Sinds de komst van AI-chatbots is het nu wel zeker: de oude SEO-blog is niet meer. Google en andere zoekmachines presenteren hun gebruikers een heel nieuwe online zoekbeleving. Willen nóg betere antwoorden renderen op de vele zoekvragen.
En ’t is simpel, hoor. Wij, contentmakers en copywriters, moeten gewoon mee evolueren. De manier waarop we altijd al aan SEO hebben gedaan, is achterhaald. En maar goed ook. Want geef toe, het was al effe een uitgeholde klucht.
In dit artikel heb ik het over het nieuwe SEO-bloggen. Een manier die gek genoeg – nou, eigenlijk niet – dicht aanleunt bij de oorspronkelijke bedoeling van een blog: waardevolle informatie delen.
Content is niet langer king. The expert is emperor now.

Wat is een SEO-blog niet (meer)?
SEO-bloggen is NIET zomaar wat keywords in een tekst stoppen. Ook al heb je die keywords gevonden met een tool of ben je afgegaan op de suggesties die Google of ChatGPT je gaf. 😏
Nope, dat doet het ‘m niet meer. Kan je net zo goed een annonce zetten in de krant. De beste garantie om NIET gevonden – laat staan gelezen – te worden door nieuwe geïnteresseerden online.
Een SEO-blog is ook NIET meer een tekst die volgestouwd zit met hetzelfde zoekwoord en massa’s links. Voor het getrainde oog overduidelijk overgeoptimaliseerd. Voor de SEO-leek allesbehalve prettig om te lezen. En voor Google al veel langer een big no-go.
Maak alleen nog superwaardevolle SEO-blogs vanaf nu. Content is niet langer king, beste lezer. The expert is emperor now.
Wat is een goeie SEO-blog wel?
Ha! Het wordt eigenlijk simpeler met de dag. Dagen die gedomineerd worden door ChatGPT en AI-gestuurde zoekmachines, waarbij elke nanoseconde steeds meer rommel wordt gespuid op het net.
Hoe spring je daaruit met je website? Hoe kom je in dat chatvakje van Google terecht als geciteerde bron?
Antwoord: maak alleen nog superwaardevolle SEO-blogs. Content is niet langer king, beste lezer. The expert is emperor now.
Concreet: een goeie SEO-blog…
- focust op een zeer specifiek topic voor een zeer specifiek doelpubliek,
- geeft uitgebreid antwoord op alle relevante vragen rond dat topic,
- is een authentieke tekst, geschreven door een expert, die gul is met zijn knowhow,
- vertrekt van onderzoek, cijfers, praktijkervaringen, voorbeeldcases…
Dat zijn de blogs die het AI-tijdperk overleven in Google. Waarom ik dat zo zeker weet? Omdat ik nu al jaren elke dag meespeel op de Googlespeelplaats en ervaar wat pakt en niet in de branches van m’n klanten.
Daarbij, hoogkwalitatief bloggen is niets nieuws. Het heeft altijd al gewerkt. Maar het is tijdsintensief. Weinig bedrijven waren tot nu toe bereid deze investering te maken, omdat het ‘ook nog wel met minder lukte’… Nu niet meer.
Wat SEO-bloggen deed voor deze klant:
Je ziet hier de SEO-metrics van een verzekeringskantoor met 3 medewerkers in een kleine Vlaamse stad. De grafiek toont de evolutie in websiteverkeer. Inderdaad, onze samenwerking startte in juli 2022.
Pieter wilde al zijn kennis deftig etaleren op zijn website. Waarom? Zodat zijn bestaande klanten op elk moment toegang hadden tot ‘zijn hoofd’ in de vorm van heldere, vlotte en correcte blogartikels. Hij wilde eerst en vooral bloggen om zijn lezers te helpen. De ideale insteek!
