10 Black Hat SEO technieken: zo scoor je NIET hoger in Google

Black Hat SEO technieken worden nog steeds toegepast, bewust én onbewust. Jammer, want zo ga je echt niet hoger scoren in Google. Gohja… misschien wel voor even, maar nooit op lange termijn.

Als contentbeheerder ben je mee verantwoordelijk voor het imago van je eigen website. Dat wil zeggen: het figuur dat je slaat online. Google is daar bijzonder gevoelig voor.

Kwalitatieve, eerlijke content krijgt de absolute voorrang. Maar zoals in elk magisch sprookje ligt de dark side verleidelijk op de loer…

In dit blogartikel krijg je tekst en uitleg bij alle Black Hat SEO technieken die Google momenteel (2022) actief bestraft. Ik vatte ze voor jou samen in 10 behapbare topics. Naar believen door te scrollen en aan te klikken.

Maar eerst wat basiskennis

Hoger scoren in Google? Dat doe je NIET met deze Black Hat SEO technieken.

Wat is Black Hat SEO?

Black Hat SEO technieken zijn SEO-ingrepen die Google genadeloos afstraft. Vroeger werden ze vaak gebruikt om hoger te scoren in Google. Nu helaas nog. Toen bleven die trucjes ongestraft. Nu gelukkig niet meer.

Het doel van Black Hat SEO is hoger te komen in de zoekresultaten op een niet-zo-eerlijke manier. Websites die zich hiermee inlaten, zijn niet kwalitatief noch authentiek bezig. Want ze misleiden zowel de bezoeker als de zoekrobot.

Deze wanpraktijken hebben vaak sneller resultaat, ja… Maar als Google erover struikelt (en dat doet hij vroeg of laat), gooit hij je onverbiddelijk uit de ranking.

Je kon het vast al raden, maar ook White Hat SEO bestaat. Dat zijn alle eerlijke trucjes die je toepast om je pagina’s zo hoog mogelijk te laten scoren in Google. Da’s wat ik doe, bijvoorbeeld, als SEO-copywriter. 😉


Whatever you do… don’t turn to the dark side.
Use the force. The SEO force!

Eet wat de Google pot schaft: het E-E-A-T principe

Je kan het niet over Black Hat SEO hebben zonder te praten over het E-E-A-T principe van Google. Da’s alles wat een kwalitatieve website volgens Google moet uitstralen:

  • E = experience
  • E = expertise
  • A = authoritativeness of autoriteit
  • T = trustworthiness of betrouwbaarheid

Wist je dat er duizenden échte mensen, verspreid over de hele wereld, in opdracht van Google het internet afstruinen? Gewapend met de Google Quality Raters Guidelines. Da’s een online handleiding die heel regelmatig geüpdatet wordt. Momenteel 172 pagina’s. Klik gerust eens op die link…

De Google Quality Raters checken manueel of je website beantwoordt aan het Google E-E-A-T principe. Ook zij kunnen je penaliseren, omdat je website en/of content niet beantwoordt aan de kwaliteitseisen van Google.

Maar het E-E-A-T principe zelf is géén ranking factor. De Google Quality Raters gebruiken dit systeem louter om websites te beoordelen. Op basis van die bevindingen past Google zijn algoritme natuurlijk wel aan.

Google Quality Guidelines

In een ander hoekje van het web vind je de Google Search Central website. De in-house bibliotheek, zeg maar, van Google. In deze centrale kennisbank verzamelt Google alle spelregels voor ons, SEO-experten, die willen meespelen.

Langs dit portaal kom je terecht bij de Google Guidelines met deze onderdelen:

  • Webmaster guidelines
  • General guidelines
  • Content-specific guidelines
  • Quality guidelines

Aha, nu zijn we er! Die laatste set richtlijnen vertelt ons wat Google vooral NIET wil dat je doet op je website. Doe je dit stiekem wel, dan kan je website zomaar uit de zoekresultaten worden gekieperd. En dat wil je niet. Right.

