Een vliegende start(er)

een rechte en lange startbaan in een uitgestrekt landschap. De zon schijnt volop. Klaar voor een nieuwe start.

Bon. Laten we het eens hebben over de eerste vuistregel in Ondernemersland: positioneer jezelf meteen stevig, duidelijk en doelgericht.

Als beginnend zelfstandige is dit niet zo evident. Want hoe begin je daaraan? Waar doe je zoiets? En vooral: wat vertel je dan best wel of misschien net niet?

Ik neem er het voorbeeld bij van een dame, achterin de dertig, die eindelijk de stap heeft gezet naar het ondernemerschap. Ze wil zelfstandig schrijven, want dat doet ze graag. Het liefst van al eigenlijk. Voor bedrijven, KMO’s of de kleine zelfstandigen bijvoorbeeld. Copywriting heet zoiets, reclameteksten in het schoon Vlaams. Of andere zakelijke teksten zoals persberichten, brieven of websitepagina’s. Ook bestaande teksten wil ze gerust opfrissen en reviseren. Toegegeven, ze wás best wel graag leerkracht Nederlands.

Websites kan ze trouwens ook helpen bouwen. Ze runt zelf al meer dan tien jaar verschillende blogs en dus kent ze wel een ferm aantal knepen van het vak. Ze werkt hiervoor met WordPress, wat ze heel gebruiksvriendelijk vindt.

Ze hoopt heel persoonlijk te mogen schrijven ook, voor de gewone man in haar straat. Daarbij denkt ze aan alle Grote Momenten in het leven waar een mens al eens lyrisch van wordt, maar dit gevoel zelf misschien niet goed weet uit te drukken. Voor zulke mensen wil ze er dus kunnen zijn, luisterend oor inbegrepen.

Administratie is haar tweede natuur. Organiseren, communiceren, perforeren en klasseren. Ze put daar simpelweg voldoening uit. Vreemd genoeg, want ze weet: niet iedereen wordt daar even warm van als zij. Maar ze wil haar opgedane ervaring als secretaresse zeker uitlenen aan wie daar acute nood aan heeft. Freelancen in de brede zin van het woord, noemt ze het zelf.

Dan komen we terug tot de hamvraag van dit artikel: hoe zet zo iemand zich meteen stevig in de markt? Hoe laat ze duidelijk weten aan heel Vlaanderen dat ze uitermate gedreven is in alles wat ze doet? Dat ze best wel het verschil kan maken voor haar klanten door haar persoonlijke en gerichte aanpak? Dat ze steeds weer haar ervaring uitbouwt dankzij die constante honger naar nieuwe kennis? En dat ze als nieuwkomer verdomd veel goesting heeft om dat alles te bewijzen ook.

Het antwoord is simpel: ze schrijft al haar doelen en kwaliteiten neer in een blogpost en deelt die vervolgens op al haar sociale mediakanalen met enkel dit voor ogen: zoveel mogelijk likes en shares versieren. En wie weet, misschien zelfs een klant of twee.

Myriam Beeckman is al jaren verslaafd aan twee dingen: schrijven en het web. Daarom werd ze freelance copywriter met focus op WEB & SEO. Haar liefde voor boeken kan ze kwijt als ghostwriter voor visionaire ondernemers. Ze noemt zichzelf een omnihongerig wezen, altijd op zoek naar de nieuwste trends en ontwikkelingen. Daarmee haalt ze dan uit. Genadeloos creatief zelfs.