Magische zoekwoorden vinden, dé sleutel tot een lang en gelukkig leven online!

Zoekwoorden, zoektermen, zoekopdrachten, keywords, keyphrases… Deze termen verwijzen allemaal naar hetzelfde: de woorden(combinaties) die mensen in het Google zoekvenster tikken om zo snel mogelijk de informatie te vinden die ze zoeken.

Zoekwoorden vormen het vertrekpunt van jouw levenslange vindbaarheid online. Ze horen dus ook de fundamenten te zijn waarop je website content is gebouwd. Weten voor welke keywords jij wíl en kán ranken, is van cruciaal belang om blijvend te scoren met je website.

SEO-copywriter Myriam Beeckman helpt je magische zoekwoorden te vinden.

🪄 EXTRA LEESTIP!

Nog niet helemaal mee met SEO & SEO-copywriting? Lees dan eerst dit artikel om het grotere plaatje te zien. Wel terugkomen daarna, hé!

1. Er was eens, nog niet zo lang geleden… “Lisa en Dorien Kinderboeken”

Mag ik je een verhaaltje vertellen? Over twee zalig zotte vriendinnen en ex-collega’s van mij? Kijk, dit zijn Lisa en Dorien.

Overdag staan zij als leerkrachten Frans en PAV gepassioneerd voor klassen vol pubergeweld. Maar ook na de uren blijven deze dames creatief bezig: Dorien met haar vlotte sprookjespen en Lisa aan haar fantasierijke tekentafel. Samen besloten ze in het helse jaar 2020 gepersonaliseerde kinderboeken te maken.

Hun megacoole ontwerpen vind je trouwens hier: www.lisaendorienkinderboeken.com.

Nog niet zo lang geleden belden Lisa en Dorien me op: “Ach, Myriam…”, zuchtten ze diep, “hoe komen wij met onze website nu toch hoger in die Google zoekresultaten? Welke toverformule bestaat daarvoor?”

2. Scoren in Google? De magie zit in het zoekvenster!

Hun vraag was een klassieker. Net als zovele jonge ondernemingen, hadden Lisa en Dorien in sneltempo hun website zelf ineen gebokst. Met de vele zelfbouwplatformen van tegenwoordig is dat echt a piece of cake geworden. En hoezeer dat ook klopt…

Het is pas later dat deze ambitieuze ondernemers ontdekken dat je met een knap webdesign helemaal niet scoort. Zoekmachines trekken zich niks aan van die fancy pancy look!

Wél leest Google wekelijks al jouw webteksten en tracht die te matchen met de miljoenen zoekopdrachten die hij elke dag binnenkrijgt. Alle magie ligt dus dáár verscholen, in het Google zoekvenster.

Toen ze dat hoorden, wilden Lisa en Dorien álles weten over die magische zoekwoorden.

SEO zoekwoorden onderzoeken
Photo by Pixabay on Pexels.com

3. Welke soorten zoekwoorden bestaan er?

Er zijn drie soorten keywords: headtail, midtail en longtail. Ik leg je zo meteen het verschil uit aan de hand van ‘Lisa en Dorien Kinderboeken’ voorbeelden. Maar ik geef je graag nu al mee dat de longtail zoekwoorden van onschatbare waarde zijn.

Wat zijn headtail zoekwoorden?

Headtail zoekwoorden bestaan uit 1 woord, bijvoorbeeld: “kinderboeken”. Dit zoekwoord heeft een volume van 2400 zoekopdrachten per maand, wat al redelijk hoog is in België. We zien ook dat er grote concurrentie op zit, zowel betalend als organisch (niet-betalend).

De eerste zoekresultaten in Google worden gedomineerd door grote spelers als Bol.com, Standaard Boekhandel, Lannoo, Pelckmans en Boekenfestijn. Daar is de piepjonge website van Lisa en Dorien zeker niet tegen opgewassen. No way dat hun website nu al rankt voor het zoekwoord “kinderboeken”. O jee, als dat maar goed afloopt! 😱

Onthoud alvast: headtail zoekwoorden zijn zeer algemeen en meestal niet haalbaar voor een kleine en/of jonge website.

Wat zijn midtail zoekwoorden?

Gelukkig tikken mensen meestal meer dan 1 woord in! Neem nu “gepersonaliseerde kinderboeken”. Dit midtail zoekwoord heeft een zoekvolume van 390 per maand, al een pak minder. De concurrentie blijkt nog steeds aan de hoge kant, maar deze term behoort wel tot Lisa en Doriens core business.

Uiteraard zal dit keyword als een rode draad doorheen de webteksten lopen. En is dit al beter haalbaar? Welja, in de top 10 van Google verschijnen voor dit zoekwoord grote én kleine concurrenten.

“Je zal dit wat tijd moeten geven”, vertelde ik de dames met opgetrokken wenkbrauwen, “maar niet getreurd, laten we ondertussen nóg wat dieper graven!”

Longtail zoekwoorden zijn kostbare klantenmagneten, ideaal om te verwerken in productpagina’s en blogartikels. Heb je een jonge en/of kleine website? Zet dan zeker hierop in!

Wat zijn longtail zoekwoorden?

Het zal je hoogstwaarschijnlijk niet verbazen: longtail zoekwoorden bestaan uit minstens 3 woorden. Zoals dit hier: “gepersonaliseerd kinderboek met naam”. Dat wordt 20 keer ingetikt per maand in België.

Zo weinig?!”, riepen Lisa en Dorien verontwaardigd in koor. “How, wacht!”, gebaarde ik prompt.

Mensen die deze zoekterm intikken, zijn héél specifiek op zoek naar kinderboeken waarin hun geliefde dreumes de hoofdrol mag spelen. En da’s dus exact wat Lisa en Dorien doen! Bovendien zie je ook hier de kleinere concullega’s ranken in de Google top 10. En als zij dat kunnen…

Longtail zoekwoorden zijn juist kostbare klantenmagneten, ideaal om te verwerken in productpagina’s en blogartikels. Zeker als je nog een jonge en/of kleine website hebt, zijn dit de keywords om eerst en vooral op in te zetten.

4. Hoe goede zoekwoorden vinden voor jouw webpagina’s?

“Waar komen al die data nu ineens vandaan?”, vroegen Lisa en Dorien. Ze waren nu helemaal in de ban van die boeiende SEO-materie!

“Wel…”, biechtte ik op, “al die termen en cijfers kwam ik niet zo toevallig tegen, toen ik een gericht zoekwoordenonderzoek deed voor Lisa en Dorien Kinderboeken met mijn handige SEO-tools.”

Zo’n zoekwoordenanalyse is trouwens iets wat je altijd eerst moet (yep, móet) doen als je een nieuwe webpagina schrijft voor je website. Of dat nu een dienstenpagina, een salespagina, een productpagina of een blogartikel is.

“Enne… wil je ons dat ook leren?”, vroegen de meiden met van die grote, onschuldige, moeilijk te weigeren kijkers.

Ik dacht eens heel diep na en antwoordde toen: “Dat wil ik zeker. Weet je wat? Ik zal een opleiding SEO-copywriting uitwerken, speciaal voor gedreven en taalgevoelige doe-het-zelvers als jullie!” En zo geschiedde…

Wil jij nog lang en gelukkig vindbaar zijn met je website?

Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard

Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!