Wat is CRO?
CRO staat voor Conversion Rate Optimization, oftewel: je website optimaliseren om het aantal conversies te verhogen. Maar conversie betekent niet altijd verkoop…
Dit valt ook onder de term conversie:
- een contactformulier invullen
- aanmelden voor je nieuwsbrief
- je gratis e-book downloaden
CRO draait uiteindelijk om het verbeteren van de gebruikservaring op je website, zodat bezoekers sneller en gemakkelijker overgaan tot de actie die jij voor ogen hebt.
Waarom is CRO belangrijk?
Hoog scoren in de zoekmachines is één ding. Met SEO trek je gerichte bezoekers naar je website tot en met de klik. Maar je wil natuurlijk ook dat ze klant worden…
Daarom is optimalisatie van je conversieratio even cruciaal voor je business. Een hogere conversieratio betekent dat een groter percentage van je bezoekers daadwerkelijk converteert en actie onderneemt. Dat leidt dan weer tot meer leads, klanten en omzet. Yiha!
CRO stelt je dus in staat om het maximale rendement te halen uit je websiteverkeer, zonder dat je daarvoor tonnen geld hoeft uit te geven.
Maar… wat dan wel?
Vijf tips voor CRO-succes!
1. Ken je doelgroep door en door
Ik blijf het herhalen, maar het is echt-echt cruciaal om je doelgroep te begrijpen:
- Wie zijn je bezoekers? Leeftijd, beroep, interesses?
- Wat zijn hun behoeften, wensen en pijnpunten?
- Hoe navigeren ze door je website?
Door inzicht te krijgen in je doelgroep, kun je je website precies afstemmen op hun verwachtingen en behoeften. Dat zorgt voor herkenning, een gevoel van “begrepen te worden”. Zo warm je hen op voor die ultieme klik.
2. Maak een duidelijke en aantrekkelijke call-to-action
Je call-to-action (CTA) is de knop of link die bezoekers aanspoort om actie te ondernemen. Zorg ervoor dat je CTA duidelijk is, genoeg opvalt en aantrekkelijk is geformuleerd.
Experimenteer met verschillende kleuren, teksten en locaties om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw doelgroep. Hier lees je er alles over, inclusief voorbeelden.
3. Optimaliseer je formulieren
Formulieren zijn een superbelangrijk onderdeel van je conversieprocessen, zoals het aanvragen van offertes, inschrijven voor nieuwsbrieven of het plaatsen van bestellingen.
Houd je formulieren kort, vraag alleen om relevante informatie en zorg voor een eenvoudige en intuïtieve gebruikerservaring.
Heb je je formulieren zelf al eens uitgetest? Of zoek een paar testpersonen… Da’s de snelste manier om ongemakken te detecteren. 😎
4. Optimaliseer je landingspagina’s
Landingspagina’s zijn vaak de allereerste kennismaking van bezoekers met je website.
Zorg ervoor dat ook je landingspagina’s aansluiten bij de verwachtingen van je bezoekers. Dat ze duidelijk communiceren wat je aanbiedt en welke voordelen je product of dienst heeft.
Gebruik aantrekkelijke visuele elementen, overtuigende koppen en subkoppen. Zorg ook hier voor duidelijke call-to-actions om bezoekers te verleiden tot conversie.
Let wel: op jouw authentieke manier!
5. Zorg voor een snelle website
Een trage website is voor niemand tof, nee. Lange laadtijden drijven je bezoekers weg en leiden tot een lagere conversieratio.
Zorg er dus voor dat je website snel laadt, zowel op desktop als mobiel:
- Optimaliseer afbeeldingen
- Verminder de hoeveelheid scripts en plug-ins
- Gebruik caching
Laat je bijstaan door een technische webexpert, als je niet weet hoe je dit moet doen.
CRO is een continu proces…
Ik wou dat ik je de magische formule kon geven, maar CRO is continu testen en optimaliseren. Waarom? Wel, de wereld verandert, je bedrijf groeit en je doelpubliek evolueert mee…
Experimenteer dus met verschillende elementen op je website, zoals kleuren, tekst, lay-out, en CTA’s, en analyseer de resultaten om te zien welke aanpassingen het beste werken voor jouw doelgroep.
Hou je Google Analytics in de gaten en analyseer hoe je bezoekers zich gedragen op je website. Zo ben je datagedreven bezig en zal je CRO-strategie alleen maar verbeteren.