SEO & Google tools genoeg te vinden online, dat wel. Maar welke gebruik je nu het best? Welke gebruik je ook écht? En als het even kan: welke zijn gratis en/of hun geld waard?
Als SEO-copywriter gebruik ik er welgeteld 10 en heus niet allemaal elke dag. Ik betaal maar voor 2 SEO-tools, al de rest is gratis.
Behaal ik er resultaten mee? Jazeker. Dat toon ik je met plezier wat verderop in dit blogartikel. Het geheim zit ‘m niet per se in die SEO & Google tools, hoor. Maar hoe slim je ze inzet voor je authentieke contentmarketing en websitebeheer. 🙌
Heb je die SEO & Google tools nu écht nodig?
Wel… JA, beste contentkrak.
Laat ons eerlijk zijn: zonder tools red je het NIET in SEO-wonderland. De tijd dat je zelf een zoekwoord koos, dat 500 keer in een nietszeggende tekst dropte en zo kon scoren in Google, is al lang passé.
Daarbij, SEO-optimalisatie omvat veel meer dan enkel content voorzien. Voor m’n VIP-klanten doe ik meer dan alleen SEO-teksten schrijven. De term SEO-contentbeheer dekt beter de lading, maar ja… zet dat maar eens op je kaartje.
Lekker duidelijk en zo. 🙈
Dit is wat ik maandelijks doe om te scoren in Google:
- De websitecontent gezond & up-to-date houden
- Verse SEO-content creëren
- De web- & SEO-metrics opvolgen
- Bijblijven met de online markt én de nieuwste SEO-trends
Ik ben geen SEO-techneut en kan dus geen technische problemen op m’n website oplossen. Maar ik hou die zaken wel in de gaten en signaleer foutjes asap aan de webdesigner. Wie monitort die anders, denk je? Juist, heel dikwijls niemand. 😳 Een pijnpunt bij vele ondernemers en kmo’s!
Zonder die SEO & Google tools zou m’n job driedubbel zo lang duren, zou ik geen accurate cijfers kennen of haalbare doelen kunnen stellen. En zouden we bijlange niet zo goed scoren als je hieronder ziet.
Maar genoeg gepreekt!
Aan welke SEO & Google tools heb je als SEO-contentbeheerder nu werkelijk genoeg om die magische top 10 te bereiken?
SEO-tools voor audit, keywordonderzoek en concurrentieanalyse
1/ Ubersuggest, dé SEO-tool voor kleine ondernemers en kmo’s
De SEO-tool waar ik elke dag het maximum uit haal, is mijn geliefde Ubersuggest. Sja kijk, ik heb Neil Patel opgegeten. 😜 Hij is zowat de Robin Hood van SEO-land en wil niks liever dan SEO toegankelijk maken voor iedereen, kleine ondernemers en kmo’s op kop.
Ik ben geen affiliate partner – laat dat duidelijk zijn – maar wil je serieus aan de slag met SEO, dan raad ik je aan een Ubersuggest abonnement te nemen. Slechts 29 euro per maand of 290 euro lifetime (najaar 2022).
Deze SEO-tool is betaalbaar, gebruiksvriendelijk, vrij accuraat en krijgt er steeds meer zotte functies bij.
Dit lukt vlotjes met Ubersuggest:
- Zoekwoordenonderzoek & contentideeën (bevat nu ook de tool AnswerThePublic)
- Concurrentieanalyse
- SEO-audit + on-page SEO checken
- Rank tracking (opvolging van je keywords)
- Backlinkprofiel van jezelf én je concurrenten
2/ Google Keyword Planner, hetzij: plan B
Mocht er ooit een bom vallen op het hoofdkwartier van Ubersuggest, dan zou ik ten eerste een duchtig potje bleiten. Ten tweede rechtkrabbelen en plan B activeren. Dat heet de Google Keyword Planner.
Ooit deed ik ál m’n keyword research met deze gratis Google tool die deel uitmaakt van Google Ads. Jeweetwel, om betalende advertenties op te zetten. Je keywords onderzoeken, dat kon en kun je nog altijd gratis met deze tool. Plus: je data komen rechtstreeks van de bron. Zalig, toch? Yepper.
Tot Google besloot de precieze zoekvolumes achter slot en grendel te steken voor al wie géén actieve Google Ads campagne had lopen. Damnit. Dat was ergens in 2016, geloof ik. Toen gingen heel wat SEO-experten op zoek naar alternatieven en zagen anderen hun kans schoon.
Nietwaar, Neil? 😉
3/ Screaming Frog, een handige SEO Spider tool
Schreeuwende kikkers en SEO-spinnen, whut? Relax, nerds zijn nu eenmaal zo. Wij proberen onze materie aantrekkelijk voor te stellen en wenden ons daarvoor ofwel tot het dierenrijk, ofwel tot de fantasywereld. #guilty 🧙♀️
Maar goed, Screaming Frog is een handige audittool voor de kleine en grote doe-het-zelver. Anders dan online software, moet je dit programma wel effe downloaden. Helemaal veilig, hoor.
