SEO teksten schrijven: hoe authentiek ben je dán nog bezig, zeg?

Dat was letterlijk een opmerking van een klant tijdens onze kennismakingsbabbel. Een ambitieuze doe-het-zelver, een schrijver nota bene. Zij wilde wel eens weten wat dat precies inhield, die SEO teksten schrijven voor je website. Maar ze voelde wel een zekere weerstand

“Maar Myriam, hoe authentiek ben je dan nog bezig, als je slaafs al die SEO-regeltjes opvolgt?”

Hm, mijmerde ik na deze call. Dan zullen er waarschijnlijk nog ondernemers zijn die zo hun twijfels hebben bij SEO-copywriting… Jij misschien? Vandaar dus dit blogartikel! Om alle twijfels bij je weg te nemen en je helemaal warm te maken voor de niet te miskennen voordelen van een SEO-proof website.

Maar eerst nog even antwoorden op de vraag hierboven: natúúrlijk ben je dan nog authentiek bezig! Jij schrijft, dus jij hebt nog steeds de regie in handen. Alleen hou je nu ook rekening met die extra lezer, die ene speciale bezoeker op je website: Mister Google.

SEO teksten schrijven: hoe authentiek ben je dán nog bezig, zeg?

🪄 EXTRA LEESTIP!

Nog niet bekend met SEO of Search Engine Optimization? Lees dan eerst dit artikel: Wat is SEO-copywriting?

1. Hoe anders is dat, SEO teksten schrijven?

Wil je SEO teksten schrijven die elke maand nieuwe potentiële klanten moeiteloos je website binnenloodsen, dan verdiep je je best in deze nieuwigheden:

Keywords

Zoektermen, zoekwoorden, keyphrases of keywords … ze verwijzen allemaal naar hetzelfde gegeven, namelijk: de woorden en zinnen die mensen intikken in het Google zoekvenster. Daar begint hún online queeste en jóuw organische (niet-betalende) funnel.

Wat mij betreft is dit het eerste wat je nu zo snel mogelijk leert: welke soorten zoekwoorden er bestaan en hoe je zoekwoorden onderzoekt.

Paginastructuur

De opbouw van een webpagina doet er ook toe voor Google. En zo gek is dat helemaal niet! Want ook jouw lezers houden van een gemakkelijk scanbare pagina met veelzeggende tussenkoppen, hapklare brokken tekst, quotes, visuals en genoeg witruimte. Toch?

SEO teksten schrijven voor je website

SEO-copywriting skills

Alright, het ideale geraamte van een webpagina ken je. Nu komt het erop aan die SEO-proof te vullen.

Aan de ene kant heb je de technische vereisten: waar gebruik je het focus keyword in je SEO tekst, bijvoorbeeld. Anderzijds telt ook een vlotte leesbaarheid mee: is je tekst begrijpelijk, schrijf je actief, stop je genoeg variatie in je zinnen? En zo zijn er een heleboel vinkjes die je dient af te checken.

Chillax! Op den duur doe je dat blindelings. 😎

Metateksten en alt-teksten

Tot slot, als je helemaal klaar bent met je SEO tekst uit te schrijven, heb je nog de metateksten en alt-teksten in te vullen in de websitecoulissen.

De metatekst bij een webpagina is de tekst die je ziet verschijnen als Google zoekresultaat. Een alt-tekst is een beschrijving die je meegeeft aan elke afbeelding die op je webpagina staat. Ook die teksten kan Google “lezen”, dus benut je die kansen zo optimaal mogelijk.

Dat is, in grote lijnen, het verschil met gewone copywriting.

Voor de rest gaat het wel nog altijd om:

  • jóuw content
  • jóuw expertise
  • jóuw tone of voice
  • jóuw ideale doelpubliek
  • en jóuw website!

De kunst bestaat er net in website teksten te schrijven die authentiek aanvoelen en tóch vakkundig geoptimaliseerd zijn voor Google.

