Een blog schrijven in WordPress? 5 SEO tips voor beginners

Een blog schrijven in WordPress mét impact, hoe doe je dat?

  • Zodat Google je fenomenale blogartikel ook effectief oppikt en toont aan geïnteresseerde ‘googelaars’.
  • Zodat nieuwe bezoekers nog eens terugkomen, zich abonneren op je schrijfsels en uiteindelijk enthousiaste klanten worden.
  • En zodat jij, beste contentkrak, de moed niet verliest… omdat er geen kat op je blogs afkomt. 😿

Ik gaf je net drie onweerstaanbare redenen om verder te lezen. Doe dat vooral. Want wat nu volgt, zijn 5 cruciale SEO tips voor beginners om een succesvolle blog te schrijven in WordPress.

🎉 Hoera, dit blogartikel kreeg een update op 18/09/2023

Een blog schrijven in WordPress - 5 SEO tips voor beginners

Een blog schrijven in WordPress: waarom?

Alrightie, de opdracht is duidelijk: je moet – nee, je wil – een blog schrijven in je WordPress website.

Misschien eerst even zeggen: goeie keuze CMS (of websiteplatform). Mocht je daar nog aan twijfelen: WordPress is het populairste platform wereldwijd. En ook ik ben fan. Toegankelijk, betrouwbaar en eindeloze mogelijkheden. Hier typt een zeer tevreden gebruiker in die 15+ jaar als contentbeheerder.

Je wil nu blogs schrijven in WordPress. Dan vraag ik jou eerst: en met welk doel? Dan antwoord jij me iets als: “Nou, ik heb boeiende dingen te vertellen. Die wil ik graag delen met de wereld.” Nog iets? “Tuurlijk wil ik ook dat m’n blogs gevonden worden in Google.” Aha, slim!

Daarom: een blog schrijven begint met de zoekvraag van de lezer. Naar welke informatie is hij precies op zoek? Wil hij de beste boekhouder vinden van Wetteren? (spoiler alert: dat is mijn zus 🙂 ) Wil hij weten waarnaartoe en wattedoen deze zomer in eigen land? Wil hij iets bijleren over cybersecurity, social media marketing, manuele relaxatietherapie of succesvol bloggen… om maar iets te noemen?

Dan geef je hem in je WordPress blog precies wat hij wil. Hoe je dát achterhaalt?

TIP 1 – Start met een zoekwoordenonderzoek

Meteen mijn allerbelangrijkste SEO tip voor jou: vertrek altijd van een zoekwoordenonderzoek. Geen zorgen, dat is echt niet zo moeilijk als je denkt. Oké ja, je stopt er wat tijd in. Maar denk eens aan al die nieuwe bezoekers die straks feilloos de weg naar je blogs vinden. En blijven vinden! Dat is – echt waar – goud waard.

Voor je zoekwoordenonderzoek raad ik je deze betrouwbare keywordtools aan:

Jazeker, Google zelf. Want zodra je een zoekopdracht intikt, laat Google je automatisch suggesties zien. Ook in de rubriek “Mensen vragen ook” staan goeie vragen die dienen als inspiratie voor de blog die je straks gaat schrijven in WordPress. En check ook eens helemaal onderaan de zoekpagina. Noteer deze suggesties alvast.

Ubersuggest en Answer The Public hebben momenteel (2023) nog een gratis of freemium basisversie. Je vindt nog honderden andere keywordtools op de markt die ongeveer hetzelfde werken, maar ik hou het graag bij deze tools. Ze doen hun werk goed, punt.

Hoe ik er concreet mee aan de slag ga, lees je in dit blogartikel: Een zoekwoordenonderzoek in 7 heldere stappen. Je vindt er zelfs nog een handige infografiek om te pinnen of te downloaden. 😉

Uiteindelijk krijg je antwoord op deze vragen:

  • Hoe vaak tikken mensen in jouw doelregio dit zoekwoord in? (zoekvolume)
  • Welke andere zoekwoorden geeft de tool jou? (zoekwoordsuggesties)
  • Hoe gegeerd is elk zoekwoord op de keyword markt? (concurrentie)

Maak zo je lijstje op van keywords die tegelijk hot en haalbaar zijn. Hoe concreter, hoe beter!

💡 Nvdr:

Omdat ik Ubersuggest dus echt de max vind, heb ik ondertussen de betalende versie genomen. Die gebruik ik om mijn eigen SEO-contentstrategie uit te tekenen. En die van mijn klanten, natuurlijk. 💪

TIP 2 – Bouw url & H1-titel op rond hot keywords

Volgende SEO tip! Kijk eens naar de titel van dit blogartikel? Die heb ik niet toevallig gekozen. Het zoekwoordenonderzoek voor deze blog wees uit dat “blog schrijven in WordPress” en “SEO tips voor beginners” op dit moment hot en haalbaar zijn om succesvol op te ranken.

Dus stopte ik net deze zoekwoorden in de hoofdtitel. In SEO vakjargon noemen we die de H1-titel. WordPress vormt de H1-titel automatisch om tot de url (websiteadres) van jouw blogartikel. Zo maak je het voor Google en je lezers kristalhelder waarover je blog gaat.