Vervolgens tik je een domeinnaam in het daarvoor bestemde vakje en krijg je een Excelsheet met 100.000 tabbladen terug. Oké, hoe efficiënt ook, deze websitecrawler is wel wat overweldigend, maar…
Hij geeft je een uitermate compleet overzicht van hoe je website er SEO-technisch aan toe is. Elke pagina heeft een gedetailleerde uitdraai van alles wat er goed en fout aan is. Ik snap er niet alles van, toegegeven. Maar wel genoeg om de pijnpunten van een website bloot te leggen.
PS 1: Deze SEO-tool crawlt tot 500 url’s (pagina’s) gratis.
PS 2: Té overweldigend voor jou? De belangrijkste SEO-issues kom je eigenlijk ook te weten via de audittool van Ubersuggest. God, how I love it. 🤟
4/ Siteliner, de SEO-tool die duplicate content opspoort
Duplicate content of kortweg plagiaat: bahbah, vies! Dat we dubbele content op onze website hebben staan, is onvermijdelijk. Denk maar aan je bio-tekstje onder je blogs of terugkerende testimonials.
Gelukkig weet Google dat ook en bouwt-ie een marge van x-percent in, waarbinnen dubbele content nog net kan. Maar hele pagina’s kopiëren binnen je eigen website? Da’s simpelweg NOT DONE.
Sommige contentmakers lappen die ethiek vierkant aan hun laars en denken de zoekmachine te slim af te zijn. Newsflash: Google laat steeds meer zijn kwaliteitshonden los op het net. Beware! 🐶 (oké, die moest iets gevaarlijker ogen)
Met de SEO-tool Siteliner spoor je al die dubbele content supersnel op. En gratis tot 250 pagina’s. Probeer het nu gewoon: klik op de link, geef je website in en hop… je weet meteen aan welke dubbele content jij “schuldig” bent.
O ja, en deze SEO-tool vertelt je ook of je gebroken links (404 errors) hebt.
Trap niet – nooit! – in de val van de zogenaamde AI copywriting tools. Akkoord, het is creepy wat ze tegenwoordig al kunnen. Maar een schrijver van vlees en bloed vervangen? Dat lukt hen in geen 100 miljoen lichtjaar.
SEO-tools voor SEO-copywriting
Na de audit en de analyse is het tijd om SEO-vriendelijke teksten te schrijven. Nu, bij het schrijven zelf gebruik ik geen enkele tool. SEO-copywriting vergt een bepaalde kennis, maar vooral flink wat oefening. Hoe meer je het doet, hoe beter je erin wordt.
Trap niet – nooit! – in de val van de zogenaamde AI copywriting tools. Die genereren automatische SEO-teksten op basis van enkele trefwoorden. En akkoord, het is creepy wat ze tegenwoordig al kunnen. Maar een schrijver van vlees en bloed vervangen? Nope, lukt hen in geen 100 miljoen lichtjaar.
Wat ik wél doe, is mezelf checken met deze handige SEO-tools:
5/ Yoast SEO-tool voor WordPress
Als je WordPress zegt, dan zeg je de Yoast SEO plugin. En omgekeerd. 😊 Er zijn nog andere tools ook om je eigen schrijfsels te checken, maar het komt toch altijd neer op dezelfde afvinklijst.
Ikzelf ben dus zeer tevreden over Yoast. Een degelijke SEO-tool die alle on-page SEO elementen voor je checkt, de leesbaarheid van je tekst nagaat en je heel eenvoudig de metateksten laat invullen.
Aan de gratis basisplugin heb je al genoeg. De Premium versie (slechts 99 euro per jaar momenteel) geeft je nog iets meer mogelijkheden om de content over je hele website SEO-proof te houden.
6/ SERP snippet preview tool
Ben je copywriter en schrijf je voor je klanten in Word of Google Docs? Dan kan je jezelf niet checken in de website met een SEO-tool als Yoast. En wat dan met die metateksten?
Aha! Met deze handige SEO-tool (dankjewel, noorderbuur!) schrijf je je metateksten alvast wel op een correcte manier. Niet te lang en niet te kort, precies goed.
De SERP snippet preview tool geeft je een realistische preview van je snippet in Google, zowel op desktop als op mobile. Superhandig én gratis. 😊
Google tools voor je website
Tot slot nog enkele basistools die elke websitebeheerder verplicht bij z’n bookmarks moet zetten. Ze zijn niet toevallig van Google zelf en ook volledig gratis:
7/ Google Search Console
Met stip op nummer 1: Google Search Console die alle zoekdata voor je website netjes in grafieken giet.
