Soms verlies ik mezelf zodanig in een gesprek dat ik in de vakjargonval trap. Dan heb ik het gepassioneerd over de CTA (see tee aa), vraagt mijn gesprekspartner: de watte? Juist. Niet iedereen weet wat een “call to action” is.
Hoeft ook niet, daarvoor ben ik er! 😎
Maar aangezien JIJ dit artikel hebt opengeklikt, neem ik aan dat je al wat voorkennis hebt. En dat je geïnteresseerd bent in de psychologie achter zo’n CTA en de bijbehorende “button” of knop.
Ja? ACTIE!
Wat is een call to action precies?
Letterlijk betekent deze marketingterm een “oproep tot actie”. Je roept je potentiële klant op om iets te DOEN. En nee, dat hoeft niet per se kopen te zijn.
Je wil misschien dat mensen verder lezen op je website, reageren op je blogartikel, een freebie downloaden, een Facebookpost delen, contact met je opnemen… Een call to action mag je inderdaad heel ruim nemen.
Wat je in se doet, is de potentiële klant engageren. Je laat hem actief bezig zijn met je brand. Hoe klein zijn actie ook is, hij connecteert op dat moment met je bedrijf. En uiteindelijk leiden al die kleine onschuldige stapjes wél tot business.
Zodus, zijn CTA’s cruciaal in je marketing? Hell yeah!
Welke CTA’s bestaan er zoal?
Dacht je meteen aan kleurrijke knoppen op een website? Een internetdingetje van de laatste twee decennia? Weet je, call to actions bestaan al even lang als het begrip marketing zelf.
En da’s eeuh… héél lang.
Denk maar aan al die roepende marktkramers, een speechende politicus of het laatste zinnetje van een radio- of tv-spot. In reclamedrukwerk vind je call to actions evengoed: “Ja, ik doneer nu en ontvang een mooi cadeautje.” Rings a bell, right?
Je hebt natuurlijk wel gelijk, hé. De online CTA’s zijn veruit de bekendste:
- ENKEL TEKST
Je hebt er die enkel uit tekst bestaan, bijvoorbeeld in een socialmediapost: “Wat vind jij hiervan? Drop je comments hieronder!” Zo lok je engagement uit bij je volgers, zodat ze fysiek, mentaal en zelfs emotioneel connecteren met jouw bedrijf.
- TEKST + BUTTON
In een nieuwsbrief en op je website laat je jouw call to action extra hard opvallen met een button. Hier wil je dat zoveel mogelijk bezoekers doorklikken, je aanbod of bedrijf beter leren kennen en uiteindelijk klant worden. - Opnieuw gaat het om (ver)binding creëren. De figuurlijke “klik”, zeg maar.
Nu, hoe ziet een sterke call to action eruit? Ik geef je hieronder enkele basistips mee, zowel voor de tekst als voor de button.
Doe de oogknijptest! Open je eigen website en knijp je ogen tot spleetjes. Scroll door je homepagina. Vallen je knoppen nog steeds keihard op?
Dan zit je goed. En anders: tijd voor ACTIE!
De call to action tekst
1 – Schrijf zo concreet mogelijk
Een goede CTA zegt heel specifiek wat er gebeurt als de potentiële klant de actie uitvoert:
- Kijk een maand gratis
- Bestel vandaag nog
- Voeg toe aan mijn winkelmandje
Ik ben ook fan van een vrolijk aanloopzinnetje. Daarmee tease of prikkel je de lezer nog wat extra. Of maak ineens een mini-dialoogje van je gehele CTA. Lekker creatief!
Een voorbeeld van een vrolijke call to action:
Klaar voor jouw website make-over?
2 – Ga voor gratis en instant geluk
Voor sommige mensen is klikken op een button al een hele stap. Stel je voor dat ze direct moeten betalen, zeg?!
Gouden regel voor een overtuigende CTA: stel de lezer gerust. Doorklikken hoort absoluut veilig te zijn. Woorden als “gratis” en “vrijblijvend” verlagen de klikdrempel aanzienlijk.
Tegelijk zijn mensen gevoelig voor tijdsdruk. Een tijdelijke actie? Alleen vandaag megakortingen? Nog maar 2 kamers beschikbaar? Het nu-of-nooitgevoel werkt ook zeer goed.