Dus wat zijn die zogenaamde Black Hat SEO technieken dan? Ik ging voor jou door de Google Quality guidelines en vatte ze samen in begrijpelijk Nederlands. Oorspronkelijk 16 bolletjes, zoals je ziet, maar sommige zaken nam ik bij elkaar.

Hieronder geef ik je tekst en uitleg bij de 10 absolute NO-GO’S van SEO. Plus: wat je kan doen om ze te vermijden of op te lossen.

black hat seo technieken vlgs google
Alle Black Hat SEO technieken volgens de Google Quality Guidelines

10 Black Hat SEO technieken én hun oplossingen

1 – Automatically generated content

Automatisch gegenereerde content werd niet gemaakt door de mens, maar door “slimme” computersoftware, zoals AI copywriting tools en vertaalprogramma’s.

De kans is zeer groot dat je al eens op zo’n pagina bent beland. Soms is het ronduit obvious: slecht leesbare teksten of vertalingen waar wel honderdduizend keer het focus keyword in verweven zit.

Maar de nieuwste generatie AI content tools maken best wel enige indruk. De teksten die zij produceren, zijn van een oké basiskwaliteit. Dat heb je als lezer niet zo gauw door… Google dus wel.

Beetje ironisch, maar ook Google gebruikt AI tools om aan een rotvaart alle webpagina’s ter wereld te scannen. Heeft jouw AI tool een “vers” blogartikel samengeraapt uit de content van 20 bestaande blogs? Dan achterhaalt Keizer Google die Black Hat SEO techniek meteen.

Exit jouw website! 💥

Oplossing bij automatisch gegenereerde content?

Gewoon NIET doen. Laat een AI tool niet het werk doen waar jij juist je authentieke zelve én expertise in kwijt kan. Schrijf je websitecontent helemaal zelluf!

Wil dat dan zeggen dat je geen hulplijnen mag inschakelen? Natuurlijk wel. Het is heel normaal dat je research doet voor je blogs. Dat je rondleest en andermans kennis en ideeën oppikt.

Terwijl ik dit schrijf, staan de Google Quality Guidelines open in een ander scherm. Ik lees wat er staat (in het Engels), interpreteer, doe extra research en schrijf hier neer wat ik erover wil zeggen. Overgoten met míjn ervaring, expertise en humble opinion.

You do the same, ‘kay?

2 – Sneaky redirects

Weet je wat een redirect is? Niet echt? Een korte vergelijking:

Stel je voor dat je een huis bouwt. Je geeft bij de gemeente aan dat je daar woont. Maar plots verhuis je zónder iemand iets te zeggen. Hoeveel mensen staan binnenkort vruchteloos aan je deur? En hoe vinden ze jou ooit op je nieuwe adres?

Hetzelfde geldt voor elke pagina op jouw website. Die heeft een uniek webadres of URL. Als jij zonder boe of ba iets verandert aan die URL, dan heb je die pagina plotsklaps verhuisd. Wat dan met de oude URL? Die bestaat nog wel, maar er is niemand meer thuis. ERROR 404, zegt Google dan.

De oplossing is een ‘301 redirect’: aan Google vertellen dat je permanent bent verhuisd. Ja, zo simpel is dat. 😉

Maar wat is dan een sneaky redirect?

Je hoort het al, daar zit kwaad opzet achter. Zoals wanneer je Google laat geloven dat je pagina gaat over ‘mondmasker openbaar vervoer’ (zeer populair op dit moment volgens Google Trends). Terwijl je in werkelijkheid de bezoeker opzettelijk doorstuurt naar een pagina met gokreclame.

Vraag me niet hoe je dat technisch voor elkaar krijgt. Ik ben geen SEO-techneut. En al zeker niet wat betreft Black Hat SEO technieken.

Oplossing bij sneaky redirects?

