doe je aan contentmarketing, dan verspreid je waardevolle content perfect afgestemd op je doelpubliek. De focus ligt hierbij op informeren, helpen, problemen oplossen. Je wil authentiek connecteren met je ideale klant.

En kom, ik ga het niet onder stoelen of banken steken. Het is en blijft marketing. Uiteindelijk wil je verkopen, haja. Maar je zet je brand op zo’n manier in de markt dat je niet aan sleasy sales doet, maar op een boeiende en relevante manier in de picture blijft.

Verbazingwekkend genoeg is nog niet elke ondernemer overtuigd van contentmarketing en de toegevoegde waarde ervan. Want jawel, er kruipt een pakske tijd in en we spreken hier over langetermijnresultaten. Maar je krijgt er wel iets bijzonders voor terug!

Zoals? 🤔

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

De voordelen van goede contentmarketing

Waarom ook jij absoluut aan contentmarketing moet doen? Correctie: góede contentmarketing, met een doordachte strategie en consistente uitvoering.

Wel, op die manier…

  • bouw je aan je Know-Like-Trust factor
  • dwing je jezelf on top of je markt te blijven
  • krijg je steeds meer een expertstatus
  • zorg je voor die ultieme klantenbinding
  • verkoop je steeds makkelijker én meer

Een voorbeeld? Stel, je start met bloggen. En dan bedoel ik het serieuze werk. Je start een educatieve blog waarin je jouw knowhow deelt met je lezers. Risky? Hell no!

Bij contentmarketing kan je nooit te veel waarde weggeven. Remember: je reikt hulp, kennis of tools aan. Aan de lezer om daar zelf iets mee te doen. Newsflash: alleen de dappersten gaan ermee aan de slag… en stuiten vroeg of laat op issues waarvoor ze jou alsnog persoonlijk contacteren.

Wedden?

Squeeze alle juice uit je nieuwe websitecontent en hergebruik die op je andere kanalen: nieuwsbrief, social media, vlog, podcast,… Double win! Had je het in die volgorde al bekeken?

Contentmarketing start op je website

Daar ben ik heilig van overtuigd, yep. Wat voor content je ook maakt, zorg dat je die eerst op je website publiceert. Waarom? Zoiets heet het maximum halen uit je tijd en geld.

Want je website, die heb jij niet zomaar bijeengeraapt. Creatief design, toffe teksten, sprekende foto’s. Toch? En iemand heeft ook aan je SEO gedacht? Nice! Maar… als je sinds de launch niet meer op je website hebt ingelogd (auwch), dan ben je morsdood voor Google. En bijgevolg ook voor je bezoekers.

Cruciaal om die online keet levendig te houden, folks! Post elke maand minstens 1 nieuwe pagina met waardevolle content en doe dat SEO-proof, zodat je effectief gevonden wordt door je zoekende klanten. Da’s de eerste win.

Daarna squeeze je alle juice uit je nieuwe content en hergebruik je die op je andere kanalen: nieuwsbrief, social media, vlog, podcast,… Double win! Had je het in die volgorde al bekeken?

En dan nog iets…

Content marketing voor Google is the way to go!
Foto door Caio via Pexels

Contentmarketing & SEO, het perfecte huwelijk

Contentmarketing & SEO gaan perfect samen. Ze kunnen eigenlijk niet meer zonder elkaar, want voor Google is kwalitatieve content óók een hoofdvereiste. Dat benadrukt de internetgigant regelmatig.

Ken je het E-A-T principe? Staat voor Expertise, Authoritativeness & Trustworthiness. Dat moet een website volgens Google uitstralen om “kwalitatief” bevonden te worden. En weet je hoe dit beoordeeld wordt? Niet door robotjes, nope. Maar door mensen, zoals jij en ik.

Google heeft zo duizenden kwaliteitscontroleurs zitten over de hele wereld, de zogenaamde ‘page quality raters’. Die doorspitten websites manueel om het E-A-T principe met hun gezond verstand af te toetsen. Hier zijn de guidelines (mét voorbeelden) die ze daarvoor ontvangen. Zotjes en al.

Maar hey, wel bemoedigend voor zij die het SEO-spel eerlijk en serieus spelen. De controleurs mogen altijd binnenvallen hier, de bubbels staan al klaar. 🥂

💡EXTRA LEESTIP!

Wil je meer weten over SEO en SEO-copywriting? Hier lees je de basisprincipes, handig samengevat in 1 artikel voor jou >> Wat is SEO-copywriting en hoe pak je dat aan?

Kleine kanttekening: heb jij een YMYL-website?

E-A-T speelt een steeds grotere rol. En zeker voor de YMYL-websites (Your Money or Your Life) die een significante invloed hebben op jouw portemonnee of jouw leven.