Maar, opperde ik, wat als Pieter met diezelfde blogs ook nog eens een nieuw publiek aantrok? Hij was volledig mee met m’n SEO-verhaal, maar verwachtte er niet al te veel van. Zeker niet in zijn markt die gedomineerd werd door grote spelers als KBC, Ethias, Axa, DVV…
Maar bon, hij was wel curieus. 😉
Ik wilde Pieter ook niets beloven, zolang ik zijn online markt niet had kunnen “bespelen”. Ik beloofde wel m’n uiterste best te doen om een haalbare SEO-blogstrategie uit te werken en kruiste m’n vingers nadat we de eerste blogartikels online hadden gezet.
Tot onze grote verbazing bleek Google onze SEO-blogs bijna onmiddellijk te smaken. Blog na blog belandden we voor de bedoelde keywords (met mooie zoekvolumes!) in de TOP 10, pardoes tussen de groten. Dat leverde instant meer kliks en dus meer gericht verkeer op naar z’n website.
Ongelofelijk, hé! Of nee, eigenlijk niet…
We schreven gewoon superwaardevolle blogs, vol authentieke expertise en op een menselijke manier gebracht. Iets wat de lezer écht vooruithielp. Ook voor Google was dit BINGO!
Elke online markt is anders: veel of weinig concurrentie, veel of weinig zoekvolume, wel of niet relevant om in te zetten op bepaalde contenttypes. Soms is SEO-bloggen niet eens de meest interessante piste.
Hoe schrijf je een SEO-blog met impact? (6 stappen)
Hoe doe je dat nu, SEO-bloggen met impact? Wel, ook deze blog is een SEO-blog. 😉 Dus ik verklap jou zeer graag mijn eigen werkwijze in 6 stappen.
STAP 1: Leer je online markt grondig kennen
Bij elke nieuwe klant breng ik eerst de online markt grondig in kaart:
- SEO-audit: de ‘as is’ van de eigen website + technische issues wegwerken
- SEO-research: online concurrentieanalyse + XL keywordonderzoek
- SEO-contentstrategie: rond relevante & haalbare focus keywords
Elke online markt is anders, net zoals dat offline het geval is. Veel of weinig concurrentie, veel of weinig (zoek)vraag, wel of niet relevant om in te zetten op bepaalde contenttypes. SEO-bloggen blijkt soms niet eens de meest interessante piste…
Uiteindelijk puzzel ik voor elke klant een SEO-contentstrategie op maat in elkaar, waarmee we de beste kans maken om te scoren online. Die strategie covert doorgaans 12 maanden nieuwe content.
STAP 2: Maak je huiswerk voor elke SEO-blog
Na de strateeg komt de uitvoerder, in dit geval de SEO-copywriter of contentmaker, die maand na maand de contentstrategie verder uitrolt. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat jij dat bent? 😉
Voor je elke SEO-blog uitschrijft, heb je nog apart huiswerk te doen, nl. SEO-research op blogniveau:
- Welke secundaire keywords zijn interessant om in de SEO-blog te verwerken?
- Welke concurrenten staan momenteel in de TOP 10 en hoe ziet hun content eruit?
- Hoe kan je die concurrenten minstens evenaren met jouw SEO-blog?
Op basis daarvan maak je de outline van je SEO-blog klaar. Let op: je bent nog altijd NIET bezig met je eigen verhaal, nee. Je focust eerst en vooral op wat de markt wil. Zij vragen, jij draait!
STAP 3: Vertrek vanuit unieke expertise
Staat de outline van je SEO-blog klaar, dan kan je die beginnen vullen met unieke expertise.
Geen samenraapsel van andere blogs of een AI-gegenereerde tekst. Hoe verleidelijk ook, je concurrent doet op dit moment juist hetzelfde. Voor de lezer en Google 1 oppervlakkige pot nat.
Wat dan wel? Deel jouw unieke visie over het topic op basis van ervaring, onderzoek en cases. Zorg dat je SEO-blog inhoudelijk een BOM is. Zo – en alleen zo – claim je je expertstatus online.
Schrijf je niet voor jezelf, maar voor een ander? Zorg dan dat je de expert-ter-zake op regelmatige tijdstippen interviewt. Stel je vragen in functie van je SEO-blogs en maak er iets onnavolgbaars van.
