Op 8 februari 2023 om 14.30 u. hield elk keyboard op met ratelen binnen de online marketing wereld. En ver daarbuiten, naar verluidt. Maar dat kan ik niet met zekerheid beamen.
Wat hieronder staat, wel. Dit is een vroeg verslag van Google “Live from Paris”, amper een uur na de livestream. Mogelijke edits en aanvullingen volgen nog.
Inhoudsopgave
1 – Google Lens verbeterd (but who cares)
“The age of visual search is here”, stond er te lezen op de slide achter CEO Sundar Pichai. Google Lens… gebruikte jij dit al, eigenlijk? Ik niet echt. Maar goed, die is nu verbeterd.
Lens vertaalt niet alleen meer tekst, maar ook context. Zo neemt hij een bestaande achtergrond mee over. Sja, meer weet ik er ook niet van. Zoals ik zei, ik gebruik Lens niet echt.
Nog een paar oneliners die het doel duidelijk maken: “If you can see it, you can search it.” en “Your camera is the new keybord.”
Nice. Misschien toch maar eens uitproberen. 😎
2 – Multisearch en “who took my cellphone?”
Aha, het eerste grote nieuws: Multisearch! Da’s een heel nieuwe manier van googelen: je kan niet alleen tekst, maar binnenkort ook foto’s invoeren in de zoekbalk.
Op een demo was het nog wat wachten, want iemand had de demo-gsm blijkbaar gepikt van het podium. Aah, de risico’s van live gaan and such. Of zat er een spy van OpenAI in de zaal? 😏 Multisearch is nu al online op mobiel in de VS. Binnen enkele maanden ook hier.
Dus… kwalitatieve visuals op je website? Su-per-belangrijk!
3 – Bard, de stoutmoedige chatbot
Ik noem ‘m vanaf nu gewoon Bald Bard. Want zoals eerder aangekondigd, zal Bard zich helemaal bovenaan de zoekresultaten nestelen. Daar beantwoordt hij elke mogelijke vraag die je maar hebt. Zoals elke andere chatbot, haja. (pff, so 2022).
Z’n content haalt Bard vers van het web. Van onze websites, dus. Over bronvermelding werd niks gezegd… En wij? Wij mogen vlak onder Bard blijven staan. Dankuwel, Sundar.
Meneer Pichai benadrukt nog dat kwaliteit, veiligheid en “groundedness” (gefundeerd zijn) voorop staan bij Bard. Ik hoorde hier ook “authentic voices” en “responsible AI” vallen.
Hoera. Denk ik.
💡 Update
Een voorzichtige blik op de toekomst? Duik dan in dit artikel: Heeft SEO nog zin voor je website?
4 – Google Maps: explore the real world!
Jaaa, deze vond ik wel cool. Hou je klaar voor een fullblown, immersive 3D-experience in Google Maps! Net zoals Google Streetview, eigenlijk… maar dan niet in het echt (euhm?).
Kom, het zag er wel zalig uit. Met geanimeerde weerbeelden, realtime drukte en zelfs indoor views van winkels en restaurants. Allemaal AI-generated to our heart’s content. Beetje Sims-achtig!
Ondertussen was de demo-gsm teruggevonden (juij) en iemand trok ermee naar buiten om Search met Live View te demonstreren. Gewoon je gsm richten op de straat en bam, boven de daken zweeft alle info die je nodig hebt om de beste cappucino van ’t stad te gaan scoren.
Verder wordt de feature “Indoor Live View” uitgerold in alle grote airports, treinstations en shopping centers wereldwijd. As we speak.
Best wel handig allemaal. 👍
5 – AI meets Culture & Technology
En tot slot, om ook de creatievelingen (ha, de ironie!) content te stellen, werden er nog enkele andere AI-features voorgesteld:
- “Blobs” die je opera kan laten zingen. Waarom, vraag ik me dan af.
- Woolaroo: neem een foto van iets en je krijgt het woord in gelijk welke taal.
- Women in science: vrouwelijke wetenschappers worden online meer in de picture gezet.
- Meer kunst online: je kan inzoomen op een meesterwerk en virtueel in je huis ophangen.
- We zagen een hologram van een element uit de tabel van Mendeljev. Cool.
Sundar Pichai sloot deze Google “Live from Paris” af met een mysterieuze blik op de toekomst. Google Search moet natuurlijk en intuïtief aanvoelen. Onze zoekopdrachten mogen niet beperkt worden tot woorden in een vakje. Google is nog maar begonnen.
“The best is yet to come”, aldus Sundar. 🪄
Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard
Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!