2. Wat levert jou dat op, schrijven voor Google?

Ook die vraag krijg ik vaak tijdens kennismakingsbabbels. En kijk, ik maak er graag een sneeuwbalverhaaltje van:

  • Jij schrijft regelmatig steengoede, waardevolle SEO teksten voor je website.
  • Met elke nieuwe webpagina die je op het net gooit, vergroot je jouw online zichtbaarheid.
  • Google vertoont je steeds meer én hoger in de zoekresultaten – helemaal gratis!
  • Bezoekers die gericht zoeken naar jouw diensten/producten, vinden jouw webpagina’s.
  • Ze klikken door op de aantrekkelijk geschreven metateksten.
  • En zo gaat die bal aan het rollen…

Blijkt jouw hele website klantvriendelijk ingericht en gevuld met waardevolle content? Dan komen bezoekers terug. Google ziet dat ook en vertrouwt jou stilaan een expertstatus toe. Daardoor beland je nóg hoger in de ranking. Nóg meer mensen vinden de weg naar je website en klikken lustig in het rond. Beslissen om te kopen

Voel je ‘m al komen? Ka-ching! Daar draait het allemaal om, yep! Uiteindelijk trek je een eindeloze stroom nieuwe klanten aan, en dat levenslang.

Hieronder zie je de evolutie die mijn (jonge) website maakte op amper 16 maanden tijd. Die groeiende zichtbaarheid vertaalde zich in concrete aanvragen, ooo jawel!

Google Search Console - voorbeeld resultaten

3. Wanneer zie je resultaat van je SEO teksten?

Aaah… deze is de lastigste om uit te leggen. Zoals je hierboven ziet, heeft SEO wel wat tijd nodig vooraleer je de effecten ervan voelt.

Soms komt er al na 1 maand beweging in jouw positie voor een bepaald keyword. Dan heb je een knaller van een blogartikel geschreven, over een actuele kwestie bijvoorbeeld of informatie waar mensen massaal naar op zoek zijn. Dat zou best kunnen, maar zó snel gaat het meestal niet.

Reken een half jaar tot een jaar vooraleer je echt iets wezenlijks ziet shiften in je websitestatistieken. En dat op voorwaarde dat je consistent kwalitatieve content publiceert op je website. Conclusie? SEO vereist absoluut een langetermijnvisie.

OMG! Denk je nu… waarom zou ik er dan ooit mee beginnen? 🤯

Tja. Doe het dan niet. Maar verwacht dan ook NIETS terug van Google. Nu niet en nooit niet.

Doe je helemaal niets met je website, dan blijft het een waardeloze lege doos en blijf jij onvindbaar voor je potentiële klanten.

4. Kan iedereen SEO-copywriting in de vingers krijgen?

Oké, ik geef toe. Die SEO-copywriting skills krijg je niet zomaar pardoes in de vingers. Maar je kan ze wel perfect leren, baja gij!

De eerste vereiste is dat je zelf al een beetje van een schrijver bent. Je moet het gráág doen, anders ga je een hele lange lijdensweg tegemoet. Dat je bovendien een topper bent in jouw vakgebied, daar ga ik nu wel effe van uit.

Ten tweede moet je bereid zijn je te verdiepen in de SEO-wereld en de werking van je eigen website. Je hoeft geen IT-expert te worden, nee. De basiskennis is al genoeg om zelf impact te maken met je content. Wat de technische kant betreft: laat je zeker bijstaan door je webdeveloper.

Ten derde wordt het stevig oefenen, yes. Oefenen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Vertrouw er maar op: Google beloont jouw harde werk!

💪 En onthou ook: niet iedereen investeert zijn tijd in SEO teksten schrijven…
Betalen voor een Google advertentie vinden vele ondernemers nog altijd véél gemakkelijker. Maar eens je concurrenten stoppen met betalen, dan staan ze nog altijd NERGENS. En jij? Jij bent een rijzende ster aan het online firmament!

Vraag je gratis videotutorial aan!

Starten met schrijven voor Google?

Terug met de voetjes op de grond nu…

Starten met SEO doe je met een nulmeting van je eigen website. Hoe scoor jij nu al in de Google zoekresultaten? Of: als je nog geen website hebt, hoe goed of slecht doen je concurrenten het?

Je kan dat heel eenvoudig zelf meten, wist je dat? Helemaal gratis! Ik leg het je uit in een videotutorial.

Klik op de knop hieronder en binnen het kwartier weet je waar je staat.

Vond je dit een waardevol artikel? Laat het me zeker weten enne… spread that magic! 🙌

Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard

Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!