Onder YMYL vallen topics als: het nieuws, publieke diensten, financiën, e-commerce (!), gezondheid, veiligheid, voeding, fitness, huisvesting, tewerkstelling… Zit jij met jouw website in één van deze sectoren? Dan is Google extra streng voor jou en je concullega’s.

Omgekeerd is ook waar: in sommige sectoren is het E-A-T principe minder van tel. Tja, dat heeft al vaak geleid tot verwarring en discussie in SEO-wonderland. Google doet hard zijn best om goede contentmarketing te belonen, maar dat zie je niet altijd weerspiegeld in de zoekresultaten.

Je kan mij nog het best omschrijven als een SEO-copywriter met een dikke vette crush op contentmarketing en bovengemiddelde affectie voor technische SEO.

En ik? Ben ik nu content marketeer of SEO-specialist?

Ik ben niet 100% het een, noch het ander. Wacht, ik verklaar me nader voor mijn klanten beginnen te steigeren. 😁 Mij kan je nog het best omschrijven als een SEO-copywriter met een dikke vette crush op contentmarketing en bovengemiddelde affectie voor technische SEO.

Ben ik een pure SEO-specialist? Nope. Want dat zijn bovenal krakken in analyseren & technisch optimaliseren van je website: performance, structuur, linkbuilding, keyword research en een allesomvattende SEO-strategie. Sommige dingen uit dit rijtje doe ik ook. Voor andere schakel ik mijn technisch onderlegde collega’s in.

En waarom noem ik mezelf geen content marketeer? Omdat contentmarketing veel breder gaat dan content voor je website alleen. Deze experten tekenen de hele shabang uit voor je contentmarketing strategie, online én offline. Again: niet exact wat ik doe.

Myriam Beeckman piept over een boek heen: wie ben ik nu?

Dit is waarom contentmarketing exponentieel scoort in Google

Als SEO-copywriting expert focus ik me uitsluitend op de content van je website en teken daarvoor een klantgerichte strategie uit. Ons doel is natuurlijk ook om steeds hoger te ranken in Google. Dus bouw ik die contentstrategie op stevige SEO-fundamenten.

Zo voer ik eerst een online concurrentieanalyse en een uitgebreid zoekwoordenonderzoek. Met die kennis pakken we de structuur van je website en/of je blog onder handen. Dán pas schrijf ik voor elke pagina SEO-proof content. Die moet volgens de regels van de kunst in je website worden gestopt.

En als dán de technische SEO ook nog eens op punt staat, scoren we exponentieel in Google. 100% beloofd en al meermaals bewezen!

Wist je dat ik om die reden enkel op lange termijn samenwerk?

Maand na maand zorg ik er samen met m’n vaste klanten voor dat hun SEO-proof contentmarketing blijft draaien én oplevert. De plaatsen zijn beperkt en snel bezet. Curieus of er nog ruimte is in m’n agenda?

O ja!
En als je zelf nog iets kwijt wil over waarom contentmarketing en SEO volgens jou onafscheidelijk zijn, be my guest! 🤩

Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard

Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!

2 thoughts on “Waarom contentmarketing niet zonder SEO kan. En omgekeerd.

  1. Myriam, kei artikel ! Ik wou dat ik ze zelf zo kon schrijven… zal maar blijven oefenen ? Ik heb wel één vraagje: je schrijft dat je content altijd eerst op je website moet komen. Ik begrijp ook de redenering daarachter. Wat ik mij afvraag is of het hergebruiken van je content dan nog nuttig is in je nieuwsbrief… Ik zou denken dat je je abonnee’s toch iets extra moet bieden… anders krijgen ze toch 2 keer ongeveer hetzelfde? Hoe zie jij dit?

    1. Hey Wendy, dankjewel. Practice makes perfect, that’s the way to go! ? Ik begrijp je vraag (en bezorgdheid) heel goed en heb daar 2 antwoorden op.

      1/ Yes, je content hergebruiken in je nieuwsbrief blijft nuttig, want niet iedereen volgt je overal. Een nieuwsbrief sturen mag je ook al zien als een “extra” service, nl. je volgers op de hoogte houden van al het nieuws, waaronder je nieuwe blogartikels. Deel nooit het hele artikel, maar een klein stukje (bijv. de intro). Voeg een knop toe naar je website, waar ze kunnen verder lezen.

      2/ Je nieuwsbriefvolgers verdienen wel een extraatje, akkoord! Daarom deel ik in mijn nieuwsbrief naast websitecontent ook extra inzichten die ik nergens anders post: SEO-nieuws, extra tips & tricks, interne keuken (zoals deze maand ?) En ze krijgen regelmatig cadeautjes, zoals kortingen of een kant-en-klare checklist.

      Kan je daarmee verder, Wendy? ?

Comments are closed.