Voor welke keywords rank je nu al? Op welke positie sta je met welke pagina? Hoe vaak wordt er doorgeklikt vanuit de Google zoekresultaten naar je website? Welke pagina’s worden wel of niet geïndexeerd? Ziet Google nog andere fouten op je pagina’s?
Gegevens rechtstreeks van de bron, dus. En onmisbaar voor iedereen die met SEO bezig is.
8/ Google Analytics*
Numero dos: Google Analytics. Deze gratis Google tool vertelt je wat bezoekers doen op je website ná die felbegeerde klik.
Hoe lang blijven ze op je pagina’s hangen? Waar klikken ze op door? Komen ze de week daarop nog eens terug? Onthou ook dat je hier ál je verkeer ziet, dus niet alleen vanuit het Google zoekvenster.
Daardoor is Google Analytics iets relevanter voor marketeers die bezoekers willen aantrekken via verschillende kanalen (denk aan social media, e-mailmarketing, etc.) en hun conversiegedrag op de website willen analyseren.
(*) Het einde van Google Analytics nadert… Deze tool zou niet voldoen aan de GDPR-normen. Er zijn genoeg andere tools op de markt die dat wel zijn. Over het beste alternatief zijn de marketeers op het moment van dit schrijven nog niet uit. Beetje sneu dus voor Google. En voor ons. 😬
💡 TOOLBOXTIP
Wist je dat ik samenwerk met Saar van Sarpa? Zij is websitesidekick en een krak in technische SEO. Speciaal voor m’n cursisten heeft zij de SEO Toolbox & Quick Scan ontwikkeld. Saar doet dan eerst een technische audit en installeert de belangrijkste SEO & Google tools op je website. Topchick! 😎
9/ Google Pagespeed Insights tool
Nog enkele belangrijke SEO-parameters zijn de snelheid en het gebruiksgemak van je website. Die kan je meten met de Google Pagespeed Insights tool. Gewoon je url intikken en hopsa!
Opgepast, wat je hier te lezen krijgt, is al heel technisch. Uit de kleurencodes kan je snel afleiden wat wel lezersvriendelijk is (groen) en wat je bezoekers keihard doet wegklikken (rood).
Simpel gezegd: alles wat je bezoeker belemmert om een fijne en snelle surfervaring te hebben, kom je hier te weten. Veel rood en oranje? Bespreek het zeker eens met je webdesigner!
10/ Google Site Kit plugin
Heb je alle voorgaande Google tools nu netjes gebookmarkt? Prima. Maar weet dat er ook een manier bestaat om deze 3 tools tegelijk te raadplegen, in 1 dashboard. 😁
Yesss! De Google Site Kit plugin laat je in 1 oogopslag de belangrijkste data zien van Search Console, Analytics én Pagespeed Insights. Waar dan? In de backend van je eigen website!
Opnieuw: er bestaan tal van plugins om het verkeer op je website te tracken, maar ik vind deze Google tool by far de beste. Terwijl je dan toch bezig bent in je website, krijg je in 1 klik een begrijpelijk overzicht van je metrics.
Dikke aanrader voor de niet-cijfertjesmensen onder ons!
Wat dan met die “grote” all-in-one SEO-tools?
Oooo ja. Ik ken ze wel, hoor. De all-in-one SEO-tools waar al die grote marketingbureaus over praten. Ze zijn niet per se beter of slechter, maar wel ingewikkelder.
Het staat je natuurlijk vrij om de free trials eens te testen:
- SEMrush: met doorgedreven concurrentieanalyse, ook interessant voor SEA.
- Ahrefs: vooral een linkbuilding tool, iets gemakkelijker en goedkoper dan SEMrush.
- Moz: de allereerste “SEO-autoriteit” op de markt, hun tool is ook al wat verouderd.
De vraag is of je die complexe tools eigenlijk nodig hebt om te scoren? Als je net als ik een solo-ondernemer bent of schrijft voor een “kleine” kmo in Vlaanderen, dan kan ik je geruststellen: NEE.
En gelukkig maar! Want deze all-in-one SEO-tools zijn ook nog eens pokkeduur. Waarom ik je dan aanraad om ze toch te volgen op social? Ze hebben toffe en leerrijke content. Slim spelen, hé. 😉
Het gaat niet om de tools, maar om de knowhow
Dat klopt! 🔨
Kijk, ik klap niet graag uit de biecht, maar je wil niet weten hoeveel miserie ik zie achter de websitecoulissen.
Het is niet omdat je met de grote bureaus en tools in zee gaat, dat je automatisch SEO-gebeiteld zit. Wel integendeel. 🙄
Weet je wat nóg meer waard is dan al die fancy pancy tools? De knowhow. Weten hoe je je website SEO-proof inricht en gezond houdt.
Benieuwd?
Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard
Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!