Een online concurrentieanalyse hoort standaard bij de opstart van elke nieuwe website. Of ter voorbereiding van een website make-over. Tenminste als je wil scoren bij je ideale klant én bij Google… Precies wat je beoogt? Super!
Eigenlijk begint dat hele SEO-verhaal hier, bij de online concurrentieanalyse. Die is cru-ci-aal voor je levensvatbaarheid op het web. Want net als bij offline marktonderzoek, levert zo’n analyse jou waardevolle info op over je markt, je huidige positie, mogelijke bedreigingen én gouden kansen voor je website.
Elke SEO-professional houdt er zo’n beetje zijn eigen methode op na en staat er niet bepaald voor te springen om die te delen. Mijn visie: why not? SEO leer je pas écht al doende. En jij bent gewoon op zoek naar een betrouwbare leidraad, toch?
Wel dan, in deze kennisblog verklap ik jou zeer graag (en lekker uitgebreid 😎) hoe ik als SEO-copywriter zo’n online concurrentieanalyse aanpak. Laten we beginnen met enkele basisvragen…
- 1. Waarom wil je jouw concurrenten analyseren online?
- 2. Wat achterhaal je bij een online concurrentieanalyse?
- 3. Wanneer is een online concurrentieanalyse ideaal om te doen?
- 4. Een grondige online concurrentieanalyse in 5 stappen
- 5. Dit levert een online concurrentieanalyse jou op!
- Graag beginnen bij het begin?
1. Waarom wil je jouw concurrenten analyseren online?
Ja, waarom eigenlijk? Heb je daar al concreet over nagedacht? Ik beantwoord deze vraag alvast voor jou.
Je wil namelijk:
- weten wie je online concurrenten zijn en waarin ze precies verschillen van jou.
- hun SEO-strategie achterhalen, áls die er al is…
- je online markt verkennen, voelen wat er leeft, óók bij de klant.
- nieuwe ideeën opdoen, “stelen” met de ogen, concrete doelen stellen, beter worden en uiteindelijk… beter scoren dan je concurrenten.
Da’s uiteindelijk de bedoeling, yep.
2. Wat achterhaal je bij een online concurrentieanalyse?
Tijdens zo’n online concurrentieanalyse spit je de websites van je relevante concurrenten grondig uit. Je bekijkt alle facetten, zowel vanuit Google-standpunt als door de ogen van je ideale klant. Zij zijn jouw tweekoppige jury online. Zij bepalen welke website het allerbeste en snelste antwoord biedt op hun vragen.
Zin om een stapje verder te gaan? Dan kan je – net als een bezoeker zou doen – ook eens verder klikken op de social profielen van je concullega’s of rondneuzen in hun blogartikels. Dan neem je die online concurrentieanalyse dus meteen wat breder.
Soms springt een concurrent onmiddellijk in het oog met zijn content approach. In dat geval: breng zijn online marketing dan zeker in kaart en bookmark zijn website. Volg zijn voorbeeld!
3. Wanneer is een online concurrentieanalyse ideaal om te doen?
Wel, het meest evidente moment is natuurlijk bij de voorbereiding van je nieuwe of vernieuwde website. Doe daarna minstens 1x per jaar jouw online concurrentieanalyse opnieuw.
Jouw markt is constant in evolutie: je klanten krijgen andere noden en interesses, je concurrenten groeien of vallen uit de boot, producten en diensten evolueren mee…
Zo achterhaal je dus of je online nog in the running bent, blijf je bij de pinken en stel je jouw SEO-strategie op tijd en stond bij.
En dan nu: het echte werk!
4. Een grondige online concurrentieanalyse in 5 stappen
Als ik iets doe, dan ga ik meteen all the way. Alles of niks. Het glas is leeg of vol. Mijn perfectionistische ziel kent geen tussenweg. Een online concurrentieanalyse van mijn hand mag je best “grondig” noemen.
Toen ik deze blogpost aan het voorbereiden was, kwam ik tot mijn eigen verbazing aan “slechts” 5 stappen voor een proces waar ik soms wel een dag zoet mee ben.
Een online concurrentieanalyse in 5 stappen dus, al zijn ze wel een tikkeltje uitgebreid. #sorrynotsorry
STAP 1 – Voer een nulmeting uit op je eigen website (als die er is)
Een online concurrentieanalyse begint altijd bij… jezelf! Heb je al een eigen website? Dan dien je die eerst te screenen en alle SEO-parameters te noteren, bij wijze van nulmeting.
Dat kan je bijvoorbeeld doen met de gebruiksvriendelijke SEO-tool Ubersuggest. De gratis basisversie is al voldoende om jouw nulmeting uit te voeren. Maar ik gok dat je de hele concurrentieanalyse zoals hierna beschreven niet op 1 dag zal kunnen afwerken. Gratis gebruik van deze tool is per dag beperkt, vandaar.
