Hoe overleef je de 2021 Google Core Updates? Een uitleg in mensentaal…

Hoe overleef je een Google Core Update? SEO-copywriter Myriam Beeckman legt het uit in mensentaal.

Sinds 2 juni 2021 davert SEO-wonderland opnieuw een beetje op zijn grondvesten. Want toen liet Google haar “June 2021 Core Update” los op het www. Tegelijk werd nog een “July 2021 Core Update” aangekondigd, eigenlijk gewoon DEEL 2 van de juni update. Klinkt nogal heftig en wat-moet-ik-daar-nou-mee?

Relax, ik ben evenmin een technisch SEO-expert. Maar als schrijfgrage ondernemers zitten wij wél aan de contentknoppen van onze website. Wij hebben onze SEO-score grotendeels zelf in de hand. Vandaar dat we best op de hoogte blijven van zaken zoals de Google Core Updates, welke impact dat heeft op onze website en wat wij daaraan kunnen doen.

In mensentaal, pu-lease! Uiteraard. 😎

Ik sprokkelde betrouwbare info bij mijn SEO-oversten en maakte er voor jou een begrijpelijke samenvatting van. Do read on!

🪄 LEESTIP!

Eerst meer weten over SEO en zo? De meest gestelde vragen over SEO-copywriting lees je hier.

1. Wat houdt een Google Core Update precies in?

Eigenlijk voert Google elke dag updates door aan zijn (haar?) algoritme. Waarom? Om steeds beter te beantwoorden aan de immer evoluerende noden van de ‘googelaar’. Het vervelende is: Google geeft niet zo gauw prijs wát er juist verandert.

Meestal gaat het om kleine aanpassingen waar je nauwelijks iets van merkt. Enkele keren per jaar gaat het om een grote update, een zogenaamde “core update”. En ja… je raadt het goed. Die kan je dus wél voelen tot in de kleinste hoek van je website.

De laatste core update dateert van december 2020. Nu staan we voor de “June & July 2021 Core Updates”. Niet te verwarren met de “Google Page Experience update” die ook in juni wordt uitgerold!

De Google Page Experience Update, wasdatan?!

Deze update mikt heel gericht op de gebruikservaring van een bezoeker op jouw webpagina. Hoe (mobiel)vriendelijk, veilig en betrouwbaar zijn de pagina’s op jouw website?

Google heeft die Page Experience factoren nu uitgebreid met de “Core Web Vitals”. Dat is een set van technisch geaarde letterwoorden: LCP, FID en CLS. Wat daarachter steekt, lees je hier in het lang en het breed.

Samengevat: deze Core Web Vitals geven weer hoe snel je pagina laadt, hoe snel de bezoeker acties kan uitvoeren en hoe stabiel de visuele elementen op een pagina blijven. Daar houdt Google vanaf midden juni 2021 dus véél meer rekening mee.

Wat kan je hier zelf voor doen?

Heel weinig. Dit wordt vooral een klus voor jouw webdeveloper. Maar jij kan wel bepaalde dingen monitoren en doorgeven.

Om te beginnen, check de snelheidsparameters van jouw website met de PageSpeed Insights tool van Google. Zelf scoor ik bijna uitstekend voor de desktopversie. De mobiele versie laat nog te wensen over… Mijn webdeveloper is ermee bezig. 💪

Ben je toch wat van een technische doe-het-zelver? Dan vind je in dit boeiende artikel van Yoast 5 hands-on tips om zelf je core web vitals te boosten!

Terug nu naar de Google Core Updates…

2. Welke impact maakt een Google Core Update op jouw website?

Na een kleine 2 weken is het nog wat vroeg om conclusies te trekken. Sommige websites zullen de komende weken stijgen in de Google Ranking en andere zullen dalen. Waarom de ene zus en de andere zo? Dat is de vraag van 1 miljoen!

Of deze Google Core Update ook jouw website zal beïnvloeden – en op welke manier – zal je dus zelf moeten ondervinden en onderzoeken. Hoe?

Monitor je zoekverkeer de komende weken met Google Search Console

Nog niet aangemeld op Google Search Console? Doe dat dan nu: https://search.google.com/search-console/ . Volg simpelweg de aanmeldstappen.

Deze gratis Google tool geeft je accurate statistieken over het zoekverkeer naar je website. Hij toont je onder andere deze waardevolle informatie:

  • Hoeveel keer verschijnt je website in de zoekresultaten voor welke zoekopdracht?
  • Op welke positie staat je website voor deze zoekwoorden?
  • Hoeveel bezoekers klikken effectief door op die vertoningen?

In mijn statistieken is er nog geen opmerkelijke shift te zien… Wel heel benieuwd!

Update maart 2022: ik kreeg wel degelijk een klap te verduren die 3 maanden heeft aangesleept. Daarna herstelde m’n verkeer zich en groeide weer lekker door. 🤩

Impact van Google Core Update - juni 2021 - SEO-copywriter Myriam Beeckman

Aangemeld? Dan kan je dit alvast doen!

1. Noteer alle cijfers die je nu ziet in de grafiek en noteer alle zoekwoorden die momenteel in de Google top 20 verschijnen.

