62 tips om de SEO op je website snél te verbeteren! Een SEO checklist om je verkeer met 500% te doen stijgen! Dé ultieme gids om je SEO-score te verbeteren!
Ik geloof het graag. En ik twijfel er niet aan dat wat er in de blogartikels van mijn collega’s te lezen valt, effectief waar zal zijn. Maar in dit artikel wil ik effe uitzoomen. Het grotere plaatje bekijken, samen met jou.
Want jij bent die dappere ondernemer die zélf zijn website beheert. Het meeste heb je op je eentje al uitgevogeld: nieuwe pagina’s maken, content posten, foto’s plaatsen, het design aanpassen in je website.
Chapeau, je doet het toch maar allemaal!
Maar dan is er dat SEO-gedeelte waarvan iedereen zegt dat dat óók in orde moet staan. Hoe begin je daar nu aan? Wat komt er allemaal bij kijken? Kan je de SEO op je website zélf verbeteren? Of is dat de goocheltruc te veel?
In dit artikel presenteer ik jou – in vogelvlucht – welke stappen je moet doorlopen met je website als je jouw SEO zelf wil optimaliseren. Dat zijn er geen 101, maar welgeteld 7.
Daarna beslis je maar of je de SEO-toer opgaat of niet. 😎
- 1 – Start met een uitgebreid SEO-onderzoek
- 2 – Evalueer en herteken de structuur van je website
- 3 – Zet je website technisch in orde (of laat het doen)
- 4 – Leer hoe je pagina’s SEO-proof opmaakt én in je website stopt
- 5 – Bepaal je SEO-contentstrategie voor het komende (half) jaar
- 6 – Volg je SEO-cijfers op en stuur je website content bij
- 7 – Werk ook aan je off-page SEO voor maximale impact
- En? Wil jij de SEO op je website verbeteren?
1 – Start met een uitgebreid SEO-onderzoek
Je website SEO verbeteren begint altijd met een SEO-onderzoek. En ik ga er niet om liegen: zoiets neemt tijd in beslag. Een grondig onderzoek bestaat dan ook uit 2 delen:
Het komt erop neer dat je eerst jouw online markt gaat verkennen: wie zijn mijn klanten, wat zoeken ze en wat bieden mijn concullega’s al aan qua content?
De volgende vraag is: waar bevind jij je op die markt en waar wil je naartoe? Kan jij de content van jouw concurrenten minstens evenaren? Is dat wel haalbaar?
Het zoekwoordenonderzoek levert jou een hele lange lijst zoektermen op. Aan jou om het kaf van het koren te scheiden:
- Welke zijn relevant om in je contentstrategie op te nemen?
- Welke termen horen bij je hoofdpagina’s?
- Rond welke clusters kan je blogartikels schrijven? Of andere content maken?
Ho, wacht eens even!
Vooraleer je begint aan deze eerste stap, moet het wel duidelijk zijn wie je bent, wat je doet, waarom en voor wie. Ben je hier nog niet aan uit of sta je op een kruispunt?
Dan raad ik aan jouw bedrijfs-DNA eerst helder te krijgen voordat je begint de SEO te verbeteren op je website. Anders mag je binnenkort nog eens opnieuw beginnen. 🙈
2 – Evalueer en herteken de structuur van je website
Tweede stap bij SEO-optimalisatie is je websitestructuur aanpakken. Maar… wat is een goede structuur? Wel, vergelijk het met een organigram, een stamboom of de mapjes op je pc. Je website is geen allegaartje van losse pagina’s, maar hoort een logisch geordende hiërarchie te zijn.
Doe eerst deze brainstormoefening op papier:
- Wat is jouw huidige aanbod? Welke diensten, producten, opleidingen bied je aan?
- Hoe ga je jouw aanbod onderverdelen? Wat is logisch voor de websitebezoeker?
Bijvoorbeeld: ga je jouw opleidingen indelen volgens thema of volgens soort? Wat je hier beslist, heeft impact op je hele SEO-verhaal! - Heb je een blog? Welke categorieën horen daarbij? Zijn de topics evenwichtig verdeeld?
