Tja … wat zet je nu eigenlijk op de homepage van je website? Een veelgestelde vraag. En nee, het is niet makkelijk om de belangrijkste pagina van je eigen bedrijf goed in te richten. Ik spreek uit ondervinding. 😉
Daarom loont het om eerst even uit te zoomen. Om met een objectieve blik naar je huidige website te kijken. Kruip in de kleren van je favoriete klanten en vraag je af wat die op de homepage van je website willen zien én doen. Of nog beter: bel hen op en vraag het gewoon.
Met die informatie kan je al aan de slag. Maar da’s lang niet alles. Waar zet je wat en hoe richt je je homepage conversiegericht in? Zodat je favo klant ook echt doorklikt? Dat kom je hieronder te weten. Voor jou – maar evenzeer voor mezelf – goot ik m’n kennis in een checklist met 11 stappen.
Succes ermee! ✨
Een knallende homepage voor je website
Als ik over websites babbel, verval ik al snel in bouwkundige termen. Je website is je online huis, akkoord? Met een vast webadres (domeinnaam), verschillende kamers (pagina’s), een luchtige veranda (blog) en een hof vol fleurige linkjes. En de homepage van je website? Dat is je online voorgevel.
Want die homepage zien je bezoekers vaak als eerste. Deze pagina bepaalt of potentiële klanten jouw webhuisje willen binnengaan of liever op hun klikken terugkeren. Omdat ze niet meteen vinden wat ze zoeken, bijvoorbeeld. Of omdat het stucwerk er niet al te denderend uitziet.
Dat je homepagina moet knallen, is dus nog een understatement. Hier moet al meteen een helder antwoord staan op deze vragen:
- WAT doe je precies VOOR WIE?
- WAAROM moeten klanten kiezen voor jou?
- Wat kunnen bezoekers hier DOEN?
Ik gok dat je wel al een website hebt. Dan is het nu tijd om je huidige homepage kritisch tegen het licht te houden. Nog geen website? Dan dient onderstaande checklist ook gewoon als stappenplan.
💡 Zet een andere bril op
O ja, en nog deze gulden regel bij alle content die je voortaan maakt voor je website: schuif je eigen wensen en overtuigingen opzij en kijk vanaf nu alleen nog door de bril van je bezoekers.
Je website homepage: above the fold
Open de homepage van je website en doe even helemaal niets. Het beeld dat nu je scherm vult, noemen we alles ‘above the fold’ of ‘boven de vouw’. Dit deel van je homepage ziet je bezoeker dus het allereerst.
Bekijk je scherm eens goed. Welke info krijgt je bezoeker hier al mee? Vraag je af: wat is hij daarmee?
1 – Header
Helemaal bovenaan staan je bedrijfsnaam en logo, ja toch? Vergeet hier ook je baseline niet. Dat is die catchy slogan waarmee je jezelf onderscheidt van je concurrenten: ‘Laagste prijzen’, ‘Go further’, ‘Wij maken uw keuken’. Een goede baseline herken je onmiddellijk.
Soms vind je in de header ook al de contactgegevens en social media icoontjes. Da’s prima. En wel zo makkelijk voor de bezoeker die vooral snel met jou in contact wil komen.
2 – Menubalk
Iets waar ik me vaak aan erger bij websites, is het gebrek aan overzicht. Ik weet graag meteen hoe een website in elkaar zit, om dan snel en gericht op mijn doel af te gaan. Jij?
Dat overzicht geef je dus al mee in de menubalk. Zorg daarom voor een duidelijke onderverdeling met een logische structuur. Zo weet de bezoeker direct welke kamers je huis telt, nog voor hij heeft gescrold of geklikt. Topservice!
“Een goede website homepage geeft de bezoeker een geweldige klantenervaring, zodat hij nog vele malen met de deur in je webhuis valt en misschien zelfs permanent bij je wil intrekken.”
3 – Zoekfunctie
Een zoekfunctie is ook altijd handig. Zeker bij grotere websites die veel producten of diensten aanbieden. Is het voor de homepage van jouw website ook de moeite? Zet dan zeker een zoekicoontje bovenaan.
4 – Homepage intro + CTA
We zitten nog steeds ‘above the fold’, jawel. Tijd om je business voor te stellen met een kort stukje krachtige copy. En meteen daarna een ‘call-to-action’, kortweg CTA, in de vorm van een knop.
Van alle teksten op je website is de homepage intro wel de cruciaalste. Hier staan de allereerste volzinnen die je bezoekers lezen. Je wil hun aandacht vangen, ze nieuwsgierig maken, hen laten verder scrollen en klikken. Kom binnen, kom-kom-kom!
Net omdat er zoveel van afhangt, is zo’n introtekst gewoonlijk ook het allerlaatste wat ik schrijf voor de websites van mijn klanten. Want ja, hij bevat de absolute hoofdreden waarom mensen op je website willen rondneuzen.
Dus: waarom komen bezoekers op je site? Wat willen ze vooral weten? Wat willen ze doen? Speel daar slim op in. En ook: wat wil jíj dat de bezoekers doen? Dat stop je in die CTA-knop en je laat ze doorklikken naar de betreffende pagina:
- Vraag nu jouw offerte aan
- Neem contact met ons op
- Leer ons beter kennen
- Ontdek hier onze webshop
- Lees alles over onze aanpak
- Download nu jouw checklist
Je website homepage: below the fold
De kans zit er natuurlijk altijd in dat je bezoekers al meteen toehappen bij die eerste CTA. Feest!