Vrij voor de hand liggend: waag je er niet aan. Zo’n sneaky redirect komt er niet vanzelf. Dus hou er integere bedoelingen op na met je website. Blijf eerlijk met de bezoeker én met Google.

Of listig doen met links. In dit geval externe backlinks. Die krijg je normaal gezien als een andere website jouw content de moeite vindt om “terug naar te linken”. Bijvoorbeeld als eervolle vermelding in een blogartikel.

Voor Google is dat al van bij het prille begin (1998, het jaar waarin Armageddon uitkwam 😎) een belangrijk signaal geweest. Hoe meer van die backlinks jij krijgt, hoe hoger je stijgt in Googles achting. Want ja, dan moet je content echt wel bijzonder zijn!

Listige links? Uiteraard bestaan ze ook. Dan gaat het niet meer om een natuurlijke link, maar:

  • Je ruilt links tegen producten, diensten of links terug.
  • Je koopt een heleboel links. Ook de verkoper is hier in overtreding, trouwens.
  • Je zet een 2de website op, alleen om te kunnen crosslinken met jezelf.
  • Je plaatst massaal SEO-gastblogs en linkt in hoge mate terug naar jezelf.
  • Je laat AI software automatisch links genereren naar je website.

Geen zorgen.

Enkele gastblogs schrijven of een paar linkjes ruilen met friendpreneurs kan nog net, hoor. Dit gaat over grootscheepse acties, waarbij duizenden links op een niet-authentieke wijze worden verhandeld.

En ook deze Black Hat SEO praktijken laat je best “links” 😉 liggen:

  • Je website laten opnemen in een webindex (een pagina vol links) van slechte kwaliteit.
  • Links naar je pagina’s in de footers of templates zetten van verschillende websites.
  • Bij je comments op fora of blogs systematisch links plaatsen naar je eigen website.
  • Een online persartikel schrijven waarin je overmatig teruglinkt naar jezelf.

Laat je niet verleiden tot bovenstaande technieken. De bedoeling is dat je zoveel mogelijk kwalitatieve links aantrekt. En dat doe je enkel en alleen door kwalitatieve content te voorzien.

Werp je op als de expert in je vak, wees de pionier in je branche. Lever waardevolle pagina’s en artikels, gebaseerd op authentieke ervaringen en bevindingen. Verdien je links!

4 – Thin content

Ah! Over deze Black Hat SEO techniek kan ik kort zijn. Thin content betekent magere content. Van barslechte kwaliteit, eigenlijk.

Dit zijn pagina’s (of erger: hele websites) die misschien wel veel woorden bevatten, maar die een hele hoop bull verkopen.

De inhoud is niet waardevol, niet relevant, niet authentiek. Maar de pagina’s zijn wél SEO-proof gemaakt, snappie? Dus in eerste instantie scoren ze hoog, maar de lezer heeft er geen bal aan.

En Google? Tja, die is daar suuuuperstreng op en verwijdert je website meteen uit zijn ranking. Je kan dan zo goed als opnieuw beginnen (mwoehahaha 😎). En als je dénkt dat je website weer lezenswaardig is, mag je Google smeken om een herkansing.

Oplossing bij thin content?

Zorg ervoor dat je consequent ‘rich content’ plaatst op je webiste. Ik zal hier nog vaak in herhaling vallen, vrees ik… Kwalitatieve content komt neer op unieke, waardevolle inhoud.

Bouw een waarachtige website met een ethisch verantwoord doel en veel liefde voor je lezers. Dan komt *pinky promise* alles goed!

5- Cloaking

Cloaking betekent letterlijk “ergens een jas over hangen”. Dekmantelpraktijken, dus.

Toegepast op een website? Je kan een pagina zo inrichten dat wat de bezoeker ziet, iets helemaal anders is dan wat je aan Google presenteert. Een typisch voorbeeld van cloaking is witte tekst op een witte achtergrond.

Vroeger (toen de modem nog naast je oor stond te krijsen 😝) liepen zoekmachines met open ogen in deze Black Hat SEO techniek. Die witte tekst bestond namelijk uit honderden zoekwoorden. Google en co. konden die wel zien, maar de lezer niet.

