AI tools zijn niks nieuws. AI copywriting tools ook niet. En AI chatbots eigenlijk ook niet. Je weet wel, dat knipperende chatvenster onderaan een website?
Robot Jan: “Hi, kan ik je helpen?”
Ik, tot nu toe: “Nope! Mijn vraag is veel te specifiek.”
Toen kwamen daar uit het niets ChatGPT, de ‘nieuwe’ Bing en Google Bard. Deze AI chatbots verbluften mens én robot Jan met revolutionaire AI-gestuurde dialogen.
Wat betekent dit voor ons, contentkrakken? Is ChatGPT een vloek of een zegen? Wat gebeurt er straks met onze (kleine) websites in de zoekmachines? Heeft SEO nog wel zin?
Deze SEO-wizard sprokkelde in die tumultueuze periode alle feiten bij elkaar, op zoek naar gemoedsrust. En die vond ze ook. 😎
- De opkomst van de AI chatbots
- ChatGPT: wat kan hij wel?
- ChatGPT: wat kan hij niet?
- Wat vindt deze SEO-wizard van AI chatbots?
- AI chatbots IN de zoekmachines? Yaiks!
- Is dit dan het einde voor ons, kleine websites?
- SEO blijft relevant. Ook voor jouw website, ja. 😉
- Klaar voor het nieuwe AI chatbots era?
- Graag up-to-date met het SEO-nieuws?
De opkomst van de AI chatbots
Eind november 2022 werd ChatGPT gelanceerd. Op dat moment de meest geavanceerde AI chatbot, ontwikkeld door OpenAI. Deze chatbot is erop getraind (en traint zichzelf voortdurend verder) om natuurlijke dialogen te voeren met de mens.
Het fenomeen ging ongemeen snel viraal. Zowat de hele wereld logde meteen in op deze vreemdsoortige tool en bleef hooked. Logisch ook, zo’n technologische jump was tot dan toe ongezien.
Voor ons, creatieve contentmakers, was dit veel minder goed nieuws. Wat kon dit schrijfbeest? Wat kon het niet? Moesten we vrezen voor onze job? Veel tijd kregen we niet om hierover te tobben.
In februari 2023 lieten Google en Bing een veel afschrikwekkender monster los: AI chatbots IN de zoekmachines. Eerlijk? Toen ging het licht effkes uit bij deze SEO-wizard. *pweuuuuut*
Om snel daarna in researchmodus te schieten! 💡
ChatGPT: wat kan hij wel?
Nu we allemaal al flink hebben gespeeld met ChatGPT, kunnen we het volgende concluderen:
Deze AI chatbot…
- genereert natuurlijk klinkende, logisch opgebouwde en taalkundig vrij correcte teksten in luttele seconden.
- rendert bij elke opdracht unieke content, gebaseerd op alle input die de chatbot ooit heeft geconsumeerd.
- begrijpt de intentie en de context van je vraag, waardoor interactie en verdieping mogelijk is.
- is een indrukwekkende tool, toegegeven.
Zeker eens proberen:
- Laat ChatGPT een samenvatting maken van een online tekst. Plak de url gewoon mee in het zoekvak.
- Vraag ChatGPT om ideeën voor je volgende blogartikel. Brainstorm en doe contentinspiratie op.
- Vraag ChatGPT om je online teksten te verbeteren op grammaticaal en structureel vlak.
Alhoewel die laatste oefening toch een paar twijfels oproept. Of was mijn prompt te vaag? 😉
💡 Vitale AI-tip!
Wil je het meeste halen uit AI-chatbots, dan moet je goed leren “prompten”. De prompt is wat je intikt als opdracht. Die maak je zo concreet mogelijk: wat verwacht je precies van de chatbot?
Niet tevreden met het antwoord? Vraag door of begin opnieuw. Zo train je de chatbot in het renderen van steeds betere antwoorden.
Beter leren prompten? Het internet staat al vol met prompt-handleidingen. Of je vraagt het gewoon aan ChatGPT zelf.
ChatGPT: wat kan hij niet?
Aha! Daar valt een tikkeltje meer over te zeggen… 😉
- Chatbots kunnen geen teksten opleveren met gevoel, humor of nuance. En ze zijn verre van SEO-proof, toch naar mijn standaarden. Die cruciale human touch ontbreekt om een tekst emotief, activerend of SEO-waardig te maken. Zover was je zelf ook al, denk ik.
- Een chatbot kan niet kritisch nadenken. Hij plaatst het ene woord na het andere op basis van waarschijnlijkheid (heb ik uit deze Nerdland podcast). Indrukwekkend, ja. Maar allerminst een garantie op 100% correcte content.