Maar wij Vlamingen zijn van het treuzelende soort. Doorgaans zijn wij heel voorzichtig in onze keuzes en verzamelen we graag eerst wat meer info.
Dus… scrollen we verder op de website homepage en belanden zo ‘below the fold’. Op zich is dat ook al een hoeraatje waard, want de bezoeker toont op dit moment nog steeds interesse. Juij!
5 – Hot pages
Zorg dat die geïnteresseerde bezoekers vanuit je website homepage meteen kunnen doorklikken naar de mooiste kamers van je webhuis. Kleed je voorgevel aan met aantrekkelijke “ramen”. Geef sterke previews van je diensten, je producten, je webshop, je aanpak, je blogpagina, je tarieven… Niet alles tegelijk, of course.
Kies er de meest waardevolle pagina’s uit voor je bezoekers. Want dat zijn de hot pages met een hoog klikgehalte. Vraag je hierbij af: wat zijn de belangrijkste vragen waar potentiële klanten snel een antwoord op willen?
6 – Freebie & In de kijker
Heb je een mooie freebie (weggever) gemaakt? Zet je elke week een product of dienst in de kijker? Dan verdienen die ook een plaatsje op je website homepage. Of je verwerkt deze items in de footer, waar ze extra goed opvallen, ook op je andere pagina’s.
7 –Testimonials & Klantencases
Aaaah, niets zo krachtig als de lovende woorden van een ander! The proof is in the pudding, zeggen de Engelsen daarvan. Wie van je producten of diensten heeft geproefd (of ‘geprooft’ ;-)), kan het 100 % zeker weten.
Testimonials zijn een ab-so-lu-te must op de homepage van je website. Koppel aan elke testimonial nog een klantencase, zodat mensen het hele plaatje kunnen ontdekken. Staan er op jouw homepagina al getuigenissen te blinken? Vraag ernaar bij je klanten!
8 – Over ons
Mensen kopen van mensen, vergeet dat niet. Een blij gezicht of een team vol lachebekjes wakkert het vertrouwen alleen maar aan. Zet er een kort tekstje bij en nodig uit om verder te klikken naar de over-ons-pagina.
Zo’n over-ons-rubriekje past wel onderaan de website homepage. Het is een toemaatje dat die laatste twijfelaars toch nog over de streep zal trekken. Laat op een authentieke manier zien wie je bent en waar je voor staat.
9 – Footer
Afsluiten doe je met een footer. De surfende mens is het ondertussen al zo gewoon dat ie helemaal onderaan de website zaken vindt als:
- jouw contactgegevens
- btw-nummer
- social media iconen
- herhaling headermenu
- inschrijven op nieuwsbrief
Vergeet ook de wettelijke verplichtingen niet, zoals een link naar je privacyverklaring, je cookiebeleid en je algemene voorwaarden.
Schrijf je je website helemaal zelf? Vergeet dan ook niet je copyright of auteursrechten te vermelden. 💪
Sfeer en gezelligheid op je homepage
Nu hebben we het alleen nog maar gehad over de inhoud van je website homepage. Met de verschillende kamers en de linkjes ernaartoe… Maar wat met de inrichting? Hoe scoort de sfeer en gezelligheid op je webstek?
10 – Tone of voice
Iets waar ik graag genoeg tijd voor maak, is het bepalen van de juiste tone of voice. Die hoort uniek te zijn en helemaal te matchen met de waarden van je bedrijf. Heb jij je eigen stem al gevonden?
Wat opgaat voor élk bedrijf, is dat je communicatiestijl authenticiteit en expertise hoort uit te stralen. Weet wat je waard bent en toon dat ook in je teksten. Streef daarbij naar een persoonlijke dialoog met je potentiële klanten.
11 – Visuals
Je homepage (enfin, je hele website) is uiteraard een geslaagde blend van tekst, kleur én beelden. Die visuals zijn even belangrijk als de copy. En ze horen al even authentiek en professioneel te zijn, dat ook.
Graphic designers zijn daarom geen overbodige luxe. Die experten weten – veel beter dan jij of ik – wat kleuren en vormen doen met jouw potentiële klanten.
En wat de foto’s op je website betreft? Gebruik zo weinig mogelijk stockfoto’s met afgelikte fotomodellen. Die schreeuwen ‘gefakete boel!’ en boren je geloofwaardigheid onverbiddelijk de grond in. Investeer eens in een fotoshoot met kwalitatieve foto’s in eenzelfde sfeer. (Heb ik ook gedaan! 🤩)
Ben je daar nu nog allemaal niet aan toe? Zorg dan tenminste voor een herkenbare huisstijl. Werk met eenzelfde kleurenpalet en illustraties. Gebruik authentieke foto’s van jezelf, je team, je kantoor en je omgeving. Gebruik je toch stockfoto’s? Laat de fotomodellen dan zéker achterwege.
Een goede website homepage geeft je bezoeker een geweldige klantenervaring, zodat hij nog vele malen met de deur in je webhuis valt en misschien zelfs permanent bij je wil intrekken.
En? Hoe scoort jouw homepage naast deze checklist?
Een beetje uit je sloefen geblazen of valt het nog mee? Ik help je graag, precies waar jij dat nodig hebt.
Nog zaken toe te voegen? Laat gerust een comment achter of deel dit artikel, als je denkt dat anderen er ook wat aan hebben. 🙌
Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard
Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!