Weet jij wat een alt-tekst is? Ook wel aangeduid als alt-tag, al is dat strictly speaking niet hetzelfde. De meeste ondernemers weten wel dat het iets te maken heeft met afbeeldingen die je online plaatst. Juist!
Alt-teksten vind je terug op websites, in je mailbrowser en sinds kort kan je ze ook invullen bij je social media posts. Al opgemerkt? Maar wat is een alt-tekst nu precies? Wat is het nut ervan? En wat heeft het te maken met SEO?
In dit blogartikel leg ik je dat graag uit, toon ik je praktische voorbeelden en krijg je nog extra SEO-tips om je afbeeldingen in googleproof conditie te houden. Let’s go! 😎
Wat is de alt-tekst en wat is het nut ervan?
Alt-tekst staat voor “alternatieve tekst”. Deze tekst biedt een alternatief voor wat er te zien is op de bijhorende afbeelding. Waarom is zo’n tekst(je) nodig dan?
Dat heeft 2 goede redenen:
- Oorspronkelijk is de alt-tekst bedoeld voor blinden en slechtzienden. Zij kunnen hem laten voorlezen met een schermlezer en zo “zien” zij ook wat er op de visual staat.
- Daarnaast is zo’n alt-tekst nuttig om vertraagde laadtijden of foutief laden op te vangen. Dan krijg je als lezer dus de tekst te zien in plaats van de afbeelding.
In beide gevallen draait het om een positieve gebruikservaring. Daarom hoort een alt-tekst eerst en vooral descriptief of beschrijvend te zijn.
Waarom je de alt-tekst vanaf nu toevoegt aan élke afbeelding
Nu, een optimale gebruikservaring is één zaak. Ongetwijfeld weet je al dat alt-teksten óók invloed hebben op je SEO-score.
Dat komt omdat Google de afbeeldingen op je website evenzeer “leest”. Dan bedoel ik dus álle visuals in je mediabibliotheek. Ook dat kleine icoontje daar onderaan, ja. Of jouw logo op elke pagina.
Dus, hier slim gebruik van maken is de boodschap! Gouden raad: laat je alt-teksten nooit leeg, maar verwerk je keywords erin (indien mogelijk). Dan is de kans meteen een pak groter dat je ook goed rankt bij Google Afbeeldingen.
Goed ingevulde alt-teksten dragen bij tot een betere SEO-score van elke webpagina en uiteindelijk van je hele website.
Drie must-do’s voor goede alt-teksten + voorbeelden
1 – Een zinvolle omschrijving mét keyword erin
Een goede alt-tekst is descriptief: hij omschrijft wat er op de visual staat en houdt rekening met het doel. Zoals je ziet, krijg je in WordPress het advies om de alt-tekst leeg te laten als de afbeelding “puur decoratief” is.
Hoezo? Wel, neem nu een bloemenveld als sfeerfoto op een salespagina. Die foto geeft geen waardevolle informatie mee, tenzij je bloemen verkoopt. Makes sense? Volgens WordPress wel.
Dan zeg ik: jammer van de verspilde kans! Voor alt-teksten geldt: beter íets invullen dan niets. Ideaal is een zinvolle omschrijving waar de lezer/luisteraar echt iets aan heeft mét een keyword erin verwerkt.
Voor alt-teksten geldt: beter íets invullen dan niets. Ideaal is een zinvolle omschrijving waar de lezer/luisteraar echt iets aan heeft mét een keyword erin verwerkt.
2 – Vermeld het focus keyword én secundaire keywords
Elke SEO-proof webpagina is gericht op een focus keyword met enkele secundaire keywords.
Laat dat hoofdzoekwoord terugkeren in minstens 1 alt-tekst op die pagina. Standaard stop ik dat al meteen in de uitgelichte afbeelding (hoofdafbeelding) van de webpagina. Verwerk hierin eventueel ook je bedrijfsnaam.
Stop je secundaire keywords (als dat lukt) in de andere alt-teksten. Doe dat altijd op een natuurlijke manier en hou rekening met de “voorleesflow” van de hele webpagina.
💡 Je bijschrift is letterlijk wat je nog onder je foto kan bijschrijven. Ideaal voor een bronvermelding of extra uitleg. Zie ook verderop bij de extra SEO-tips.
