Onweerstaanbare metateksten? Spring eruit met je meta-titel, URL en meta-omschrijving

Stel, je bent op zoek naar betrouwbare informatie over SEO & SEO-copywriting. Je typt je zoekvraag in en hopla, daar verschijnt de eerste zoekpagina vol metateksten. De tien “beste” zoekresultaten volgens Google.

Maar jij weet wel beter… 😏

De eerste website is niet per se de meest waardevolle. Dus je ogen speuren verder en overwegen de verschillende meta-titels, URL’s en meta-omschrijvingen… Op welke resultaten hap je toe? Juist ja, op die met de onweerstaanbare snippet.

In dit blogartikel leer je hoe je jouw bezoekers verleidt en verlekkert om verder te klikken naar je website.

Myriam Beeckman bijt in een koekje en kijkt recht in de camera. Onweerstaanbare metateksten.

Wat zijn metateksten precies?

Wel, heel simpel: dat zijn alle teksten (-jes) die verschijnen bij de Google zoekresultaten. Eén zoekresultaat wordt ook wel een “snippet” genoemd. Die kan je voor elke pagina zelf invullen in je website.

Voorbeeld van een snippet

Het vreemde is: zo’n metatekst is géén directe ranking factor in de ogen van Google.

Huh? Waarom dan jouw dierbare tijd erin stoppen?

Waarom je metateksten optimaliseren?

De metateksten worden vaak – bewust of onbewust – vergeten. Of je weet niet hoe of waar je ze moet invullen. Of erger: je baseert je op de verkeerde kennis! Daar kom ik op het einde van dit artikel nog op terug, remind me.

Waarom je metateksten optimaliseren? Hieronder drie redenen, bottom up deze keer:

3 – Metateksten zijn mooi meegenomen op social media

Je metateksten verschijnen niet alleen bij de zoekresultaten, maar ook bij je Facebook- of LinkedInpost, als je een link naar je webpagina deelt. Zoals hier:

Staat alles netjes ingevuld, dan is dat op je social media dus ook mooi meegenomen.

2 – Ze bevatten nuttige info voor Google

Een metatekst komt sowieso terecht in de code van de betreffende webpagina. Dan spreken we trouwens niet meer van een metatekst maar metatag.

Achterliggend “leest” Google die metatag en leidt daar onder andere uit af waarover je pagina gaat. Dus zo’n metatekst blijft wel nuttige info voor de zoekmachines.

1 – Metateksten zijn klikvoer voor de zoeker

Maar de allergrootste reden waarom je best wel aandacht besteedt aan je metateksten is natuurlijk de zoeker zelf.

Met een goed opgemaakte snippet val je meteen op in die Google top 10. Je wil onweerstaanbaar yummie zijn om op te klikken, toch? En die click-through-rate of CTR is dus wél een gekende ranking factor.

Voorbeeld van een snippet met url, meta-titel en meta-omschrijving

Hoe maak je jouw snippet onweerstaanbaar?

Hoe zorg je nu voor die onweerstaanbare metateksten? Door elk onderdeel van de snippet héél bewust in te vullen:

1 – Tips voor een bad ass meta-titel

De meta-titel, meta title in het Engels of gewoon SEO-titel moet er als eerste uitspringen in Google. Je vindt hem ook altijd bovenaan de pagina, in het tabblad van je browser.

voorbeeld van een SEO-titel die eruit springt

Zo maak je hem totally bad ass:

  • Zorg voor een krachtige, wervende meta-titel. Dat kan dezelfde zijn als je H1-titel (paginatitel), maar mag er ook wat van verschillen. Ik pas ‘m meestal nog aan.
  • Blijf binnen de maximale lengte van 55 tot 60 karakters. Anders wordt de meta-titel afgebroken met 3 puntjes… en dat wil je niet.
  • Verwerk je focus keyword in de meta title, graag zoveel mogelijk vooraan.
  • Voeg je bedrijfsnaam toe achteraan en eventueel je locatie (als er nog plaats over is).
  • Maak een unieke SEO-titel voor elke pagina op je website. Wees ook uniek ten opzichte van je concurrenten. Check eens in Google hoe creatief hun SEO-titels zijn. Kan jij beter? Tuurlijk wel! 💪

2 – Tips voor een optimale URL

Een URL is toch geen meta-tekst? Zeer juist. Maar hij behoort wel tot de snippet. Een URL is het unieke websiteadres van een pagina. Je denkt er maar beter goed over na als je een nieuwe webpagina maakt.