Dus een betalend abonnement valt misschien wel te overwegen? Zeker als je in de toekomst verder aan de slag wil met de SEO van je website – euhm… that would be a yes. De formules bij Ubersuggest zijn trouwens zeer schappelijk, vergeleken met de duurdere (en complexere) SEO-tools.
Maar die keuze laat ik volledig aan jou. Sowieso geef ik hieronder nog enkele andere gratis tooltips mee.
Deze 4 SEO-parameters achterhaal je tijdens de nulmeting van je eigen website:
Aantal keywords waarvoor je nu al rankt
Ubersuggest zet alle zoekwoorden die hij in je website terugvindt op een handig rijtje.
Hoe meer keywords dat zijn, hoe vlotter Google je oppikt en hoe meer die je beschouwt als expert in je vakgebied.
Dit aantal zegt nog niets over de kwaliteit van de zoekwoorden, maar het geeft wel een indicatie van hoeveel content er staat op je website.
⭐ TOOLTIP!
Ken je Google Search Console al? Met deze gratis Google tool zie je ook meteen voor welke keywords je website rankt. Je krijgt hier geen totaalcijfer te zien, maar wel superaccurate data van Google zelf. Hier kan je spelen met allerlei filters, ver teruggaan in de tijd en je eigen evolutie analyseren.
Organisch websiteverkeer per maand
Hoeveel verkeer trekt je website nu al binnen via de Google zoekresultaten? Dat noemen we dus “organisch” verkeer, in tegenstelling tot “betalend” verkeer via Google Ads.
Ubersuggest geeft je een geschat aantal, omdat die niet meteen in je website kan kijken (tenzij je inlogt met je Google-profiel dat gekoppeld is aan je website).
Toch benadert dit cijfer aardig de realiteit, leert de ervaring mij. Tja, je website is nu eenmaal ‘out there’.
⭐ TOOLTIP!
Jouw exacte websiteverkeer achterhaal je met Google Analytics. Da’s nog zo’n gratis must-have tool rechtstreeks van de bron. Extra handig: in deze grafieken zie je álle verkeer, dus ook bezoekers die binnenkomen via je social media, nieuwsbrieven en andere kanalen.
Jouw domeinautoriteit (DA)
Hoe sterk staat jouw website online op een schaal van 0 tot 100?
Hoe hoger je DA, hoe sterker je bent en hoe vaker Google je naar voor schuift bij de zoekresultaten. Facebook heeft DA 100, om maar iets te zeggen…
Zit je DA tussen 0 en 5, dan ben je nog een “groentje”. Tussen 5 en 10 tel je al mee. Belgische websites met DA 10+ mogen zich al tot de sterkere rekenen. Meer dan 20? Dan ben je een zwaargewicht.
⭐ TOOLTIP!
Je kan de DA van eender welke website ook gratis achterhalen met de MozBar Chrome extensie. Dit cijfer komt trouwens overeen met dat van Ubersuggest.
Aantal backlinks
De oudste SEO-parameter is het aantal backlinks dat jouw website telt. Want: hoe meer je wordt aangeprezen door anderen, hoe meer aanzien je verwerft online – dat gaat al zo sinds 1998.
De enige voorwaarde hierbij is dat die links van relevante websites komen, die duidelijk iets te maken hebben met jouw business of branche.
In SEO-land bestaat er een zwarte backlinkzwendel waar je best níet aan meedoet, tenzij je op de online strafbank wil komen. Liever niet? Waardevolle backlinks verzamelen is de boodschap! Ze betekenen een instant boost voor je DA. Wel één van de lastigere taken op je SEO-checklist…
En wat als je nog geen website hebt?
Wel, dan staan al jouw SEO-parameters momenteel op nul. En dan heb je eerlijk gezegd nog niet zoveel te piepen online – hate to break it to you.
MAAR! Dan is alles wat hieronder volgt van de online concurrentieanalyse des te belangrijker, wil je meteen de best mogelijke (zoniet vliegende) start maken online. 🚀
STAP 2 – Achterhaal de SEO-parameters van je concurrenten
Hierbij wil ik al meteen een onderscheid maken tussen 2 soorten concurrenten: online én offline.
Hoe achterhaal je jouw relevante concurrenten online? Simpel, door te googelen op de belangrijkste keywords waarvoor jij ook graag wil ranken. Bekijk telkens de SERP (Search Engine Results Page of top 10 in Google) aandachtig en haal er elke concurrent uit die mikt op dezelfde doelgroep met een gelijkaardig aanbod.