STAP 4: Schrijf authentiek én SEO-proof
Een SEO-proof blog uitwerken is een mix van authentiek schrijven en on-page SEO-kennis toepassen.
In de eerste plaats: schrijf natuurlijk in je eigen communicatiestijl of die van het bedrijf. Schrijf om je lezer te helpen, te plezieren. De inhoud van je artikel is een waardevol cadeau. Zo mag je dat werkelijk bekijken.
Maar Google (of elke andere zoekmachine) leest ook mee. En die heeft nog steeds een technische bril op. Er zijn dus wel enkele dingetjes die je moet weten om Google je tekst helpen te verstaan.
Dat heeft o.a. te maken met keywords, maar nog met vele andere SEO-elementen ook. In deze blog over authentieke SEO-teksten ga ik daar iets dieper op in.
STAP 5: Voer je SEO-blog correct in
Volgende stap is je blog SEO-proof in je website stoppen. Ga er niet zomaar van uit dat de webdeveloper weet (no offence, maar de ervaring spreekt hier opnieuw) hoe je een tekst Googleproof invoert.
De webdeveloper is een krak in de websnelheid verbeteren, schitterende code schrijven en de technische coulissen managen… Maar die on-page SEO is toch nog een apart takje.
Ik pleit er zwaar voor dat de copywriter of contentmaker zijn SEO-blog zelf in de website stopt. Extra voordeel: je kan dan nog een SEO-check doen op je tekst en bijsturen indien nodig. Dat doe je met een SEO-tool als Yoast of Rankmath (allebei voor WordPress).
STAP 6: Volg op en optimaliseer – zeker doen!
Eens je blog gepubliceerd, dan begint de FUN pas echt. Althans voor deze SEO-contentstrateeg: 😇
- Hoe pikt Google je SEO-blogs op?
- Op welke positie vlieg je de charts binnen?
- Voor welke keywords scoor je wel of net niet?
Dat volg je voor je hele website makkelijk op in een SEO-tool als Ubersuggest.
Maand na maand zie je of je strategie pakt. Of je meer zichtbaar wordt, gevonden wordt op de goeie keywords en waar je nog kan optimaliseren. En dat kan je. Net in deze allerlaatste stap zit de winst!
Stel je voor dat je met je blog voor een zeer interessant keyword blijft steken op positie 14. Enkele kleine ingrepen kunnen je content regelrecht naar die eerste zoekpagina katapulteren. Jammer toch, als je dat niet weet?
Da’s SEO-bloggen, beste lezer. Dat en niets minder
Denk je nu: Jaaa, dag dan en bedankt!
I get it. Het is veel. Het is intens. Maar het is o zo krachtig als je ’t op deze manier doet… op voorwaarde dat je doelpubliek er zit, natuurlijk.
Want Google is maar 1 marketingkanaal, net als social media, je mailings of gaan netwerken. Vraag jezelf eerlijk af: hoeveel tijd stop je daar nu in? Hoeveel return krijg je daar momenteel uit?
En als je nu denkt: Myriam, ik geloof niet dat Google mijn kanaal is. Dan: fine by me.
Maar doe jezelf een plezier en STOP dan nu meteen met dat annoncebloggen. Je bereikt er NIETS mee op deze manier. Je stopt er massa’s tijd in en wat levert het je op?
*pijnlijke stilte*
Hier, een bakje troost. 😉
Tijd om je expertstatus te claimen online
Kijk. Ik vind het geweldig dat je gelooft in bloggen als middel om je expertise te verspreiden. Doe maar als je dat graag doet. Maar verwacht dan niet dat Google je beloont voor een ‘mooie tekst met wat keywords in’.
Als je:
- Google wél ziet als een waardevol kanaal om nieuwe leads aan te trekken,
- wél gefascineerd bent geraakt door de kracht van SEO-magie,
- wél bereid bent die tijdsinvestering te maken op lange termijn,
Dan kom je maar eens babbelen met mij. Ik bijt me met plezier vast in jouw online markt en/of ik train jou of je marketingteam om zelf die expertstatus te claimen online.
Deal? 😎
Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard
Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!