Je websitesysteem genereert de URL automatisch, meestal een kopie van je paginatitel. Toch loont het de moeite om ook de URL te optimaliseren. Want mensen lezen die, yep!

Voorbeeld van een optimale url

Daarom:

  • Hou de URL zo begrijpelijk mogelijk. Want begrijpelijk maakt betrouwbaar. Laat geen rare letter- en cijfercombinaties staan.
  • Maak de URL kort en bondig. Hou enkel de essentie over van de H1-titel, zonder lidwoorden of bijwoorden.
  • Stop hier ook het focus keyword erin.

Schrijf bondig en krachtig. Begin met een vraag, gebruik positieve en prikkelende woorden. Emoticons en speciale symbolen mogen ook. Die laten je meta-beschrijving extra goed opvallen.

3 – Tips voor een klikgrage meta-omschrijving

De meta-omschrijving of meta description geeft de inhoud van de pagina in gebalde versie weer. Maar niet alleen dat. Beschouw deze ultrakorte tekst als een GRATIS mini-advertentie en haal er het maximum uit.

Voorbeeld van een klikgrage metatekst

Zo doe je dat:

  • Schrijf bondig en krachtig. Begin met een vraag, gebruik positieve en prikkelende woorden. Emoticons en speciale symbolen mogen ook. Die laten je meta-beschrijving extra goed opvallen. (note to self: voeg een sterretje toe aan het snippet voorbeeld!)
  • Eindig met een sterke call-to-action of CTA. Geef de lezer een reden om door te klikken.
  • Maak je meta-omschrijving precies tussen de 120 en 156 karakters lang. Te kort? Dan val je niet op. Te lang? Dan wordt je laatste zin opnieuw afgebroken door 3 puntjes…
  • Verwerk je focus keyword (en eventuele synoniemen) hier zeker in. Google markeert de gezochte term in het vet, waardoor je snippet extra opvalt.
  • Schrijf voor elke pagina op je website een unieke meta description. Yes, Google ziet jou!

Met welke tools optimaliseer je jouw metateksten eenvoudig en correct?

Welke tools je kan inzetten, hangt af van het websiteplatform dat je gebruikt:

WordPress

Werk je in WordPress, dan beveel ik je de Yoast of Rankmath plugins aan. De basisversies zijn telkens gratis en brengen je al een heel eind.

Deze tools voorzien bij elke webpagina een uitgebreid SEO-venster. Daar kan je met een gerust hart je metateksten invullen. De kleurencodes hoeden je voor eventuele SEO-slippertjes. Onmisbaar voor een ambitieuze contentbeheerder!

De Yoast SEO for WordPress plugin

Wix, Weebly, etc.

Low-budget platforms zoals Wix en Weebly hebben meestal een ingebouwde SEO hulptool. En als jij hier ook mee werkt, doe mij dan één plezier…

Lees dit blogartikel grondig en onderwerp jouw hulptool aan een grondige check-up. Ik heb namelijk al gemerkt dat de richtlijnen niet altijd kloppen. No offence.

Gratis snippet preview checker

Niet zeker van je snippet? Los van welk platform ook kan je altijd terugvallen op een gratis snippet preview checker.

Deze online tool is er zo één. Superhandig! Bookmark deze pagina nu alvast bij je favoriete SEO-tools en gebruik naar believen. Ik doe dat ook, als ik een blogartikel mét metateksten oplever aan mijn klanten in een Word-document.