2. Kom regelmatig opnieuw checken. Wat kan je concluderen? Voor welke zoekwoorden scoor je ineens beter of slechter? Klik op die zoekwoorden en kijk welke webpagina’s erachter zitten.

3. Maak een lijst van de pagina’s op die het opmerkelijk minder goed doen. Die hebben dus wat meer SEO-liefde nodig.

Okay… maar wát moeten we dan precies doen om in de running te blijven, Myriam?

Wel, dat is elke grote en kleine SEO-nerd op dit moment dus aan het uitvogelen. 😜

3. Hoe kunnen wij zelf onze SEO-ranking positief sturen?

Ik kan je alvast deze informatie meegeven…

Geef jouw websitebezoeker metéén wat hij wil

SEO-goeroe Neil Patel heeft toegang tot de data van al zijn klanten (en dat zijn er veel). Hij heeft de voorbije dagen al wat zien shiften en leidt daar nu al uit af dat Google niet meer houdt van rond de pot draaien. Mensen zoeken steeds gerichter en willen metéén een antwoord op hun vraag.

Concreet: als mijn potentiële klant bijvoorbeeld intikt “wat kost een copywriter”, dan wil hij zo snel mogelijk een euroteken zien met een getal erachter. Toch? Dus, oké. Dan geven we hem dat. Mijn tarievenpagina scoort op dit moment al goed, maar voor alle zekerheid heb ik de prijzen nu toch iets hoger geplaatst op de webpagina.

Trouwens, ik krijg die vraag wel vaker tijdens inputbriefings: “Zouden we de prijs wel of niet vermelden bij ons aanbod?” Instinctief antwoord ik dan altijd JA. Heel simpel, omdat ik in de klant zijn schoenen ga staan.

Even een zijsprongetje naar ‘the SEO working field’…

Eerlijk: wanneer beslis jij om te kopen? Toch ook als je alle details kent van de dienst of het product? Daarin kan je niet transparant genoeg zijn, vind ik. Al kan het ook zijn dat je nog geen pasklare prijzen kán geven, omdat je nog informatie nodig hebt van de klant. Maar dan nog kan je dit klantvriendelijk oplossen.

Zo ben ik momenteel bezig met de SEO-teksten van een gloednieuwe website. Mijn klant is een aannemer, gespecialiseerd in renovatiewerken. Dat zijn projecten die je niet zomaar in een pakket kan gieten. Dus in plaats daarvan leggen we glashelder uit hoe we precies tot een gepersonaliseerde offerte komen. Toch veel beter dan enkel die “Vraag hier je gratis offerte!”-knop?

Schrijf steengoede content waar Google van “smult”

Gelukkig is er ook nog Google zelf. Die publiceert graag richtlijnen voor ons, web- en contentmasters, zodat wij het SEO-spel toch een beetje kunnen spelen volgens de regels. Fair chance!

Over de Google Core Updates zeggen de Google Developers dat je maar weinig kan “rechtzetten” als zo’n update negatief uitpakt voor jouw website. Je concurrentie is gewoon beter (geworden)…

Waar ze wel al sinds jaren op hameren, is de KWALITEIT van je CONTENT. En da’s ook mijn stokpaardje! Zolang ik schrijf voor mijn klanten en mezelf, zal ik 100% authentieke en waardevolle teksten blijven opleveren. Voor minder waag ik me niet op het web!

Wil je zelf de 20 kwaliteitsvragen doornemen die Google stelt bij elke webpagina? Klik dan hier.

Google vat dit alles samen als het E-A-T principe. Deze letters staan voor Expertise, Authority en Trustworthiness. Vertaald: expertise, autoriteit en betrouwbaarheid. Nou, het spreekt voor zich… Als jouw website deze 3 factoren uitstraalt, dan smult Google heel graag van je content.

Benieuwd welke praktijken níet passen binnen het Google E-A-T principe? Lees dan mijn blog over Black Hat SEO-technieken.

“We suggest focusing on ensuring you’re offering the best content you can. That’s what our algorithms seek to reward.”

The Google Developers

Jamaar… waarom al die moeite? Haalt dat dan werkelijk zoveel uit?

Iemand zei deze week nog letterlijk tegen mij: “Ik heb nog nóóit rekening gehouden met Google. So what?” Auwch, mijn SEO-copywritinghart! Twijfel jij ook nog of dat hele SEO-gedoe het wel waard is?

Lieve mensen, laat dit duidelijk zijn: je schrijft NIET voor Google. Je schrijft voor je ideale klanten. Die ’s avonds vanuit hun luie zetel massaal – ik herhaal: massáál – op zoek zijn naar jóuw diensten en jóuw producten in jóuw streek.

Waarom zou je hen dan níet op hun online wenken bedienen? 🤯

Wat ga jij ondernemen, nu je dit weet?

Vertel het me in de comments below!

Of wil je graag eens 1-op-1 sparren met mij?

Magische SEO-copywriter nodig? Myriam Beeckman tovert jouw copy om!

Let’s magically connect!

Myriam is al jaren verslaafd aan twee dingen: schrijven en het web. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-copywriter én SEO-copytrainer. Ha! Als omnihongerig wezen is ze continu op zoek naar de nieuwste SEO-trends. Daarmee helpt ze haar klanten en cursisten scoren online. Naar verluidt komt er zelfs magie bij kijken, yep!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.