Als ik een online concurrentieanalyse opstart voor een klant, dan vraag ik ook altijd om een 5-tal offline concurrenten uit de regio. Niet onbelangrijk om ook hún websites te checken en te zien hoe zij ervoor staan.
Normaal ligt er nu een lijst met concurrerende websites voor je. Daar laat je nu je favoriete SEO-tools op los (de mijne ken je al 😉) om diezelfde SEO-parameters te achterhalen als van je nulmeting. Zet nu jouw cijfers tegenover die van je concurrenten en trek al een eerste conclusie…
Waar sta jij in SEO-land?
OPM: Google Search Console en Google Analytics geven enkel cijfers van je eigen website. In een tool als Ubersuggest kan je wel de parameters van je concurrenten opzoeken. Vergelijk dan alleen met jouw Ubersuggest cijfers voor een gelijkwaardige check.
STAP 3 – Breng de klantbeleving bij de websites van je concurrenten in kaart
Maar cijfers zeggen ook niet alles. Klantbeleving is minstens even krachtig als het erop aan komt. Voelen bezoekers zich wel of niet meteen thuis? Krijgen ze een duidelijke, aantrekkelijke website te zien? Worden ze getriggerd om actie te ondernemen?
Onderzoek volgende zaken bij elke concurrent:
- Hoe zit het met de algemene look & feel van de website?
- Overzichtelijke menubalk en gestructureerde pagina’s?
- Kwaliteit van de content en de copywriting?
- Diensten en/of producten aantrekkelijk voorgesteld?
- Toegankelijke tone of voice?
- Actief bezig met social media, bloggen en nieuwsbrieven?
Vergelijk met jouw eigen website (als die er is). Noteer al je bevindingen: goed én slecht. Maak ondertussen een checklist op van do’s & don’ts voor je eigen website.
STAP 4 – Stel voor elke concurrent in de top 10 dé hamvraag
Tijd voor een algemene conclusie van je online concurrentieanalyse én een gezonde portie boerenverstand!
Bekijk nu jouw concurrenten in de top 10 met alle bevindingen in je achterhoofd. Stel jezelf dé hamvraag: staan ze daar terecht? Zoja, hoe komt dat precies? Wat doen ze goed of beter dan jij? Remember: steel met je ogen!
Of lijken die websites eerlijk gezegd nergens naar? Yup, er staat nog steeds veel rubbish online. Dan is dit jouw gouden kans! Want je concurrenten zijn amper bezig met SEO en/of klantbeleving. Dus, dan kan jij jouw website vlotjes naar de top schrijven.
In het andere geval weet je nu alvast dat het knokken wordt voor een plaatsje. But hey, goed voorbereid is óók goud waard. 🏆
STAP 5 – Leen relevante zoekwoorden bij je concurrenten
Tot slot: wat je ook al meteen kan doen tijdens zo’n online concurrentieanalyse, is een lijst aanleggen van relevante zoekwoorden. Die leen je dus bij je concurrerende buddies met jouw SEO-tools. Efficiënt omspringen met je tijd en middelen, heet zoiets!
Concreet trek je lijsten van alle zoekwoorden waar je concullega’s nu al goed op ranken. Als hun parameters in dezelfde grootorde liggen als die van jouw website, dan kan je met de juiste (en nóg betere) content evenzeer in de top 10 van Google landen. Toch?
SEO is pure logica, yepper. En zoekwoorden die nu nog out of your league blijken, bewaar je alvast voor later, wanneer je domeinautoriteit weer wat sterker staat.
Na STAP 5 volgt trouwens het “grondige” zoekwoordenonderzoek…
En zo… beste schrijfgrage kennisexpert, voert deze SEO-copywriter haar online concurrentieanalyses van a tot z uit. Moeilijk? Het vergt wat oefening en tijd voor je het helemaal in je vingers hebt, ja… Maar het loont, absoluut.
5. Dit levert een online concurrentieanalyse jou op!
Nog eens alle voordelen op een rijtje?
Dankzij een grondig concurrentieonderzoek vooraf:
- kom je superslim voorbereid met je (ver)nieuw(d)e website op de markt;
- vul jij de gaten op die jouw concurrenten lieten liggen;
- laat jij jouw website naadloos aansluiten op de noden van de bezoeker;
- weet je perfect welke content Google beloont in jouw branche.
En? Wanneer begin je eraan? 🧐
Graag beginnen bij het begin?
En toevallig fan van video’s? Vraag hieronder jouw gratis videotutorial aan en ontdek jouw eigen SEO-parameters onder mijn zoetgevooisde begeleiding.
PS: Wist je dat ik ook magische SEO-copywriting opleidingen geef?
Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard
Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!