Wat is de alt-tekst?
De term alt-tekst staat voor “alternatieve tekst” en verwijst naar de tekst (1 à 2 zinnetjes) die je toevoegt aan de HTML-code van een afbeelding op een webpagina. De beschrijvende tekst áchter een visual, zeg maar.
Deze tekst zie je normaal niet, maar verschijnt wanneer de afbeelding niet wordt geladen. Zo krijgt je bezoeker toch nog informatie mee. En ook Google kan op die manier je afbeelding beter “lezen”.
Maar – en nog veel belangrijker – de alt-tekst wordt voorgelezen door schermlezers aan mensen met een visuele beperking. Zo krijgen ook zij visuele informatie die ze anders mislopen.
Waarom is de alt-tekst zo belangrijk?
De alt-tekst is een kleine, maar krachtige tekst die van groot belang is voor je website:
1. Je website is meer zichtbaar
Google kan geen afbeeldingen “zien” zoals wij dat doen. Door relevante alt-teksten toe te voegen aan je afbeeldingen, help je de zoekmachine om je afbeeldingen beter te begrijpen. En die betere zichtbaarheid leidt automatisch tot een hoger indexeergehalte.
2. Je website is meer vindbaar
Zichtbaar zijn is 1 ding… Maar alt-teksten helpen je ook om je website meer vindbaar te maken. Met andere woorden: je komt beter naar voor in de zoekresultaten. Hoezo?
👗 Stel, je hebt een webshop met daarin een afbeelding van een rode jurk. Als alt-tekst heb je netjes “rode zomerjurk” ingevuld. Dan is de kans al groter dat die afbeelding wordt vertoond in de zoekresultaten als iemand googelt naar “rode zomerjurk”. Waarom die kans laten liggen?
3. Je geeft een betere user experience (UX)
En tot slot is er de betere gebruikservaring. Als je duidelijke alt-teksten voorziet, help je gebruikers (met én zonder visuele beperking) om de inhoud van je website beter te begrijpen. Zo verhoog je de toegankelijkheid en bruikbaarheid van je website. En dat leidt dan weer tot een betere CRO.
Vijf tips voor krachtige alt-teksten
Krachtige alt-teksten schrijven is best uitdagend, maar onderstaande tips helpen je al goed op weg:
1. Wees beschrijvend
Zorg ervoor dat je alt-tekst ten eerste een duidelijke beschrijving geeft van wat er op de afbeelding staat. Hou de mensen met een visuele beperking in je achterhoofd: hoe help je hen de visual te zien?
Dus vanaf nu géén generieke alt-teksten meer, zoals “afbeelding1.jpg” of “foto1234”. Maar een helpende uitleg, zoals: “Businesscoach An in gesprek met een klant”
2. Hou het kort en bondig
Alt-tekst moet wel beknopt zijn en bevat alleen de belangrijkste kenmerken van de afbeelding. Overdrijf niet met te lange alt-tekst, omdat dit verwarrend kan zijn voor zowel zoekmachines als gebruikers.
3. Gebruik relevante zoekwoorden
Stop tegelijk relevante zoekwoorden in je alt-tekst. Zoekwoorden die aansluiten bij de inhoud van de pagina. Wees daarbij eerlijk. Misleidende of onnauwkeurige alt-tekst kan de user experience negatief beïnvloeden. Google ziet dat én bestraft je daarvoor.
4. Vermijd overoptimalisatie
Ik zei net dat relevante zoekwoorden belangrijk zijn in je alt-tekst, maar je wil ook niet overoptimaliseren. Overdreven veel zoekwoorden in 1 zin kan als spam worden gezien door zoekmachines en kan ook leiden tot negatieve SEO-resultaten. Hou het natuurlijk.
5. Gebruik alt-tekst alleen waar nodig
Niet alle afbeeldingen op je website hebben alt-tekst nodig. Decoratieve afbeeldingen – zoals scheidingslijnen of achtergrondafbeeldingen – hebben geen alt-tekst nodig, omdat ze geen inhoudelijke betekenis hebben. Voeg dus alleen alt-tekst toe aan visuals die relevant zijn voor de inhoud van je pagina’s.
De alt-tekst: vaak vergeten, maar…
De alt-tekst is dus een belangrijk onderdeel van SEO dat vaak over het hoofd wordt gezien. En dat terwijl het een wezenlijk verschil maakt, zowel voor je gebruikers als voor Google.
Maak vanaf nu tijd om ook je visuals SEO-proof te maken. Wil je weten hoe ik dat doe in m’n eigen website? Lees dan verder in deze blog: Een goede alt-tekst schrijven.