Online marketing: 23 onmisbare basisinzichten

23 basisinzichten van online marketing. Myriam Beeckman legt het je glashelder uit in dit blogartikel.

Elke dag word je overspoeld door gesponsorde berichten op social media. Ze schreeuwen je toe, beschuldigend bijna.

Of je ondertussen al helemaal mee bent met online marketing. Dat je toch beseft dat dit de toekomst is. Dat je beter de helft van je marketingbudget zou pompen in online advertenties, want ja, al je concurrenten doen het. En al véél langer dan jij, uitroepteken. En je websiteranking in Google? Toch minstens op pagina 1, hoopt een kraakheldere en uiterst vrolijke stem met een aanstekelijke tune op de achtergrond.

Daarvan krijg je het toch warm en koud tegelijk? Want je denkt aan de wat, de hoe en de wanneer krijg je dat in godsnaam nog gedaan, uitroepteken, vraagteken, uitroepteken.

En weet je, je hebt gelijk.

Begin bij het begin

Want het kóst wel wat tijd, wil je het goed doen. En dat laatste vereist dan weer specifieke kennis van wat tegenwoordig werkt online.

Maar kijk. Laat je vooral niet opjutten en begin gewoon bij het begin: inzicht krijgen in de materie. Vandaar dit blogartikel. Om een paar basisinzichten en cijfers met jou te delen over die online marketing.

Eerlijk is eerlijk: op deze website ben ik de cijfers voor jou gaan halen. Je leest er maar liefst 163 inzichten gebaseerd op recent en gefundeerd onderzoek. Ik heb er voor jou de meest relevante uitgehaald. Zo hoef jij daar je tijd al niet meer in te stoppen, knipogende smiley.

Zodus. Online marketing. Ikzelf zweer nog steeds bij deze heilige drievuldigheid:

 • SEO (zoekmachineoptimalisatie)
 • social media
 • bloggen

Ook al ben je niet de grote multinational met zoveel duizenden euro’s marketingbudget, je kan er wél voor zorgen dat deze drie zaken ten minste in orde zijn en blijven.

Waarom? Lees vooral verder.

Zorg dat je website SEO-proof is

 • Google is verantwoordelijk voor 96% van alle zoekverkeer en voor 94% van al het organische (niet-betaalde) verkeer op je website. Zorg dus eerst en vooral dat Google blij wordt van je website. Nieuwe bezoekers volgen gegarandeerd vanzelf.
 • Organische SEO scoort 5,66 keer beter dan betaalde zoekadvertenties (Google Ads). Herlees. Laat doordringen. Het enige wat je dus hoeft te hebben, beste ondernemer, is tijd (en een klein beetje geduld). SEO werkt uitstekend op lange termijn. Wat zeg ik? Excellent!
 •  27% van alle websites wereldwijd wordt gehost door WordPress. Dat is niet zo gek, want WordPress is een zeer budget- en gebruiksvriendelijke doe-het-zelf-websitebouwer. En in WordPress kan je dan weer Yoast gebruiken: een SEO plug-in die erop toeziet dat je website ultra-SEO-proof is en blijft.

Online marketing = content marketing

Je hoort de term content marketing tegenwoordig overal vallen in de B2B-wereld. De term zegt het zelf al: geef je publiek relevante en unieke inhoud, content waar ze écht iets aan hebben. Zo onderscheid je jezelf vandaag, toon je wie je echt bent en doe je aan ultieme klantenbinding.

De cijfers:

 • De top 3 van content marketing is: bloggen (65%), social media (64%) en case studies (64%).
 • Content marketing genereert 3 keer meer leads dan betaalde zoekadvertenties.
 • 63% van alle marketingspecialisten richt al zijn pijlen op zijn ‘ideale klant’.
 • B2B-marketeers vinden bloggen de belangrijkste vorm van content marketing, terwijl dat bij B2C visuele content is.
 • 60% van B2B-marketeers beweert het moeilijk te hebben om goede content te bedenken die hun publiek activeert.
 • 63% van de kopers wil hun persoonlijke gegevens maar al te graag prijsgeven in ruil voor een e-book.