Je moet weten: toen kwamen de pagina’s met de meeste zoektermen nog vlotjes bovenaan. Bezoekers blij, denk je nu? Nope. Want meestal gingen die pagina’s over iets totaal anders dan wat ze zochten.

Nog van die cloaking techieken:

  • Tekst laten zien aan Google, maar visuals aan de bezoeker.
  • Tekst achter visuals verstoppen.
  • Alleen bepaalde tekst of keywords laten zien als de Googlebot langskomt.
  • Verborgen links in je tekst stoppen, zoals achter een onopvallend teken.

Oplossing bij cloaking?

Cloaking staat altijd gelijk aan Google misleiden, punt. Maar als contentbeheerder ben je hier niet altijd van op de hoogte. En webdesigners (no offence, guyz ‘n gurlz) doen soms ook aan cloaking met “goede” bedoelingen.

De technische uitleg bespaar ik jou, omdat ik ‘m zelf maar half snap. Haha! 😛 Maar kijk, dit is zo’n puntje om zeker af te checken met je webdesigner. Laat deze termen eens vallen: Flash en JavaScript. Kijkt hij/zij schuldig naar zijn/haar tenen? Ai.

Wat je visuals betreft: vul altijd je alt-teksten in. Zo kan Google je afbeeldingen “zien” en vindt hij je website al meteen een stuk transparanter.

6 – Doorway pages

Doorway pages zijn webpagina’s enkel en alleen bedoeld om hoog te scoren in Google en de bezoekers te “vangen”. Ze staan vol met keywords en zijn echt niet aangenaam om te lezen. Sommige doorway pages zie je zelfs niet. Dan word je onmiddellijk doorgesluisd naar de bestemmingspagina.

Bij de zichtbare doorway pages moet je nog doorklikken om dán te beseffen dat dit niet was wat je zocht. Verschillende doorway pages linken doorgaans ook naar één en dezelfde pagina, zoals een salespagina of dienstenpagina.

Onder deze Black Hat SEO techniek vallen ook de “luie” local SEO pages. Zo noem ik ze toch…

Stel, je bent een burn-out coach in Aalst en je wil bekend geraken in je regio. Een marketingbureau stelt voor om een hele resem pagina’s te maken voor de zoektermen “burn-out coach aalst”, “burn-out coach affligem”, “burn-out coach asse”, enz. De content is lekker oppervlakkig en krak dezelfde, op de gemeentenaam na dan. En elke pagina leidt naar jouw coachingaanbod, uiteraard.

Eerlijk? 🙄 Als ik op zulke pagina’s bots, dan word ik altijd een beetje triest

Oplossing bij doorway pages?

Koosjer klinkt dit allemaal niet, hé. Dat voel je zelf ook. Google is al langer bezig dit soort pagina’s te weren uit de zoekresultaten. Er hangt zelfs een fameuze penalty boven je hoofd, als je betrapt wordt.

Toch wordt deze Black Hat SEO techniek nog steeds toegepast door marketingspecialisten, zónder de klant te informeren over de risico’s. 🤐 Mijn advies? Don’t go there!

7 – Scraped content

Waarvoor kreeg je vroeger meteen een NUL bij een schrijfopdracht voor Nederlands? Plagiaat, that’s right! Dat is wat scraped content eigenlijk is. Letterlijk: geschraapte content.

Dat is content die je schaamteloos pikt bij een ander, op je eigen website gooit en meestal nog doet alsof het van jezelf is ook. Zo is een blog snel gefikst, jaja. Maar des te sneller achterhaald in dit supersonische tijdperk.

Google duldt geen énkele vorm meer van copy-pasterij. Ook niet als je nog “lichte aanpassingen” doet of láát doen door een AI copywriting tool (yeps, daar is-ie weer).