💡 De beschrijving kan je ook invullen, maar hoeft niet. Ik vind nergens terug dat dit extra SEO-waarde biedt. Toen ik nog bij een marketingbureau werkte, ‘moest’ ik de alt-tekst altijd hier kopiëren. Better safe than sorry…
3 – Schrijf bondig, prettig en vooral mensgericht
Hou je alt-teksten lekker bondig. Hier zijn geen regels voor, maar denk opnieuw klantgericht. Mijn advies: beperk je tot 1 begrijpelijke zin die prettig leest. Vermijd een droge opsomming vol keywords.
Een goede alt-tekst schrijf je niet zomaar vlug-vlug. Je denkt er best even over na, yep. En moet het nog gezegd? Altijd met de lezer/luisteraar in het achterhoofd.
💡EXTRA LEESTIP!
En Myriam, hoe zit dat eigenlijk met die metateksten? Aha! Dat lees je hier: Onweerstaanbare metateksten? Spring eruit met je meta-titel, URL en meta-omschrijving
5 extra SEO-tips om je afbeeldingen te optimaliseren
Tot slot nog 5 extra SEO-tips om je afbeeldingen te optimaliseren, zowel voor Google als voor je lezer. Heel makkelijk zelf toe te passen! Neem er misschien wel eerst een koffieke bij… ☕
1 – Kies voor authentieke beelden
Kies voor unieke, authentieke visuals op je website. Eigen brandingfoto’s zijn altijd beter dan afgelikte stockfoto’s. Investeer in een fotoshoot, dan kom je zoveel geloofwaardiger over.
Gebruik je toch stockfoto’s, vermeld dan altijd de bron in het onderschrift.
2 – Hou je mediabibliotheek proper
Een “propere” mediabibliotheek is een must. Gooi ongebruikte visuals meteen in de prullenbak, zodat ze geen onnodige ruimte innemen.
En als je nieuwe afbeeldingen uploadt, geef die dan een nette bestandsnaam mee. Geen “DCN25499561.jpg” of “Marc foto klein”, maar “Marc Huppeldepup, zaakvoerder Hupsie Pupsie”.
Geef ook een deftige titel mee in WordPress en vul al meteen die alt-tekst in.
3 – Comprimeer je fotobestanden
Let op de bestandsgrootte van je afbeeldingen. Te grote foto’s vertragen je website enorm en… tja, tot hier mijn technische kennis. Ik hou me liever bezig met mijn expertise. Jij?
Er bestaan tal van plug-ins die je helpen je mediabibliotheek te onderhouden. WP Smush is bijvoorbeeld een zeer gebruiksvriendelijke tool.
💡TOOLTIP!
WP Smush comprimeert jouw afbeeldingen automatisch bij het uploaden en doet nog vele andere dingen waar jouw SEO-score alleen maar beter van wordt. Supersimpel, zelfs voor beginners.
4 – Vergeet de captions niet
Maak ook handig gebruik van het bijschrift (of caption) vlak onder de plaatjes. Ook daar kan je opnieuw je keywords in verwerken.
Wist je trouwens dat mensen die captions extra aandachtig lezen? Terwijl ze de rest van je artikel slechts diagonaal scannen. Echt! Denk hier wel bij na: is een caption altijd even nuttig? In een educatief blogartikel horen ze eerder thuis dan op een salespagina, right.
5 – Schakel lazy loading in
Tot slot: lazy loading of letterlijk ‘lui laden’. Deze functie zorgt ervoor dat afbeeldingen op je webpagina pas laden als de bezoeker ernaartoe scrolt. Dat maakt de algemene laadtijd van je webpagina natuurlijk een pak sneller.
Vooral aan te bevelen bij pagina’s waar heel veel plaatjes op staan, bijv. met productfoto’s of sfeerfoto’s van een vakantiehuis. Hoe schakel je deze functie in? Vraag dit zeker na bij je webdeveloper.
Aan de slag met jouw alt-teksten!
Dat waren mijn tips over alt-teksten en SEO-proof afbeeldingen. En? Ga je er direct mee aan de slag? Heb je nog extra tricks of toevoegingen? Gooi ze in de comments. Ik lees ze graag. 🙌
Of begin je liever bij het begin?
SEO start met de score van je eigen website. Die kan je heel eenvoudig zélf achterhalen met mijn favoriete SEO-tool Übersuggest.
In een gratis video laat ik zien hoe je dat doet. Binnen dit en een kwartier weet je al hoe je ervoor staat. Goesting om er direct in te duiken? Vraag hieronder jouw gratis videotutorial aan!
Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard
Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!