Is het wat triestig gesteld met je verkoopcijfers of klantenbestand? Dan is het nu (meer dan ooit) tijd om blogartikels of case studies te beginnen posten op je website. Of maak eens een e-book en geef die gratis weg (lees: genereer leads) via social media.

Zorg wel dat je precies weet voor wie je schrijft. Stel daarom eerst een profiel op van die ene klant waarmee jij het liefst werkt. En nee, het valt niet mee om elke maand nieuwe content te voorzien. Maar hey, daar kan je je ook bij laten helpen, toch? Ben je veeleer B2C? Dan leer je het best zo vlug mogelijk hoe je succesvolle video’s maakt en post.

Blijf actief op social media

De kans is groot dat je bij online marketing eerst en vooral aan social media denkt. En dat is best terecht. Voor wie toch nog extra overtuiging nodig heeft:

 • Gemiddeld spenderen we dagelijks ongeveer 20 minuten op Facebook.
 • Meer dan 50% van de smartphonegebruikers checkt zijn social media van zodra hij wakker is.
 • 64% van online shoppers zegt dat een video op social media hen heeft overtuigd om te kopen.
 • 86% van de vrouwen kijkt eerst op social media voor ze een aankoop doen.
 • Social media wordt voor 80% bekeken vanop een mobiel toestel. Belangrijk om te weten hoe je je content best post.
 • Gemiddeld 51% van het marketingbudget wordt besteed aan mobile advertising.
grafiek online marketing: hoeveel spendeert een persoon aan verschillende sociale media platformen?
Bron: Pew Research Center

 

Trakteer regelmatig op lekker blogvoer

Net wat ik nu aan het doen ben voor jou. Ik blog trouwens met ab-so-lute overtuiging, want ik wil jou iets waardevols bijleren. Jou laten zien dat #1: online marketing hot stuff is en #2: dat helemaal niet zo duur of onoverkomelijk hoeft te zijn als jij wel denkt.

De enige investering? Juist, jouw tijd. Maar die zal het uiteindelijk meer dan waard zijn:

 • 81% van de internetgebruikers beschouwt blogartikels wel degelijk als betrouwbare bronnen van informatie en advies.
 • Waardevolle content genereert tot wel 2000% (geen typfout!) meer verkeer naar je website dan halfbakken lucht.
 • 61% van de lezers doet een aankoop op aanraden van een blogpost. ‘Hoe-doe-je’-posts hebben daarbij het meest succes.
 • Een top-zoveel met een oneven getal trekt 20% meer verkeer dan een lijstje met een even getal.
 • 73% van de B2B-bedrijven posten case studies.
 • Een blogpost mag best lang zijn: tussen 1000 en 1500 woorden om goed te scoren op SEO.
 • 3 uur 20 minuten is de gemiddelde tijd gespendeerd aan een blog schrijven.
 • Wil je het absolute maximum halen uit je websiteverkeer, schrijf dan 16 blogs per maand (dat maakt -ahum- 53 uur en 20 minuten).

Maar geen paniek: een haalbare 2 blogartikels per maand is ook al zeer oké.

Natuurlijk hoop ik nu dat je dit blogartikel waardeert en mijn naam niet zo gauw vergeet. Dat je geprikkeld bent en mij in de toekomst contacteert. Want je bent wel overtuigd en je wil het wel doen. Alleen weet je niet precies hoe of wanneer.

Dan help ik je graag met je websiteteksten en je content marketingplan. Neem ik je social media onder handen en hou ik die wekelijks up-to-date. Schrijf ik maandelijks rake blogartikels voor jouw ideale klant.

Online marketing voor de kleine zelfstandige? Het kan!

Myriam Beeckman is al jaren verslaafd aan twee dingen: schrijven en het web. Daarom werd ze freelance copywriter met focus op WEB & SEO. Haar liefde voor boeken kan ze kwijt als ghostwriter voor visionaire ondernemers. Ze noemt zichzelf een omnihongerig wezen, altijd op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen. Daarmee haalt ze dan uit. Genadeloos creatief zelfs.

Jouw mening hierbij?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.