- Welke andere pagina’s zijn er of wil je nog? FAQs, klantencases, salespagina’s, webshop met productpagina’s?
Leg nu een lijst aan met alle bestaande en nieuwe pagina’s
Ik doe dat in een Excel-file, omdat je dan gemakkelijk kan schuiven. Leg deze lijst naast je zoekwoordenonderzoek en (re)construeer je url’s zó dat je jouw focus keywords er optimaal in verwerkt. Eén per url, juist.
Daarna ga je de pagina’s hiërarchisch ordenen. Werk met moeder- en dochterpagina’s (en kleindochters, awelja 😅). Die moeten linken naar elkaar, dus noteer dat alvast in de kantlijn. Jouw internal linking strategie start hier al, yes! Ook de (klein)dochters mogen onderling doorverwijzen naar elkaar.
Zie je hoe jouw website zo een mini-Wikipedia wordt? Da’s exact de bedoeling! #satisfyingjob
3 – Zet je website technisch in orde (of laat het doen)
Wil je de SEO van je website verbeteren, dan kan je niet zonder je website technisch in orde te (laten) zetten. Da’s echt een basisvereiste. Anders kan je alle volgende stappen in dit proces net zo goed níet zetten.
Nu, het websiteplatform (CMS) dat je gebruikt is al een eerste belangrijke factor. WordPress is het bekendste en wereldwijd ook het grootste platform. Gebruiksvriendelijk, eens je je weg kent. En het is ook hele goeie vriendjes met Google. Dus ja, ik raad je aan te kiezen voor een WordPress website.
Zelfbouwpakketten als Wix en Weebly zijn supereenvoudig om te gebruiken, I know. En hun SEO-wizards werken ook tamelijk goed. Al veel beter dan enkele jaren geleden. Maar daar stopt het, hoor.
Wat als je technische problemen krijgt? Zou je ze ooit opmerken? Kan je ze zelf oplossen? Snelheid, gebruiksgemak, code, plug-ins, onderhoud, server en hosting issues kunnen schrikwekkend nefast zijn, als je ze niet optimaliseert.
Weet je hoe je er nu voor staat, technisch gezien? Tenzij je zelf een technisch wonder bent, vermoed ik dat je antwoord NEEN is. De oplossing?
Neem een kei(toffe) webdesigner of developer onder de arm. Dat is een licht bevel, uhu. Jouw websiteman of -vrouw monitort continu de coulissen en zorgt ervoor dat de technische SEO van je website in orde staat én blijft.
🔔 Dingdong #berichtvanuitdecoulissen
Wist je dat m’n cursisten bij inschrijving kunnen kiezen voor een SEO Toolbox & Quick Scan? Yeps. Een splinternieuwe service sinds juli 2022, verzorgd door niemand minder dan Saar Jacobs van Sarpa, websitesidekick & WordPress Wizard. Klik vooral effkes door, want daar wacht een gratis stappenplan om zelf Google Search Console te installeren! 🙌
Bij het invoeren van de tekst loopt het helaas nog vaak mis. Dat iemand anders je content invoert, is altijd een risico. Believe me. Dus ik pleit ervoor dat je dit zelf leert.
4 – Leer hoe je pagina’s SEO-proof opmaakt én in je website stopt
Daarnet hadden we de url’s van je website al SEO-vriendelijk gemaakt. Alrightie. Nu horen al die pagina’s opgemaakt te worden zodat Google ze ook kan “lezen”. We noemen dit de on-page SEO, of simpelweg: de SEO op je pagina.
Je wist waarschijnlijk al dat daar bepaalde regeltjes voor bestaan? Enerzijds bij het schrijven (SEO-copywriting), anderzijds bij het invoeren van de tekst. Bij die laatste stap loopt het helaas nog vaak mis. Dat iemand anders je content invoert, is altijd een risico. Believe me. Dus ik pleit ervoor dat je dit zelf leert.