- Chatbots zijn géén zoekmachines. Er zit geen algoritme achter dat de meest kwalitatieve websites opdiept en citeert. Hun kennis is niet eens up-to-date. Momenteel reikt ChatGPT maar tot en met 2021.
Dit doe je beter niet:
- ChatGPT inzetten als jouw gratis (SEO-)copywriter en denken dat je teksten zullen verkopen.
- ChatGPT een SEO-blogartikel laten schrijven en dat integraal overnemen op je website. Good luck!
- Google negeren, alles in ChatGPT opzoeken en die antwoorden voor waar aannemen.
Wat vindt deze SEO-wizard van AI chatbots?
Kijk. Dat een chatbot ons, contentmakers, het leven vergemakkelijkt, daar kan ik inkomen. Echt waar, ik zie het potentieel. Het kan zelfs ronduit fun worden, zoals je hieronder ziet. 😎
Maar voor mijn eigen schrijftaken gebruik ik deze chatbots niet. Omdat…
- Ik m’n onbevlekte basisinput liever haal bij de bron: m’n klanten.
- Ik supergraag research doe. Geeft me inzicht in de markt én een beter begrip van het topic.
- Ik zweer bij authentieke SEO-content waar de empirisch verworven expertise van afdruipt. *kwijl*
💡 Cruciaal AI-inzicht!
Het allergrootste gevaar is dat AI-chatbots heel geloofwaardig overkomen, maar allesbehalve correcte info geven. En dat de ik-wil-alles-nu-direct-en-er-zelf-geen-klop-voor-doen gebruiker gulzig slikt wat hij ingelepeld krijgt.
Dat de gewone mens zich hier laat aan vangen, tot daar aan toe. Maar online marketeers, copywriters, SEO’ers en business owners? Wij horen juist de bullshitfilter te zijn in deze wereld vol fake news.
Plus: wij zijn zoveel krachtiger als we onze eigen, authentieke stem gebruiken.
“Maar goed, ze zijn er nu”, dacht ik vrij gerustgesteld. Tot…
AI chatbots IN de zoekmachines? Yaiks!
Op 7 februari 2023 kondigde Bing aan zijn eigen AI-chatbot te integreren in de zoekmachine. Om daar de up-to-date (!) zoekresultaten samengevat te presenteren aan de gebruiker in nóg beter Nederlands.
Google beantwoordde die uppercut meteen en presenteerde hun chatbot ‘Bard’, naast een hele resem andere AI-features. Een korte sum-up van de ietwat flauwe livestream “Google Live From Paris” lees je hier.
Chatbots IN de zoekmachines, dus. Miljaar. 🤯
Is dit dan het einde voor ons, kleine websites?
Dit artikel schrijf ik op 17 februari 2023, omdat ik nu pas m’n gedachten kan ordenen. Ik geef toe dat de voorbije weken niet gemakkelijk zijn geweest. Vooral dan voor m’n man. 😅
Plots klotste ik doelloos rond op een wilde SEO-oceaan, watertrappelend tussen vertwijfeling en geruststelling. Van “SEO gaat niks meer uithalen!” tot “Baneegij, zo vlug gaat dat allemaal niet.”
Ik had vooral schrik voor de kleine websites. Dat zijn m’n klanten, m’n cursisten, ikzelf…
- Zouden wij, kleine garnalen, als eerste verdrongen worden uit de SERP (eerste zoekpagina)?
- Zou de SERP überhaupt nog blijven bestaan? Of namen de chatbots het integraal over?
- Had SEO-bloggen eigenlijk nog zin, nu “googelen” plots een andere invulling kreeg?
Horrorscenario’s, right… Maar wat is er nu écht van aan?
SEO blijft relevant. Ook voor jouw website, ja. 😉
En wel om deze redenen:
1 – De traditionele zoekresultaten blijven bestaan
Oef! De eerste demo’s laten zien dat er nog plaats is voor de traditionele zoekresultaten. Bij Bing staan die links op het scherm, terwijl de chatbot een tekstvak rechts krijgt. Google Bard staat vlak boven de zoekresultaten.
Da’s eigenlijk niet onlogisch, als je ’t zo bedenkt. Want mensen zullen altijd nog “gewoon” blijven zoeken op brand, product en dienst. Waar willen ze dan terechtkomen? Juist, op een authentieke website.
Dus webcontent maken – steengoeie, of course – zal altijd belangrijk blijven. En met jouw product- en dienstenpagina’s maak je zeker nog kans om te verschijnen bij de eerste organische zoekresultaten.