Net als de woorden “nu”, “meteen” en “vlug”. Wie wordt er nu niet gelukkig van een supersnelle bediening? 🥳
3 – Schrijf actief en positief. Humor mag!
Eerder schreef ik al een swingend blogartikel over actief schrijven. Samengevat, komt het hierop neer:
- Gebruik geen hulpwerkwoorden ‘kunnen’, ‘zullen’, ‘zouden’ en ‘gaan’
- Weg met de passieve werkwoorden ‘zijn’ en ‘worden’
- Vermijd de constructie ‘het + werkwoord + van’
Schrijf actief op zo’n CTA button met krachtige werkwoorden, het liefst in de bevelvorm:
- Ontdek onze topdeals!
- Verzeker jouw toekomst hier
- Blijf op de hoogte van onze events
Kies daarnaast voor positieve woorden. Geef de lezer een joepie-gevoel:
- Zeg niet: “Aarzel niet me te contacteren”
- Maar wel: “Contacteer me gerust”
Overgiet je call to actions af en toe met een licht humoristisch sausje, als je business dat toelaat.
💡Een positief wistjedatje
“Ja” is het meest positieve woord dat we kennen in onze moedertaal, wist je dat?
Begin je call to action met een “ja” en je beïnvloedt de lezer op een superpositieve manier. In dat geval ga je verder in de IK-vorm.
4 – Kies bewust voor de IK-vorm
Marketing komt uiteindelijk neer op pure psychologie. Staat de CTA in de IK-vorm, dan identificeert de lezer zich sneller met de boodschap, of hij dat nu wil of niet.
Hieronder een mooi voorbeeld van zo’n IK-boodschap. O ja, klik je door naar de website? Zeg dan dat ik je heb gestuurd! 😉
De call to action button
1 – Val op met je knop
Doe de oogknijptest! Open je eigen website en knijp je ogen tot spleetjes. Scroll zo door je homepagina. Vallen je knoppen nog steeds keihard op? Dan zit je goed. En anders: tijd voor ACTIE!
Hoe meer een call to action button opvalt, hoe beter. Maak je knoppen groot genoeg en geef ze een opvallende kleur. Het liefst één die mooi contrasteert met de kleuren van je huisstijl.
2 – Een knop is een knop
De surfende mens is het ondertussen al zodanig gewend: knoppen zijn er om op te klikken. Onze ogen gaan er automatisch naar op zoek. Net als dat je bij een voordeur naar de bel speurt, eigenlijk.
Hoe realistischer die call to action button eruitziet, hoe meer mensen geneigd zijn om erop te klikken. Vaak bewegen ze er onbewust al over met de muis.
Een knop hoort dus herkenbaar te zijn: een vlak waarop je kan klikken, met genoeg witruimte errond en het liefst nog in 3D met wat schaduweffect.
3 – Een pijltje wijst de weg
Marketeers zijn constant bezig met testen. Wat werkt wel, wat niet? En wat blijkt?
Een pijltje bij je call to action levert meer kliks op. Waarom? Omdat ons brein simpelweg geneigd is pijltjes te volgen. Sja… 🙂
De moeite om zelf eens uit te testen bij jouw doelpubliek, dus!
4 – Verspreid je call to action
Meerdere knoppen op een pagina? Komt dat dan niet te pusherig over? Nee, hoor.
Mensen scannen en scrollen door je website of nieuwsbrief. Ze lezen je tekst maar met flarden, zelden van a tot z.
Geef ze op verschillende momenten van hun leesproces de kans om te klikken. Ideaal is een call to action bovenaan, één in het midden en één om af te sluiten.
Zie je, er valt best wat te vertellen over zoiets ogenschijnlijk kleins als een call to action. En eens ik ben vertrokken… 😉
Een CTA is van alle tijden en van alle branches. In dit artikel gaf ik je enkele basistips mee om meer kliks te halen met een sterke call to action.
Het hangt ook af van je doelpubliek welke tekst en welke knop het best werken. Blijven testen is de boodschap!
Vond je dit artikel interessant? Je doet er mij een groot plezier mee als je reageert, liket of deelt.
Of zal ik de oogknijptest eens doen voor jou?
Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard
Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!