In dit blogartikel ga ik wat dieper in op die on-page SEO. Enne… altijd welkom voor een SEO-copytraining, of course. 😉
Daarna wordt het oefenen! Want die on-page SEO krijg je alleen maar in de vingers door het te doen. Geen zorgen, ik heb al tal van schrijfgrage ondernemers op weg geholpen. Ook jij kan dat!
“Ik kan deze opleiding alleen maar aanraden. SEO-copywriter Myriam Beeckman legt alles uit op een eenvoudige en plezante manier; het ritme van de training zit goed; de sfeer is opperbest; de locatie in een echt sprookjeskasteel met een top bediening draagt hier zeker toe bij.
Ik heb er gewoon van genoten, een echte verwennerij; als een dagje vakantie met heel veel output en concrete handvaten om meteen aan de slag te gaan (daar ben ik op dit ogenblik ook mee bezig, zo’n goesting heb ik om met bloggen en SEO bezig te zijn). Dank je Myriam! Je bent een topper! En dank je aan de medecursisten want het was ook een heel fijne groep met goede vibes!”
Brigitte Ballings, Bounce Back Coaching“Ik zou deze opleiding zeker aanbevelen aan iedereen die regelmatig blogt. De informatie die jij deelt is gewoon supernuttig om toe te passen en op langere termijn bezoekers aan te trekken. Bovendien zijn de tips ook te gebruiken voor andere online teksten (denk maar aan social media, nieuwsbrieven en pagina’s op je website).”
Lenie Verhelst, coach e-mailmarketing & netwerkwandelingen5 – Bepaal je SEO-contentstrategie voor het komende (half) jaar
Je website moet ook leven, als je wil dat Google en je lezers je straks (h)erkennen als expert in je vak. “Leven” als in: regelmatig authentieke en waardevolle content op het internet plaatsen. Hoe meer expertise op je website, hoe hoger je in de zoekresultaten verschijnt.
Vertel je graag over je passie? Ideaal! Want vanaf nu word jij een niet te stoppen online contentkanon. Deel jouw kennis honderduit via blogs, klantencases en andere artikels. Op die SEO-vriendelijke manier van puntje 4 en gebaseerd op het SEO-research van puntje 1, remember?
Blog je nu al elke maand? Toppie! Dan zit de routine er al in en hoef je enkel nog je SEO-skills bij te schaven. Blog je nog niet (genoeg)? Dan is dit het uitgelezen moment om ermee te beginnen. Stap voor stap, maand na maand. No worries, komt goed. 💪
Okay, beste go-getter. Tot hier heb je nu een prima basis gelegd om optimaal vindbaar te zijn in Google. Proficiat! Maar ik gok dat je dat ook wil blijven?
6 – Volg je SEO-cijfers op en stuur je website content bij
Dan heb je zitten schrijven, schrijven, schrijven… maar wat levert dat nu op? Aha, dat kan je perfect meten en opvolgen. Ga je de SEO-toer op, dan kan je simpelweg niet zonder deftige SEO-tools.
Enerzijds zijn er de gratis Google tools, met Google Search Console & Google Analytics voorop. Zorg dat je jouw website tenminste connecteert met beide monitoring tools. Of vraag aan jouw technische man of vrouw om dat te doen.
Anderzijds heb je ook een tool nodig om je online markt te blijven onderzoeken, nieuwe zoekwoord- & contentideeën op te doen, je concurrenten te bespieden (jaaaaaha), je eigen rankings en backlinkprofiel op te volgen, technische SEO issues te spotten…
Dat alles (en nog véél véél meer) kan je met Ubersuggest. Wat mij betreft de meest toegankelijke tool voor de ambitieuze doe-het-zelver. Zowel qua gebruiksgemak als qua prijs (nee, ik ben geen affiliate partner). Alles wat je nodig hebt om zelf de SEO op je website te verbeteren, vind je hier!
💡 EXTRA LEESTIP!
Nog meer SEO- & Google tools leren kennen? Ik vertel je in dit blogartikel welke 10 tools ik als SEO-copywriter (maar) gebruik om toch mooie resultaten te behalen voor mezelf en m’n klanten.