Dus SEO-copywriting heeft absoluut nog zin, dames en heren! 🎉
2 – De ‘nieuwe Bing’ en ‘Bard’ zijn nog bijlange niet klaar
In de voorbije dagen vloog het slechte nieuws ons om de oren. Dat beide chatbots struggelen met het opleveren van correcte informatie. Geef toe, dat blijft toch een major probleem.
Bing en Bard slagen er voorlopig niet in om binnen de aangereikte context de juiste verbanden te leggen. Ze geraken in de war en verzinnen dan maar iets, zonder blikken of blozen. Of ze worden brutaal.
Een greep uit het allerlaatste nieuws:
3 – Wereld boos om gebrekkige bronvermelding (en dan nog!)
Aaah, wat ben ik blij met dit wereldwijde protest. Want kom nu, zonder onze noeste schrijfarbeid zouden deze chatbots niets te melden hebben. Ere wie ere toekomt, zeg ik!
Bij de demo van Bing stonden er wel bronnen vermeld, klopt. Maar wat zegt dat? Zijn dat dan de beste teksten? Op basis van welke criteria? En hoe zitten die verwerkt in de AI-tekst?
Dat terwijl de zoekmachines altijd hebben gezworen hun gebruikers te voorzien van de meest kwalitatieve content. Denk aan het EEAT-principe bij Google: Experencie, Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. De kenmerken van een “goede” website.
Maar voor het overgrote deel staat het internet vol brol. En chatbots putten uit diezelfde brol! Alles hangt dus af van de kritische geest van de gebruiker… Nope, het laatste is hier nog niet over gezegd.
Bron: ikzelf. 😊
4 – SEO komt neer op pure klantvriendelijkheid
Tot slot, om nog even verder te borduren op die EEAT. Wat wij, authentieke SEO-contentmakers, tot nu toe hebben zitten doen, komt neer op pure klantvriendelijkheid:
- Logische websitestructuur
- Scanbare paginastructuur
- Kwalitatieve inhoud rond zoekvragen
- Leesbare teksten en metadata
- Nuttige internal linking
- Gezond contentbeheer
Neem nu – worst case scenario – dat je website straks niet meer opduikt in de zoekresultaten. Dan nog wil je bovenstaande puntjes toepassen. Toch? Voor alle andere mensen die nog op je website landen. Want dat zullen ze.
Google is maar 1 kanaal om bezoekers te lokken. Denk ook aan je sociale media, je nieuwsbrief, je netwerk en je visitekaartje op de toog van de frituur (mmm, is ’t al vrijdag? 😋).
Klaar voor het nieuwe AI chatbots era?
Het nieuwe AI chatbots era is ingegaan, zoveel is duidelijk. Hier alles nog eens op een rij:
👉 Ja, chatbots zoals ChatGPT kúnnen ons schrijfwerk gemakkelijker maken.
Maar zullen ze onze authentieke SEO-pen ooit vervangen? Ik geloof van niet. Twee gouden regels als je met ChatGPT wil werken: leer precies prompten en dubbelcheck de AI-content.
👉 De manier waarop we al 25 jaar lang googelen, zal vanaf nu drastisch veranderen.
Niet à la minute, maar stilletjes aan. Want ook voor Bing en Google geldt: met vallen en opstaan.
Dat geeft ons, contentmakers, één belangrijk voordeel: tijd. Tijd om eraan te wennen, zelf te experimenteren en mee te evolueren met de nieuwe SERP.
Dus voorlopig zitten we met onze kleine websites en SEO-blogs nog wel veilig in de zoekmachines.
👉 Wat als Bing en Bard door hun kinderziektes heen zijn? Da’s nog zeer de vraag.
We kunnen alleen hopen dat de googelaar kritisch nadenkt tijdens zijn online queestes en authenticiteit blijft waarderen.
Wat jij ondertussen wel kan doen, allerbeste contentkrak:
- Blijf je website klantvriendelijk inrichten en vullen met waardevolle SEO-content. Dat gaat hand in hand.
- Verdeel je marketingtijd slim. Verken andere kanalen en zet die bewust(er) in om bezoekers naar je website te trekken.
- Aja… en keep on spreading your magic, online én offline! ✨
Graag up-to-date met het SEO-nieuws?
Heb je nog vragen of bedenkingen bij dit artikel? Laat je maar eens goed gaan hieronder.
Blijf je graag up-to-date met het aankomende (en ongetwijfeld boeiende) SEO-nieuws?
Meld je dan aan voor m’n magische nieuwsbrief.
Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard
Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!