En buiten de zoekmachine om ben je zelfs wettelijk strafbaar, omdat je flagrant de auteursrechten schendt van de oorspronkelijke auteur. Nee, wij copywriters lachen daar niet mee. 🤬

Maar wat als je een affiliate website hebt? En je krijgt toestemming om de teksten te kopiëren? Daarbij, denk je bij jezelf, je kan die teksten toch niet allemaal opnieuw uitvinden?

En toch. Ook in dit geval sta je voor de uitdaging om alsnog unieke, waardevolle content op je website of webshop te plaatsen.

Oplossing bij scraped content?

Moet het nog gezegd? Piraterij is een misdrijf. Maak je eigen content.

8 – Keyword stuffing

Ooit was er een tijd waarin keyword stuffing ervoor zorgde dat je pagina hoger scoorde in Google. Nu wordt deze Black Hat SEO techniek zwaar beboet.

Wat is keyword stuffing? Da’s wanneer je jouw pagina letterlijk volpropt met zoekwoorden en diens afgeleiden. Daardoor leest de tekst niet meer natuurlijk. Lezers haken af (wat je net niet wil) en ook Google trekt zijn conclusies uit dit wegklikgedrag.

Een voorbeeld:

“Bloggen voor je business is een vorm van contentmarketing. Met bloggen voor je business trek je op termijn heel wat nieuwe klanten aan. Maar bloggen voor je business doe je best SEO-proof. Blog jij al voor je business? En hou je rekening met Google? Nee? Volg dan de opleiding ‘Bloggen voor je Business’ en scoor levenslang!”

Het keyword is hier wel duidelijk, nee? 😏

Oplossing bij keyword stuffing?

Goed nieuws voor ons, contentmakers! We mogen zo natuurlijk mogelijk schrijven. Oefff.

Zoekwoordenonderzoek blijft wel cruciaal, maar je hoeft je zoekwoorden niet in elke alinea te herhalen. Schrijf voor mensen, spreek je lezers aan en verwen ze met ‘rich content’.

Bestaan er dan géén regeltjes meer voor het gebruik van keywords? Toch wel. In dit blogartikel lees je daar meer over: Een blog schrijven in WordPress? 5 cruciale tips voor beginners.

9 – Creating pages with malicious behaviour

Of: pagina’s creëren met kwaadwillig opzet. Dit gaat over cybersecurity of veilig surfen op het web. Iets wat Google hoog in het vaandel draagt.

Enkele voorbeelden:

  • Bezoekers misleiden tijdens klikacties.
  • Misleidende ads of pop-ups op de pagina installeren.
  • Ongevraagd software installeren bij de bezoeker.
  • Ongevraagd files meesturen bij een download.
  • Ongevraagd malware, Trojans, spyware of virussen installeren bij de bezoeker.
  • Ongevraagd de browserinstellingen en voorkeuren manipuleren bij de bezoeker.

Oplossing bij pagina’s met kwaadwillig opzet?

Tja, die ligt ook voor de hand: doe niks misleidends of ongevraagds. Nu, ik verdenk je niet meteen van criminele activiteiten, hoor. Dus houden zo! 😊

Misschien wel het geschikte moment om het effe te hebben over (goedbedoelde) pop-ups. Ik zie ze nog vaak opduiken en sommige triggeren ook écht. Maar eerlijk? Die dingen zijn gewoon a pain in the user’s a**. En dat weet Google ook.

Gewone pop-ups zijn strikt genomen niet verboden, maar wel af te raden omwille van de lage gebruiksvriendelijkheid. Ik geef het maar mee.

10 – User-generated spam

Dat Google ons afstraft, is niet altijd ónze schuld. Maar user-generated spam is een Black Hat SEO techniek waar je als contentbeheerder beducht op moeten zijn.

Dit gaat over spammy content die niet door jou op je website werd gezet, maar door een bezoeker of gebruiker met kwade bedoelingen. Meestal AI-gestuurd, yep. En meestal met het oog op slinkse linkbuilding.