7 – Werk ook aan je off-page SEO voor maximale impact
Daarnet had ik het over de on-page SEO: alles wat je op je website kan optimaliseren. Maar SEO mag (moet) je ook ruimer bekijken. Je kan ook dingen doen naast of buiten je website die je ranking in Google positief beïnvloeden.
Zoals daar zijn:
Linkbuilding
Letterlijk het opbouwen van links. Dat zijn ‘backlinks’ die je krijgt van andere websites. Die linken naar jou, omdat ze jou, je business en/of je websitecontent de moeite vinden. (hint-hint 😇)
Hoe meer backlinks, hoe waardevoller Google je website acht. Dit was ooit de allerbelangrijkste parameter voor Google om websites te ranken, wist je dat? Nu helpt een stevig backlinkprofiel je nog steeds sneller vooruit dan je concurrenten.
Maar hoe kom je aan die links? Wel, je kan een knaller van een blog schrijven en eindeloos wachten tot iemand naar je artikel linkt. Of… je kan ook zelf om een link vragen. Laat vanaf nu geen enkele kans onbenut om vermeld te worden op iemands website als partner, klant, leverancier of lid. (again: hint-hint 😇)
Social media marketing
Social media marketing is een andere manier om je doelpubliek online te bereiken. Let’s face it: dit mag echt niet meer ontbreken in je marketingstrategie. Ook hier draait het om liefde geven én terugkrijgen.
Wat is 1 van de doelen hier? Geïnteresseerden naar je website of webshop lokken. Toch? Is die prettig ingericht, dan blijven ze langer hangen, klikken rond, komen nog eens terug…
En dat positieve gedrag vertaalt zich uiteindelijk ook naar een hogere positie in de zoekmachine. Want Google registreert elke bezoeker die op je website komt. Jaja, Google ziet u!
Emailmarketing
Nog beter dan social media marketing is emailmarketing. Ik weet het, voor velen heeft dit nog steeds een negatieve bijklank. Terwijl waardevolle mailings juist een manier zijn om nóg dichter te komen bij je ideale klant.
En als je geen fan bent van verkoperige nieuwsbrieven (ik ook niet, trouwens), dan deel je toch gewoon de content die je op je website hebt staan? Baja, zo simpel is dat! 😀
Je geeft de intro prijs van je laatste blogartikel en zet er een grote knop onder met “Lees hier verder”. Hoe authentieker je content, hoe meer mensen doorklikken. En voilà, alweer nieuwe bezoekers op je website!
Moet je nu én bloggen én je social doen én nieuwsbrieven sturen?! Awelja. We leven nu eenmaal in een digitale wereld, peeps… Ik bedoel: wil je knallen of knallen? Steek je marketingstrategie zo tijdbesparend mogelijk in elkaar.
Oldskool netwerken
En wat dacht je van deze tactiek om de SEO op je website te verbeteren? Gewoon je schoenen opblinken en de deur uit gaan, yes!
Oldskool netwerken kan evenzeer je positie in Google boosten. Hoezo? Omdat je warme connecties legt met een heleboel nieuwe mensen. Mensen die ook naar je website surfen en blijven rondklikken.
Mensen die later nog je partner, klant of leverancier kunnen worden. Die jou kunnen opnemen in hun website en zo een waardevolle backlink naar jou leggen.
Zie je? En zo is de cirkel rond, toch wat die off-page SEO betreft. 🙌
En? Wil jij de SEO op je website verbeteren?
Nu je het grotere plaatje meehebt, is het aan jou om te beslissen: wil je de SEO op je website zélf verbeteren? Ja?
Begin dan bij het begin: de nulmeting van je eigen website. En toe-val-ligggg… 🤓 heb ik daar een gratis videotutorial bij gemaakt.
Gedurende 20 minuten neem ik je mee in mijn favoriete SEO-tool en kom je te weten hoe het op dit moment is gesteld met jouw SEO-score.
Benieuwd?
Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard
Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!