“Goede SEO copywriting valt net níet op, omdat je in de eerste plaats schrijft voor mensen. Toevallig zit die vlotte tekst doorspekt van zoekwoorden, iets wat Google dan weer oppikt.”

TIP 3 – Volg de basisregels van goede SEO copywriting

Na de H1-titel schrijf je de intro of inleiding van je WordPress blog. Ook daarin verwerk je al meteen die hot keywords. Doe dat op zo’n manier dat je de lezer niet stoort. Goede SEO copywriting valt net níet op, omdat je in de eerste plaats schrijft voor mensen. Toevallig zit die vlotte tekst doorspekt van zoekwoorden, iets wat Google dan weer oppikt.

Na de intro van je blog volgt al een eerste tussentitel die hiërarchisch gezien net iets minder belangrijk is dan de H1-titel. Daarom noemen we de tussentitels op dit niveau de H2-titels. Google beschouwt die wel nog altijd als kerninfo. Dus wat denk je? Ook hierin verwerk je, waar mogelijk, relevante zoekwoorden en hun synoniemen.

SEO copywriting is soms puzzelen, yep. Maar ik bekijk het eerder als een gezonde uitdaging. 😁

Onder elke H2-titel schrijf je telkens enkele blokjes gewone tekst. Maak je alinea’s niet te lang: 3 tot 4 regeltjes per alinea blijft prettig leesbaar. En onze zoekwoorden? Juist, die laat je ook in de gewone tekst een paar keer vallen.

Is dat alles? Euhm, not really.

TIP 4 – Schrijf in WordPress met de Yoast plug-in

Zegt de naam “Yoast” je iets? Dat is een Nederlands bedrijf, opgericht door ene… Joost, jawel. Op tien jaar tijd groeide dit bedrijf uit tot een wereldwijde referentie voor SEO en SEO copywriting. In dit geval weet Yoast het dus zeker wél. (Sorry, die woordgrap lag voor het grijpen.)

Yoast werd beroemd om zijn plug-ins voor WordPress. Mocht dat nog niet het geval zijn, installeer die dan effe. Jouw beste 2 minuten tijdsinvestering ooit.

De basis plug-in is gratis en wat mij betreft onmisbaar voor SEO-copywriters en bloggers. Want hij fungeert als een extra paar ogen tijdens het schrijven van je WordPress blog. De betaalbare premium versie knapt daarnaast heel wat technisch SEO-werk voor je op.

Zo houdt Yoast voor jou in de gaten of je:

  • keyword density niet te hoog of te laag strandt,
  • tekst voldoende interne en externe links bevat,
  • blog genoeg woorden telt,
  • tekst vlot leesbaar blijft voor mensen – ja, die herkent dat,
  • en nog een heleboel andere parameters!

Maar daarover hoef jij je dus niet meer druk te maken. Want de Yoast plug-in monitort nu alles voor jou. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is zoveel mogelijk bolletjes op groen krijgen. Oranje is ook al ‘oké’, hoor. 😉

Je hebt het nu al zo’n 1000 woorden met me volgehouden, waarvoor mijn oprechte dank, dierbare lezer!

Klaar voor de finale?

TIP 5 – Geef je blog een finishing touch

Ga je voor die allesverpletterende impact met je WordPress blog? Dan heb ik nog deze finishing touch tips voor jou:

🖌 Geef je blog voldoende “lucht”

Dat doe je met kwalitatieve afbeeldingen, video’s, quotes, infografieken en… doodgewone witruimte. Zorg voor lees-RUST. Opsommingen worden in die zin ook altijd in dank afgenomen.

🖌 Maak elke blogtekst s.p.e.c.i.a.a.l.

Dit ezelsbruggetje heb ik uitgewerkt voor de lustige doe-het-zelf-schrijvers onder jullie. Dit is de ultieme schrijfchecklist voor een vlotte tekst die ook effectief wordt gelezen. Opgelet! Duik je in deze copywriting blogreeks, dan is dat op eigen risico. Wie weet wanneer je terug boven water komt.

🖌 Eindig je blog met een call-to-action

Maar zonder te vervallen in ‘platte commerce‘. Maak subtiel de omslag naar je eigen diensten. Push de lezer niet. Laat wel weten dat hij met vragen bij je terecht kan. Nodig hem uit om op je blog te reageren of de link te delen. Ga zeker in dialoog met je publiek.

🖌 Laat onder je blog een ‘bio auteur’ na

Die is dan vooral toegespitst op de nieuwe bezoekers die jou of je website helemaal niet kennen. Wedden dat je naam blijft hangen, nog lang nadat ze jouw fantastische blog van a tot z hebben verslonden?

Ga jij deze SEO tips toepassen in je volgende WordPress blog?

Ik hoor het graag. Of nee, ik léés het graag. Bij voorkeur in een blogartikel van jouw hand. Post gerust een link naar je blog of website in de comments.

Roept deze blog nu allerlei vragen bij je op? Schiet je in een lichte paniek? Ik kan je perfect leren hoe je SEO-proof blogt. Yep, ook jij kan dat.

Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard

Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!