Ga all the way met structured data of gestructureerde gegevens

Je bent ongetwijfeld al van die “gepimpte” snippets tegengekomen ook. Dat zijn zogenaamde rich results die je verkrijgt door gebruik van structured data of gestructureerde gegevens. Een voorbeeld zie je hieronder:

Voorbeeld van structured data bij metateksten in de SERP

Naast evenementen kan het ook gaan om een productvoorstelling, een recept, een beoordeling met sterren, veelgestelde vragen (FAQ)… Ideaal om dat extra beetje meer op te vallen.

Maar structured data vereisen iets meer technische kunde. Wil je hier graag op inzetten? Laat je bijstaan door een webdeveloper of een leergierige SEO-copywriter.

Hier vind je ook al meer uitleg. Beter kan ik het zelf niet uit de doeken doen, eerlijk gezegd. 😎

En wat als je de metateksten níet invult?

Geen wereldzonde. Dan gaat Google zelf op zoek naar een geschikte zin of stukken zinnen om in je zoekresultaat te vertonen. Soms met, soms zonder succes. Sowieso eindigt een automatische meta-description met “…”, tja.

En zal ik je nóg een mop vertellen? Je mag heel braaf alle metateksten voor je website hebben ingevuld, er is geen enkele garantie dat Google jóuw meta-omschrijving vertoont. Sinds de zomer van 2021 vervangt Google zelfs je meta-titels, zonder dat je daarom vraagt. Spooky, I know! 👻

Als hij een “accuratere” titel of beschrijving vindt op je pagina, dan neemt keizer Google de vrijheid om er zelf iets van te maken. En daar kan jij he-le-maal niets aan doen. Feit blijft: beter wél optimaal ingevulde metateksten dan niets.

💡EXTRA SEO-TIP!

Weet je wat alt-teksten zijn? Die vul je in bij elke afbeelding om je website SEO-proof te houden. Lees hier hoe je dat doet >> Een goede alt-tekst: 3 do’s + 5 extra SEO-tips voor je afbeeldingen

Tot slot wil ik dit supergrote misverstand asap de wereld uit!

Weet je nog, die verkeerd aangeleerde kennis? Er doet nog steeds een supergroot misverstand de ronde en dat wil ik asap de wereld uit!

Zie je, ieder websiteplatform voorziet bij elke pagina een vakje waar je je keyword(s) hoort in te vullen. Ook de Yoast plugin doet dat bij WordPress:

Het zoekwoordvakje in de Yoast Plugin

En nu komt ie…

Wat je hier invult, heeft geen enkele invloed op je SEO-score.

Say whaaaaat?! Vroeger toch wel? 🤔

Yep! Maar wat deden vele snoodaards toen?

Ze propten dit vakje vol met wel honderd zoekwoorden. Zoiets heet ‘keyword stuffing’. Hierdoor zag Google het bos door de bomen niet meer en schotelde de zoeker totaal irrelevante pagina’s voor. Dat was dus niet de bedoeling.

Gevolg: Google negeert al jaren wat je hier invult.

Waarom vraagt een iconische plugin als Yoast je dan toch om dit in te vullen? Wel, heel simpel. Je vult hier 1 zoekterm in, je focus keyword, en zo kan Yoast voor jou andere belangrijke SEO-parameters checken. That’s it!

Waar je die keywords dan precies door je content weeft bij, laat ons zeggen, een blogartikel? Hier lees je de 5 basisprincipes van SEO-copywriting voor beginnende bloggers.

Nog meer SEO-copytricks, speciaal voor jou verzameld!

Wil je je nóg meer verdiepen in deze boeiende SEO-wereld?
Ga dan de magie opsnuiven bij m’n andere blogartikels.

Vanaf nu altijd op de hoogte van kakelvers SEO-nieuws en de allerbeste SEO-copytricks?
Schrijf je in voor m’n maandelijkse nieuwsbrief. Ik spam je niet, erewoord!

Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard

Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!