Enkele voorbeelden:

  • Spammy accounts bij websites en webshops waar gebruikers kunnen inloggen.
  • Spammy berichten + links op je forum.
  • Spammy reacties + links op je blogartikels.

Google lacht er niet mee als je website bedolven geraakt onder welke spam dan ook. Want – opnieuw – dat is helemaal niet zo fun voor je bezoekers. Spam ondermijnt de algehele kwaliteit van je website. Beter voorkomen dan genezen, dus. 🩹

Oplossing bij user-generated spam?

Blijf bij de pinken! Een CMS als WordPress kan je zo instellen dat hij je op de hoogte houdt van alle rare dingen die binnenkomen. Check wekelijks je website achter de schermen (= in de backend) en ruim op waar nodig.

  • Leid je een forum of ander discussieplatform? Zorg dan dat je software up-to-date is. Hou de nieuwe leden in het oog en geef ze nog niet alle rechten tot je hen volledig vertrouwt. Sluit discussiedraadjes na een bepaalde tijd af voor verdere comments.
  • Voor je blogartikels: laat geen enkele reactie doorgaan zónder jouw goedkeuring. Volgens mijn webdesigner zet je de reactiemogelijkheid gewoon beter uit… Maar dat vind ik dan weer sneu voor jou. 🙄 Je ziet, het is soms schipperen.
  • En natuurlijk zijn er de anti-spam tools, zoals CAPTCHA. Wist je trouwens dat dit staat voor Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart? De afkorting bekt beter, uhu. Maar geef toe: wél een toffe quizvraag!
  • Google biedt ook zo’n tool aan, namelijk reCAPTCHA. Die staat geïnstalleerd op deze website. Vraag hulp aan je webdesigner, als je niet goed weet hoe je dit voor elkaar krijgt.

Help Google in z’n strijd tegen Black Hat SEO technieken

Op deze pagina kan je Google een handje helpen om het internet te healen en a better place te maken for you and me. 😇

  • Kom je doorway pages, cloaking of sneaky redirects tegen? Dat hoort allemaal bij spammy content. Mag je zo aangeven.
  • Krijg je lucht van gekochte links of bots je op andere link schemes? Klik dan op de knop ‘report paid links’.
  • Denk je dat een website je bezoedelt met malware? Tell Google.
  • Phishingpraktijken? Je weet wel, de homepagina van je verzekeringsmaatschappij feilloos nagemaakt, zodat jij erin trapt en ongewild je gegevens blootgeeft. Rapporteer ze!
Free videotutorial: ontdek je eigen SEO-score | Myriam Beeckman

Alles-alles-alles gelezen, helemaal tot hier? Unlock dan NU jouw cadeautje!

Proficiat. Dat waren 3.233 woorden welbesteed aan Black Hat SEO en hoe je NIET hoger moet scoren in Google.

Ik wou dat ik je een cadeautje kon… wacht. Dat kan ik ook! 🤩

Denk je er al een tijdje aan om dieper in die wondere SEO-wereld te duiken? Maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Start dan met de nulmeting van je eigen website.

Unlock jouw gratis SEO-videotutorial en ga nu direct zélf aan de slag met mijn favoriete SEO-tool Übersuggest. Moeilijk? Nee, hoor. Ik begeleid je hoogstpersoonlijk bij je eerste stappen.

Binnen dit en 20 minuten weet je al precies waar je staat met je website.

Wat denk je?

Myriam Beeckman ✨ SEO-wizard

Myriam is al 15+ jaar verslaafd aan 2 dingen: het web en steengoede content. Zo werd ze op geheel organische wijze SEO-expert & contentstrateeg. Ze heeft een vlammende hekel aan prietpraat en gebakken lucht. Jij? Dus helpt ze Vlaamse kmo’s en contentkrakken kwalitatief en authentiek scoren online. Wat ze nog kan bewijzen ook. Benieuwd naar haar SEO-magie? Connecteren maar!